Flash-epoke er slut – det samme er Flash-krigen
Android- og iPhone fans har gennem mange år bekriget hinanden med Adobe Flash som omdrejningspunkt. Nu er Flash død… Også på Android.
Adobe har fuldstændig som planlagt lukket supporten for det berømte Flash komponent. Adobe trak stikket på Flash den 31. december 2020.
Fra den 12. januar 2021 blokeres indhold i de Flash-komponenter, der fortsat er aktive.
I starten af 00’erne var mange websites enten baseret fuldt ud på Flash eller havde Flash komponenter i stort omfang kørende.
Eksempelvis blev YouTube tidligere afviklet i Flash, men Google skiftede sidenhen til HTML5 og udfasede Flash.
Selvom Flash ”bare” er et stykke teknologi, var der mange følelser forbundet med det. Dette kom til udtryk i ”kampen” mellem Android- og iPhone-lejrene.
Apple satte ild til internettet
Hverken iPhone i 2007 eller senere iPad understøttede Flash, hvilket gjorde at en del indhold på nettet ikke kunne ses og bruges af iPhone-brugere.
Dengang hånede Android-ejere iPhone-folket fordi de ikke kunne køre Flash, men Apple var stædige. I 2010 udsendte Apples medgrundlægger, nu afdøde Steve Jobs, et åbent brev. Her slog han fast, at Apple aldrig ville tillade Flash på iPhone, iPod Touch og iPad. Det gavnede ikke ligefrem forholdet mellem iPhone og Android lejrene.
I 2009 kom HTC Hero på markedet, der var den første Android-telefon med Flash ud af æsken. HTC Hero havde Flash Lite 3.1.
RETRO: Dengang at HTC Hero var vindermobilen
Steve Jobs slog ned på blandt andet det høje strømforbrug, computere der gik ned og crashede, dårlig performance på mobilenheder, manglen på touch-understøttelse samt sikkerheden.
Da det stod klart, at Adobe Flash aldrig ville blive en mulighed på Apples enheder, vendte også flere desktopbrowsere ryggen til Flash og i 2015 skiftede YouTube fuldt ud til HTML5.
FØLG MIG PÅ INSTAGRAM: Du kan følge mit arbejde med MereMobil.dk samt lidt fra privaten via min åbne Instagram-profil. Du er velkommen til at kigge med og følge mig her.
Flash startede i 1996
Grundstenen til Flash blev sat i 90’erne af FutureSplash. Udviklingen og udbredelsen tog for alvor fart i 1996 da Macromedia opkøbte FutureSplash og omdøbte produktet FutureSplash Animator til Macromedia Flash 1.0. Dengang bestod systemet af to komponenter; Macromedia Flash, der var grafik- og animationsværktøjet samt Macromedia Flash Player, som stod for afviklingen.
Adobe opkøbte Macromedia den 3. december 2005. Opkøbet inkluderede Flash, Dreamweaver, Director/Shockwave, Fireworks og Authorware. To år senere var Adobe klar med deres første udgave kaldet Adobe Flash CS3 Professionel.
I dag er det let at være bagklog. Hvis Adobe havde vidst at Apple kom med iPhone i 2007, og telefonen ville få den succes og udbredelse som tilfældet blev, havde Adobe nok ikke købt Macromedia.
Selvom der kan argumenteres for at Flash fra Adobes opkøb i 2005 til den første Adobe-release i 2007 gik fra at være fremadstormende til en døende teknologi, så skal vi huske, at der dengang ikke var udbredte alternativer til Flash-teknologien.
Nu er det endegyldigt slut. Man kan mene meget om Flash, men jeg synes det er vigtigt at anerkende Flash teknologien for at være en vigtig milepæl i udviklingen af internettet.
LÆS OGSÅ: Flash lukker på Windows 10 senest i juli 2021
VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig fire gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.
Mere til historien
På Facebook har Flash teknologien været udbredt i forskellige typer af spil. Et af de mere kendte er Farmville, der var baseret på Flash. Efter 11 år på nettet har Zynga annonceret, at porten til Farmville-gården nu lukkes som en direkte konsekvens af Flash-lukningen.