Stor opgradering af mobilnetværket hos 3 – forstå hvad der sker

BAGGRUND: Teleselskabet 3 udruller 5G NR til hele landet. 4G LTE nettet får også en stor opgradering. Her er alt du skal vide, om den store netværksopgradering hos 3.

Mobilmast i Danmark (Foto: MereMobil.dk)
Der er lange udsigter til 5G i hele 3’s netværk. En af årsagerne er, at teleselskabet foretager en meget store opgradering af netværket (Foto: MereMobil.dk)

I 2021 får mange af teleselskabet 3s kunder adgang til ikke bare et helt nyt 5G NR netværk, men også et markant bedre 4G LTE netværk. Der er ikke blot tale om en simpel opgradering, men faktisk en komplet udskiftning af al netværksudstyr. Det er, ifølge 3, den største ændring af deres netværk nogensinde.

I dag benytter 3 udstyr fra kinesiske Huawei, men sådan bliver det ikke i fremtiden. I stedet har teleselskabet på europæisk plan valgt at satse på udstyr fra svenske Ericsson, der over de næste 18 måneder vil pille alt Huawei udstyr ned, og erstatte det med selskabets egne produkter.

Det er også svenske Ericcson, som leverer udstyr til TDC. På sin vis er det såkaldte “netværks-swap” fra Huawei til Ericsson ligesom det skifte TDC gennemførte sidste år.

Planen er, at Ericsson gradvis sætter det nye udstyr op område for område.

2.400 placeringer skal opdateres

3 har i dag i omegnen af 2.400 sites (den korrekte teknisk betegnelse for en mobilmast), så det er en omfattende opgave at få udskiftet alt udstyr på samtlige sites.

I første halvår 2021 er det området fra Esbjerg til Trekantsområdet samt Sjælland (ekskl. Nordsjælland), der får skiftet udstyr, mens Lolland, Falster og Østjylland bliver skiftet inden kalenderen siger 2022. Midt i 2022 er udrulningen gennemført i hele landet.

Det nye udstyr fra Ericsson vil levere både 3G, 4G LTE og 5G NR. 3 opgraderer også samtidig deres transportnetværk, som sørger for dataforbindelsen fra de enkelte mobilsites.

Her ses 3’s planer for opdateringerne af netværk frem mod juni 2022

Omlægning af frekvenser og nye master

Det rigtig spændende er dog ikke udskiftning af udstyr, men derimod de muligheder, det nye udstyr gør muligte.

Først og fremmest sætter 3 speederen i bund, og udover udskiftningen af udstyr, så opsættes der i 2021 mere end 350 nye sites (mobilmaster). Set i et historisk perspektiv, så er der tale om et meget stort antal nye sites.

Man kan allerede nu se placeringen af mange af de nye sites på mastedatabasen.dk. Fra min stol ser det ud til, at rigtigt mange af de huller 3 har i deres mobilnetværk langt om længe nu bliver dækket af deres eget mobilnetværk.

3 har forsat en roamingaftale med TDC, som i princippet lukker disse mobilhuller i 3s nuværende mobilnetværk, men det går altså bare bedre, når ens mobiltelefon ikke behøves roame på TDCs netværk.

De nye muligheder betyder også, at 3 kan tage nye frekvensbånd i brug, hvilket vil gøre underværker for den oplevede dækning og kapacitet.

Her er det vigtig at forstå, at 3 indtil videre primært har brugt 1.800 MHz frekvensbånd, som det primære frekvensbånd til 4G LTE. 1.800 MHz giver fornuftig dækning og god kapacitet, men for at sikre dækning langt fra sendemasterne eller dækningen inde i bygninger, så kræver det lave frekvensbånd – og det har været 3s akilleshæl i årevis. Det bliver der nu for alvor ændret på, og det bliver meget positivt for 3s kunder.

Indtil videre har 3 kun brugt 900 MHz frekvensbåndet til 3G, men hvem bruger dog 3G i dag? Det er der kun få der gør, og derfor er det vigtigt, at 3 får udrullet 4G LTE på de lave frekvenser på under 1 GHz. Og det er netop hvad selskabet er i gang med. Vi kommer således til at se 4G LTE på både 700 og 900 MHz.

– “Vi foretager et netværks-swap for at modernisere og fremtidssikre vores netværk. Danmark var et af de første lande til at få 4G, så vores udstyr er ved at være gammelt. Derfor er det helt forventeligt, at der må en udskiftning til, så vores kunder fortsat kan få glæde af den teknologiske udvikling. Helt konkret kan vores nye udstyr bl.a. understøtte 4G og 5G på de lave bånd som 700 og 900 MHz, og på den måde kan vi udnytte alle vores frekvenser fuldt ud,” forklarer netværksdirektør Kim Christensen i en pressemeddelelse, og han fortsætter:

– “Vi forventer, at moderniseringen vil fordoble kapaciteten i 4G-netværket. Det vil sikre fortsat gode oplevelser for vores kunder, for selv om 5G er kommet, vil 4G stadig være langt det mest udbredte i flere år fremover.”

Lave frekvenser tages i brug

Den store ændring er, at 3 fremover vil bruge både 700 og 900 MHz frekvensbåndet til 4G LTE, hvilket vil give dem i alt to gange 2×10 MHz til rådighed på frekvensbåndet under 1 GHz. 3 har ikke tidligere brugt de lave frekvensbånd til 4G LTE, og det vil derfor betyde en markant bedre radiodækning langt fra mobilmasterne samt en meget bedre indendørsdækning på 4G LTE.

Det er derfor svært ikke at have armene over hovedet, for brugen af de lave frekvensbånd vil virkelig få en stor betydning for den oplevede mobildækning.

Ved både at bruge de lave frekvensbånd på 700 og 900 MHz, så øger 3 hele netværkets hastighed og kapacitet drastisk.

Dynamic Spektrum Sharing

Derudover vil 3 tage 2100 MHz frekvensbåndet i brug til 5G NR. Her skal det bemærkes, at 3 vil bruge Dynamic Spektrum Sharing (DSS), så kapaciteten kan bruges til både 4G LTE og 5G NR. Men hvorfor bruger 3 ikke de lave frekvensbånd til 5G NR?

Bruges af DSS giver faktisk fin mening, da 5G NR bliver nvendt som en slags ekstra download-kanal med den nuværende såkaldte non-standalone 5G teknologi. 5G NR delen bruges altså kun til at sende data fra mobilmasten til mobiltelefonen, mens data sendt fra mobiltelefonen tilbage til mobilmasten stadigvæk kører over 4G LTE.

Ved at bruge de lave frekvensbånd til 4G LTE, så udnyttes 4G LTE mobilnetværket mest effektiv, og fordi radiosignalet fra mobilmasten til mobiltelefonen altid er kraftigere, så vil brugen af lave frekvensbånd til 4G LTE faktisk opnå mange fordele på samme tid. Dog skal vi forvente at brugen af DSS er en midlertidig løsning, som med tiden vil blive udfaset i takt med, at flere får en 5G NR mobiltelefon.

BAGGRUND: Bag om DSS – smart genbrug af frekvensbånd til 5G

2.100 betyder ikke dårlig 5G-dækning

Hvis man tror, at brugen af 5G på 2100 MHz frekvensbåndet betyder dårlig dækning på 5G NR, skal man ikke være alt for skråsikker. Muligheden for at benytte lave 4G LTE frekvensbånd til upload og høje 5G NR frekvensbånd til download er en af de nye features i 5G-teknologien, som de færreste kender til.

Det er nemlig næsten altid upload-delen fra mobiltelefon til mobilmast, som er den største begrænsning, og med den mastetæthed vi har i Danmark, vil 3 sikkert kunne levere fin 5G NR dækning på 2.100 MHz.

At bruge 5G på frekvenser under 1 GHz er altså ikke nødvendigvis et fornuftig valg, da fordelen med 5G NR på disse frekvensbånd er meget lille. 5G NR på de lidt højere frekvensbånd over 1 GHz giver derimod langt mere “bang for the buck”, som man siger på nydansk.

Dette gør sig også gældende ved f.eks. brug af 3,5 GHz frekvensbåndet – selvom frekvensbåndet på papiret har en kortere rækkevidde, så vil 3,5 GHz altså ikke bare være et storbys-fænomen, men også noget som kan bruges ude på landet eller i sommerhusområderne. Kombinationen af lave og høje frekvensbånd giver således nye tekniske muligheder med 5G NR – muligheder som ikke var muligt med tidligere mobilteknologier som 3G og 4G LTE.

På følgende billeder kan du se en oversigt over 3’s brug af de forskellige frekvensbånd henholdsvis før og efter det komplette “netværks-swap”.

Oversigt over frekvensfordelingen på 3 nuvræende mobilnetværk
Oversigt over frekvensfordelingen på 3 kommende mobilnetværk

2-3 gange hurtigere

Ifølge 3s beregninger vil den gennemsnitlige oplevede hastighed i mobilnetværket i sommeren 2022 være 2-3 gange hurtigere end den nuværende hastighed, som 3 oplyser er på omkring 40 Mbit/s i gennemsnit.

Her skal det bemærkes, at det er uden at tage højde for 3,5 GHz frekvensbåndet, som 3 vil bruge til 5G NR. Dette frekvensbånd kommer dog først på auktion i løbet af foråret, og derfor er det for tidligt, at spekulere om hastighed og kapacitet på dette frekvensbånd.

De forventede hastigheder på 3s kommende 5G NR netværk vil i løbet af 2022 komme op på (forventet) 25-345 Mbit/s download og 23-38 Mbit/s upload (ekskl. 3,5 GHz frekvensbåndet).

4G LTE og 5G NR går hånd i hånd

Når vi taler om 5G NR mobilnetværk, bliver vi også nødt til at tage et kig på det bagvedliggende “core-netværk”.

5G NR findes nemlig i to versioner. Det såkaldte non-standalone 5G NR netværk, som bruger et 4G LTE som anker, og det “rigtige” 5G NR netværk kaldet stand-alone 5G NR.

På nuværende tidspunkt bruger både TDC og 3 et såkaldt non-standalone 5G NR netværk, som betyder, at selskabernes 4G LTE mobilnetværk sørger for signalering/transportnet og upload fra mobiltelefonerne til mobilmasterne.

Brugen af non-standalone er dog en midlertidig løsning, og næste år vil 3 opgradere deres core-netværk, så der kan bruges stand-alone 5G NR. Det er først med introduktionen af stand-alone 5G NR, at nogle af de smarte 5G-features som network slicing og eksterm lav latency blive muligt.

Fakta om 3’s netværksopgraderinger i 2021

  • I 2021 begynder 3 arbejdet med at udskifte radioudstyr og antennesystemer på sine knap 2.400 mastepositioner med det formål at opgradere netværket til 5G og modernisere 4G. Arbejdet forventes at tage 18 måneder og følger udrulningen af 5G.
  • 3 planlægger i 2021 at etablere mere end 350 nye mastepositioner.
  • 74 procent af 3’s netværk forventes at være opgraderet til 5G inden udgangen af 2021.
  • Der er cirka 150.000 5G ready telefoner koblet på 3s netværk
  • De forventede hastigheder vil i løbet af 2022 komme op på 25-345 Mbit/s download og 23-38 Mbit/s upload (ekskl. 3,5 GHz frekvensbåndet)

Mere til historien

Hvis du vil læse mere om 5G, så læs vores artikel om 5 hurtige om 5G – forstå fremskridtet.

Nu sælger 3 brugte telefoner

Du kan spare 4.800 kroner på en iPhone, hvis den må være brugt.

(mere…)
5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
Påbud til 3 og indskærpelse af regler

Ikke alle danske mobilselskaber har fulgt reglerne om bindingsperioder. Afgørelse har tilbagevirkende kraft.

(mere…)
iPhone 15-modellerne scorer højt på download

En dataindsamling fra Ookla bekræfter en væsentlig download-forbedring for iPhone 15-serien.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram