Af med låget – sådan ser de nye M1-MacBooks ud

0

Apples to nye MacBooks er blevet udsat for en teardown af iFixit. Se de M1-baserede computere på indersiden her.

John G med MacBook Pro
MacBook Pro 13-tommer i M1-chipversionen efter den ankom på kontoret. Herunder kan du se maskinen in-side (Foto: MereMobil.dk)

Supernørderne med en skruetrækker, dem hos iFixit, har været ude og skaffe de nye Mac-computere; MacBook Air og MacBook Pro – dem med Apple Silicon M1-processor.

Ved første øjekast minder computerne ret meget om de tilsvarende Intel-baserede udgaver, men der er dog forskel.

Den største forskel er naturligvis Apples nye M1-processordesign, men i MacBook Air er det også bemærkelsesværdigt, at MacBook Air er uden blæsere eller andre bevægelige dele.

Det noteres fra iFixit, at en tyk køleplade ligger over M1-processoren og varmen trækkes ud mod maskinens fladere og køligere ende, hvor varmen afledes i det fri.

Uden en blæser tager det længere tid at afkøle processoren og under kraftige belastninger vil det derfor tage længere tid, at få processoren ned på sit optimale ydeniveau igen.

I forhold til den foregående MacBook Air vurderer iFixit, at den nye M1-udgave kan repareres på samme måde – altså med de samme fordele og ulemper for teknikeren.

Da IFixit åbnede 13-tommer MacBook Pro forventede de større ændringer, end tilfælde var. Faktisk måtte de finde den tidligere 13-tommer frem igen og sammenligne for at være sikre på, at de ikke tog fejl.

M1-processoren er en skinnende lille sølvblok med et Apple-logo. Ved siden sidder de integrerede hukommelseschips.

Der er ingen T2-sikkerhedschip da denne funktion er indbygget direkte i M1-chippen.

Jeg ser nærmere på MacBook med M1-chip

Jeg har i denne uge modtaget en 13-tommer MacBook Pro med M1-processor og 8 GB RAM til test.

Det første jeg lagde mærke til, er hastigheden. Maskinen er ganske simpelt utrolig hurtig til alle de dagligdags opgaver.

I Safari-browseren indlæses de fleste websites hurtigere end nogensinde før. Google har frigivet en M1-version af Chrome-browseren, men denne opleves langsommere end Apples nye Safari.

Det springende punkt for mig bliver de ekstra krævende opgaver som videoredigering, der med mine projekter hidtil ikke har været mulige på en 13-tommer MacBook Pro. Her måtte jeg ty til enten den store 15- eller 16-tommer med indbygget dedikeret grafikkort.

Et anden vigtig ting er om mine programmer kan køre – altså dem som endnu ikke findes i en native M1-udgave. Lige nu er status, at jeg ikke har fundet ét eneste program, der ikke fungerer.

OVERBLIK: Disse programmer fungerer på Apples M1-MacBooks

Bliv hængende her på MereMobil.dk for mere om den nye M1-MacBook. Tilmeld dig her, hvis du vil have technyhederne direkte i din indbakke to gange om ugen.

Mere til historien

I MacBook Air og MacBook Pro 13-tommer er det ikke muligt at opgradere RAM-mængden efter købet. Ønsker du ekstra RAM skal det bestilles ved købet af computeren.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer