Få styr på de nye energimærker

0

EU har ændret energimærkningen for TV og elektroniske skærme samt hårdehvidevarer. Nu er de slut med at gå efter A+++. Læs om de nye energimærker her.

Der er netop trådt en ny energimærkning i kraft pr. 1. marts 2021 på fladskærme og andre elektroniske skærme, køleskabe, frysere, vaske- og opvaskemaskiner, som går fra A-G (Foto: Energistyrelsen)
Der er netop trådt en ny energimærkning i kraft pr. 1. marts 2021 på fladskærme og andre elektroniske skærme, køleskabe, frysere, vaske- og opvaskemaskiner, som går fra A-G (Foto: Energistyrelsen)

Frem til den 1. marts 2021 gik man efter en fladskærm med energimærkningen A+++ for at få det laveste forbrug – og det samme gjalt andre elektroniske skærme, køleskabe, frysere, vaske- og opvaskemaskiner. Men det er altså slut nu!

Fremover vil de bedste produkter (energimæssigt) ”kun” få energimærkningen A. EU har nemlig ændret energimærkningen for disse produkter. Til september vil også lyskilder få en ny energimærkning. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Det er planen, at alle produkter efterfølgende vil benytte den samme skala, der skal gå fra A-G.

Foruden at selve mærkningen ændres, så strammes reglerne også. Det betyder altså, at det ikke vil være lige så nemt at opnå den højeste energimærkning.

Ifølge Energistyrelsen betyder det, at de produkter som i dag er de bedste, kun vil opnå et B- eller C-mærke med de nye energikrav.

Den oprindelige skala gik faktisk også fra A-G, men i takt med der hele tiden kom nye og mere energieffektive produkter, så blev der tilføjet +’er. Så mange at det er endt med, at de bedste frem til 1. marts 2021 hed A+++.

-”Den nye energimærkning gør det langt nemmere at sammenligne, hvor meget energi produkterne bruger. Samtidig bliver der også stillet større krav, så det bliver sværere at opnå et A på den nye skala, end det var at opnå det lidt kryptiske A+++ på den gamle skala. På den måde bliver det nemmere for forbrugerne at vælge de produkter, der giver besparelser på både energien og elregningen,” udtaler klimaminister Dan Jørgensen. 

Kan sammenlignes på mobilen

De nye energimærker får en QR-kode, som giver adgang til flere informationer om produktet. Alt dette er resultatet af et arbejde fra EU, hvilket vil give forbrugerne adgang til en masse produktdata på mobilen.

Der vil også komme et dansk onlineværktøj, der kan gøre det muligt, at se den totale pris for et produkt i dets levetid. Det skal være med til at gøre, at danskerne køber bedre produkter og skåner miljøet.

Butikkerne har 14 arbejdsdage til at udskifte gamle energimærker med de nye – det gælder både i fysiske butikker og webshops.

Man kan fortsat støde på gamle energimærker for modeller, der er på vej ud. Her udarbejdes ikke nye energimærker, og forhandlerne har 9 månder til at komme af med sortimentet. 

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

Det kan godt være kringlet at forstå det hele og huske alt. Det gør det ikke nemmere, at produktkategorier som ovne og tørretumblere først i de kommende år vil få de nye energimærkninger. De bevarer indtil videre deres nuværende energimærker.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer