Nytårsaften passer klokken ikke

5

Når rådhusuret slår det første slag nytårsaften, markeres et nyt år, men tusindevis af danskere hopper ind i det nye år op til flere minutter for sent.

Københavns rådhus, rådhustårnet
Årsskiftet er når rådhusuret i København slår det FØRSTE slag (Foto: MereMobil.dk)

Hvis du har fladskærmen, din tablet eller smartphone kørende på DR eller TV 2 for at se rådhusuret på Københavns Rådhus, mens du springer ind i det nye år, så kommer du for sent.

Årsagen er, at live TV ikke længere er ”live”. I hvert fald ikke i realtid. Grunden skal findes i den måde signalerne transmitteres ud til os tv-forbrugere på.

Streaming og digitale transmissioner forsinker nemlig signalerne ret meget.

Streamer du eksempelvis fra YouSees tvapp er forsinkelsen på helt op til to minutter. På det almindelige digitale TV-signal via antennestikket er forskydningen, i forhold til realtid, cirka 7 til 10 sekunder.

Ifølge YouSee opstår den store forsinkelse fra eksempelvis appen på grund af encoding på hovedstationen.

Så når du står på stolen, og vil hoppe ind i det nye år med rådhusåret på skærmen, så starter du det nye år med at være bagud.

Så meget er tv-signalerne forsinkede

YouSee, landets største TV-udbyder, har tidligere overfor MereMobil.dk oplyst nedenstående forsinkelser på de signaler YouSee udbyder. Andre udbydere vil have tilsvarende forsinkelser, de kan dog variere en smule.

  • Digitalt TV via antennestikket (coax): 7-10 sekunder
  • Analogt TV via antennestikket (coax): 7-10 sekunder
  • IP-TV via TV-boks: 10-20 sekunder
  • TV via app til iOS og Android (OTT): 1-2 minutter

Det første slag fra rådhusuret indikerer overgangen til det nye år.

Hvis du husker den tiende Olsen-Banden film, Olsen-Banden går i krig, så står den legendariske scene hvor Egon, Benny og Kjeld hænger i viserne på rådhusuret 105 meter over gadeplan, nok klart i erindringen. Hvis du vil vide hvordan scenen er lavet, så tjek denne artikel på Billed Bladet.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

Rådhusuret er bygget af Kemp & Lauritzen i 1903. Uret tilses ifølge Ekstra Bladet hver fredag samt nytårsaftensdag. Urværket slog sit første slag ved midnat mellem 1903 og 1904.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer