Ny analyse: Masser af huller i mobildækningen

Ny undersøgelse viser, at der er masser af dækningshuller i Danmark – men passer det nu også? Jeg har gransket påstandene.

Mobilmast, telemast
Mobildækningen i Danmark har mange huller. Spørgsmålet er, om det virkelig er så slemt som en undersøgelse påstår (Foto: MereMobil.dk)

“Ny undersøgelse kortlægger netværkshuller: Her mister din smartphone al forbindelse”. Således lyder overskriften på en pressemeddelelse fra Tutela Technologies, som har udarbejdet et detaljeret kort over de danske dækningshuller.

I pressemeddelelsen fremføres det bombastisk at “selvom Danmark har et af de bedste trådløse netværk i verden, er der stadig ‘sorte huller’, hvor din telefon står helt uden forbindelse“.

Det fremgår også, at det danske telenetværk er blandt de bedste i verden, men selv de bedste netværk har blinde punkter. Her skal blinde punkter forstås som steder hvor du, uanset hvilken teleudbyder du benytter, vil stå fuldstændig uden forbindelse til omverdenen.

Det er godt nok noget af en påstand, set med mine øjne.

Almindelige smartphone-brugere leverer data

Tutela Technologies specialiserer sig i analyse af teledata. Ved hjælp af millionvis af signalstyrkemålinger taget fra almindelige smartphonebrugere, kan firmaet komme frem til, hvor der ikke er signal fra teleoperatørerne.

Undersøgelsen af danske signaldata viser, at 3,15 procent af det observerede område i Danmark står helt uden forbindelse, hvor kunderne hos alle teleudbydere har registreret ikke at have nogen forbindelse til telenetværket. 

-“På grund af de fysiske begrænsninger ved teleteknologi er det praktisk talt umuligt at dække hver eneste kvadratmeter af et land, men med den rette data er det muligt målrettet at finde de områder, hvor der er flest, som oplever at være afskåret fra omverdenen uden forbindelse og dermed adressere problemet,” siger Chris Mills, chefanalytiker hos Tutela Technologies. 

Undersøgelsen fra analysehuset Tutela Technologies viser altså, at der er mange områder af Danmark, som er fyldt med huller i dækningen. Den påstand vil de fleste medier nok viderebringe ukritisk, men vi har på MereMobil.dk kigget lidt nærmere på sagen. Det viser sig, at undersøgelsen bør tages med et gran salt.

Der er noget galt

Hver prik afspejler et geografisk område på 150m x 150m, hvor smartphone-brugere uanset teleudbyder fysisk har befundet sig og ikke haft forbindelse af nogen art. Størrelsen på prikken indikerer trafikken – altså hvor mange, som har oplevet mangel på dækning. Det er dermed også en indikation for, hvor meget området bør prioriteres af teleudbyderne. Farven på prikken er et udtryk for, om signalmanglen er indendørs (rød) eller udendørs (hvid).
Hver prik afspejler et geografisk område på 150m x 150m, hvor smartphone-brugere uanset teleudbyder fysisk har befundet sig og ikke haft forbindelse af nogen art. Størrelsen på prikken indikerer trafikken – altså hvor mange, som har oplevet mangel på dækning. Det er dermed også en indikation for, hvor meget området bør prioriteres af teleudbyderne. Farven på prikken er et udtryk for, om signalmanglen er indendørs (rød) eller udendørs (hvid).

Sammen med pressemeddelelsen har vi fået tilsendt ovenstående Danmarkskort, som Tutela Technologies har udarbejdet. Ifølge pressemeddelelsen viser kortet et konkret og brugbart billede af, hvor virkelige smartphone-brugere oplever at stå uden netværk, såsom langs Jammerbugten, midt på Bornholm eller ved Silkeborgsøerne.

Ved første øjekast virker det hele reelt nok, men når vi ikke har adgang til tallene bag kortet, er det svært at sige, hvor det går galt – for det er gået galt et eller andet sted.

Jeg har en række autistiske træk, når det kommer til netop placeringer på mobilsites og mobildækning. Et kort fyldt med hvide prikker, undrer mig altså ganske meget. Der er ganske få steder i Danmark, hvor man med en normal smartphone ikke kan fange en udendørs mobilforbindelse fra mindst ét af de tre store mobilnetværk, og næsten lige så få områder hvor det ikke er muligt at fange signal fra både TDC og TT-netværket (Telia og Telenors netværk, red.).

Der er selvfølgelig nogle skovområder og nogle kystområder, hvor geografien og fysikkens love giver udfordringer, men det er altså relativt sjældent, at en smartphone må give helt fortabt i nutidens Danmark.

Jeg har set på nogle af “hullerne”

Vi kan f.eks. tage Fanø, hvor TDC har ikke færre end fem mobilsites. TT-netværket har også to mobilsites på øen. Fanø er kun 56 km2 og vi skal altså forledes til at tro på, at der ikke kan opnås udendørs mobildækning mange steder på øen? Det hænger slet ikke sammen.

Bedre står det ikke til i Limfjorden, hvor øen Fur åbenbart også er et problematisk område. Det var faktisk korrekt for et par år siden, men Skive kommune har sammen med Telenor haft fokus på dækningen af øens 22 km2. Det resulterede i starten af 2018 i opsætningen af to ekstra sites på øen. Fur er i dag dækket af tre mobilsites fra TT-netværket. TDC har to sites på øen. Igen bør der ikke være problemer med udendørsdækningen på øen med mindre der er tale om tre år gamle data.

Et tredje eksempel er øen Endelave, hvor både TDC og TT-netværket hver har et mobilsite, der dækker øens 13,2 km2 store landområde, men ifølge Tutela Technologies kort, er der store problemer med udendørsdækningen på øen. Det hænger heller ikke sammen.

Jeg kan vel finde 117 andre steder på kortet, hvor det simpelthen ikke kan passe, at der er så mangelfuld udendørs mobildækning, at der slet ikke kan opnås data- eller taledækning fra mindst ét af de tre store mobilnetværk. Mange af prikkerne ligger klods op af eller direkte oven på mobilsites, og derfor er angivelsen af manglende udendørs mobildækning tvivlsom.

400.000 mobilbrugere kan have problemer med mobildækningen

Derfor skal være læsere være opmærksom på, at datagrundlaget for kortet højest sandsynligt ikke er fyldestgørende.

Alle de små prikker på kortet viser muligvis områder, hvor der på et tidspunkt har været svag dækning eller hvor der der i dag kan opleves svag mobildækning, men det er ikke et kort der viser udendørs “mobilhuller” over hele landet.

Som det gamle ordsprog siger; Der er tre slags løgn: Løgn, forbandet løgn og statistik.

GUIDE: Oplever du dårlig mobildækning så prøv dette

Nu vi er i gang med at tale mobildækning, så skal du lige læse historien om Arne, der ikke kunne få hurtigt bredbånd, ifølge DR.

Var dette spændende læsning? Få flere interessante mobilnyheder i indbakken to gange om ugen, så er du altid opdateret! Tilmeldingen er gratis. Frameld når du har lyst.

Mere til historien

Da Telestyrelsen (nu Energistyrelsen) for et par år siden undersøgte områder med manglende udendørsdækning blev der fundet fire områder i hele Danmark. Denne undersøgelse blev dog foretaget med professionelt udstyr foretaget af et professionelt firma.

Hvilken smartphone har en god antenne og giver bedst dækning?

BAGGRUND: Hvilken telefon har den bedste antenne og leverer bedst dækning på data og tale?

(mere…)
3 er overraskende gode

Ikke så ringe endda, viser en ny netværksrapport.

(mere…)
3 har verdens højeste upload 

Ny analyse fra netværksanalyseselskabet Opensignal viser, at danske 3 har verdens højeste uploadhastighed.

(mere…)
3-direktør: Danmark har kun brug for to mobilnetværk

Tre landsdækkende mobilnetværk til 5,8 millioner mobilkunder er for meget, mener 3’s direktør.

(mere…)
5G har rundet skarpt hjørne hos 3 i Danmark

Data via en 5G-dataforbindelse er nu mere almindeligt end data via 3G, viser tal fra 3’s netværk.

(mere…)
Stabilt mobilnetværk er det vigtigste

Mobilbrugerne går ikke længere efter den skarpeste pris, men i højere grad efter et stabilt mobilnetværk. Det viser en ny undersøgelse.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram