Netgear Nighthawk MK63 test – stabilt og fremtidssikret Wi-Fi 6 netværk

TEST: Stabilt og hurtigt trådløst internet i hjemmet kan løses med Netgear Nighthawk. Læs testen af Wi-Fi 6-systemet til en rimelig pris.

Nighthawk MK63 Mesh-system test
Nighthawk MK63 Mesh-system (Foto: Netgear)

Det vigtigste for min internetforbindelse er: Stabilitet, dækning og hastighed i nævnte rækkefølge. Jeg vil hellere have en stabil forbindelse end en mega hurtig forbindelse, som er ustabil.

I langt de fleste tilfælde leverer internetudbyderne stabile linjer – i hvert fald ind til stikket i væggen. Herefter starter problemerne. Udbydernes medfølgende Wi-Fi routere er nemlig af svingende kvalitet og kan langt fra dække en helt normal bolig med stabilt og hurtigt Wi-Fi.

Det er her, at du selv må til lommerne og investere i et system, der kan sprede internettet ud i hele boligen. Bare rolig, det er ikke så kompliceret, som det lyder. Alligevel kan det være fornuftigt at alliere sig med en person, der har en smule erfaring i Wi-Fi opsætning.

Jeg har Netgear Nighthawk MK63-systemet kørende. Stabiliteten og hastigheden er virkelig god, men netop opsætningen kan drille en smule. Netgear har ellers gjort meget ud af, at det skal være let, men det er tydeligvis ikke her udviklingsressourserne er lagt.

Undervejs i opsætningen skal enhederne have lidt tid til at starte op – og de har virkelig ikke travlt. Hold nu op hvor går det dog langsomt, når de starter op, genstarter og hvad der ellers er påkrævet i opsætningsprocessen.

Heldigvis lønner besværet sig. Når først du har hul igennem, så ER der hul igennem – stabilt vel at mærke.

Du får fremtidssikret hjemme-Wi-Fi

Den mest hyppige fejl ved opsætning af Wi-Fi netværk er, at access-punkterne gemmes væk bag skabe og sofaer. Det skal de ikke! De skal frem i lyset og placeres så højt som muligt. Alle forhindringer ødelægger nemlig signalerne.

Netgear Nighthawk MK63 består af tre enheder, hvoraf de ene skal stå ved siden af routeren fra internetudbyderen. De to andre skal fordeles strategisk og så højt i boligen som muligt.

Den lille kube med et diamantlignende design på toppen gør, at den er ”pænere” at have stående fremme. Dens sorte firkantede facon klæder en enhed af denne slags, men den ligner stadig hvad den er; et stykke elektronik. Her er Googles Nest Wifi langt mere diskret og minder mere om en pyntegenstand, der naturligt falder ind i hjemmet. Formen på Google Nest Wifi er mere, som de øvrige pyntegenstande.

Med andre ord: Du skal nok lige diskutere designet med de samlever, hvis du placerer Netgear ved siden af designervasen.

Nighthawk MK63 understøtter Wi-Fi 6, fremtidens standard inden for trådløse enheder. Bedre hastigheder og bedre automatisk styring af mange tilsluttede enheder, gør det naturligt at kigge i retning af et Wi-Fi 6 system – selvom ikke ret mange telefoner og computere endnu er klar til Wi-Fi 6.

Wi-Fi 6 er den nyeste standard, men Nighthawk MK63 er naturligvis bagudkompatibelt med de tidligere og nuværende standarder.

Dækker hjemmet rigtigt godt

Nighthawk MK63 Mesh-system
Nighthawk MK63 Mesh-system (Foto: Netgear)

Hvor godt Wi-Fi signalet kan blive afhænger af MANGE faktorer. I min bolig på 156 kvadratmeter bruges normalt tre Wi-Fi punkter for at få den optimale dækning. Dette er også tilfældet med systemet her.

Jeg er super godt tilfreds med dækningen fra alle tre enheder og Netgear Nighthawk MK63 giver en rigtig god hastighed, fine svartider og ikke mindst en stabil dækning via de fire indbyggede antenner.

Hvordan dækningen i dit hjem bliver kan jeg naturligvis ikke sige noget om – blot konstatere, at her fungerer det smertefrit.

I forhold til nogle af mine tidligere tests af Mesh-baseret Wi-Fi udstyr, så er Nighthawk MK63 nogenlunde på niveau med TP-Link Deco M9 Plus, når det handler om hastigheden. I forhold til dækningen er Netgears system lidt bedre. Googles seneste Mesh-system, Nest Wifi, leverer ikke nær så hurtige hastigheder som Netgear. I hvert fald hjemme hos mig.

Netgear har den kæmpe fordel, at der på hvert Wi-Fi punkt samt i routeren er en ethernet-port, så du kan tilslutte eksempelvis en computer eller printer med et kabel. Dette tilbydes ikke som en mulighed på Nest Wifi.

Nighthawk-appen mangler nørdfunktioner

Hvis du er en smule nørdet, så vil du opdage, at appen til systemet ikke er særligt funktionsrig. Der er stort set kun det mest basale. Jeg kunne eksempelvis ønske mig, at kunne følge hvor mange Mbit/s at specifikke enheder trækker i realtid. Det kunne også være dejligt med brugsstatistik for specifikke enheder på netværket.

Appen er vildt langsom at åbne. Desuden kan et tjek efter ny firmware kan tage op til fem minutter – i praksis er det dog hurtigere. Du kan heller ikke prioritere trafikken specielt til én enhed med mindre QoS (Quality of Service) er aktiveret, hvilket Netgear ikke anbefaler, man gør på hurtige netværk.

Jeg har heller ikke fundet mulighed for at styre trafikken til børnenes enheder med eksempelvis blokering af specifikke websites eller tidsstyring. Gæste Wi-Fi er dog en mulighed, så dine gæster kan komme på nettet uden at forstyrre trafikken på resten af netværket.

På andre mesh-systemer har jeg tidligere set, at et gæste-netværk ødelægger performance fra hovednetværket. Dette er heldigvis ikke tilfældet med Nighthawk MK63.

Der er lidt flere muligheder, hvis du logger ind på routerens web-interface, men det synes jeg ikke er optimalt. I dag SKAL tingene bare være i en app!

Den basale sikkerhed mangler

Jeg mener, at man i dag bør forvente, at ens router er frontvagt, når det handler om datatrafikken på netværket. Den skal tage toppen af truslerne, som nettet er fyldt med og blokere for dem, inden de når frem til dine enheder.

Det gør Netgear Nighthawk MK63 ikke, med mindre du betaler.

Netgear samarbejder med Bitdefender og du kan således aktivere en sikkerhedsplatform i routeren, som automatisk blokerer specifik trafik til enhederne, hvis de forsøger at tilgå sider, som er åbenlyst farlige.

Problemet er, at du skal betale omkring 440 kroner om året for denne service. Du får dog en rabat det første år, så du kan nøjes med 280 kroner (cirka). Dette skal lægges oven i prisen på routeren.

Selvom det er frivilligt, synes jeg det er urimeligt at pålægge slutbrugerne en meromkostning for noget, der trods alt i vore dage burde være en del af produktets samlede pris og pakke.

Lad mig lige minde om, at konkurrenten TP-Link har en sikkerhedsplatform fra Trend Micro med i deres routere – uden det koster ekstra.

Kører du uden sikkerhedstilføjelsen fra Bitdefender, er brugen af dit netværk mindre sikkert. Det betyder så, at du skal være ekstra opmærksom (som man jo altid skal være), når du surfer rundt på nettet.

HIGH SPEED: Som nævnt har jeg kun en 100-100 Mbit/s forbindelse, men jeg kunne ønske mig en både hurtigere og billigere. Et eksempel er Fastspeed med 1.000 Mbit/s til 249 kroner om måneden. Tjek her om du kan få Fastspeed Annoncelink – det er gratis at tjekke.

Konklusion: Et godt bud på Wi-Fi 6 til fornuftig pris

Nighthawk MK63 Mesh-system
Nighthawk MK63 Mesh-system: En pakke med tre enheder vil for mange være at foretrække, for at opnå den optimale dækning i boligen (Foto: MereMobil.dk)

I betragtning af prisen på cirka 3.200 kroner, er Netgear Nighthawk MK63 et godt bud, hvis du søger efter et Mesh-system med Wi-Fi 6 til en nogenlunde afbalanceret pris.

Når setup-processen er overstået og du ser bort fra den tid de tager at åbne appen, så kører systemet stabilt. Det leverer desuden hurtige hastigheder og god dækning i hele boligen.

Børnestyring og sikkerhedsdelen trækker meget ned for mig. Dernæst ville en mere funktionsrig betjeningsapp være at foretrække. Netgear burde også gøre det hurtigere at forbinde til appen.

Jeg har tidligere været MEGET glad for TP-Link Deco M9 Plus (læs testen…). Derfor ville det være oplagt at sammenligne Netgear Nighthawk MK63 med TP-Links nyeste TP-Link Deco X60, der også er et Wi-Fi 6 system, som fås til cirka 3.200 kroner. Desværre har TP-Link ikke kunne levere produktet. Derfor kan jeg ikke vurdere kvaliteten af det.

Med TP-Link ude af ligningen, så kan du fint købe Nighthawk MK63. Stabiliteten, dækningen og hastigheden fungerer bare.

Min vurdering af Netgear Nighthawk MK63 lander på 5 ud af 6 stjerner.

Nest Wifi, som jeg et par gange har nævnt i anmeldelsen, koster ned til 2.400 kroner for en tre-pak. Det er et godt value-for-money-køb, men du må så undvære fremtidssikringen via Wi-Fi 6. Du skal også være forberedt på ringere dækning og dårligere hastigheder.

Vil du have et endnu vildere system så tjek min anmeldelse af Netgear Orbi RBK852.

GUIDE: Dårligt internet- og Wi-Fi i hjemmet? Sådan løser du det

Aktuelle priser på Netgear Nighthawk MK63

Herunder kan du se dagspriserne på Netgear Nighthawk MK63.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?

Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Leverer stabil Wi-Fi dækning i hele boligen
  • Hastigheden og svartiderne opleves rigtig god
  • Ethernet-port (1 stk) i alle tre enheder
  • Der kan køres speedtest direkte på stikket fra udbyderen via appen
  • Wi-Fi 6 protokollen er med til at fremtidssikre produktet
  • Se netværkets samlede trafikforbrug over en periode
  • Aktivering af gæstenetværk sløver ikke hovednetværket

Lidt at tænke over

  • Mangler virus-, malware- og firewall-beskyttelse på routerniveau
  • Sikkerhedsplatformen skal tilkøbes
  • Ingen funktioner til kontrol af børneenheder på site-niveau
  • Nighthawk appen mangler funktioner og tager lang tid at åbne
  • Overvej om designet passer ind i boligen

Mere til historien

Det anmeldte produkt hedder Nighthawk MK63. Der findes også en MK62-version. Denne består kun af to enheder, hvilket kan være relevant, hvis du bor i en bolig omkring eller under 130 kvm.

Netgear Nighthawk MK63
Den bedste foldbare telefon 2024

DUELTEST: Skal du vælge Pixel 9 Pro Fold, Samsung Galaxy Z Fold6 eller OnePlus Open? Her er den bedste foldbare telefon i 2024.

(mere…)
Google Pixel 9 Pro Fold folder sig ikke nok ud | Test

TEST: Pixel 9 Pro Fold og Samsung Galaxy Z Fold6 minder rigtigt meget om hinanden. Begge lider af umoden teknologi.

(mere…)
Pixel 9: Se denne video før du køber

VIDEO: I denne video går jeg tæt på Google Pixel 9 og sammenligner den med Pixel 9 Pro.

(mere…)
Dreame X40 Ultra test | Støvsuger og vasker også i hjørnerne

TEST: Dreame X40 Ultra efterlader gulvet skinnende rent. Selv mine kræsne fødder elsker resultatet. Læs min test og få mine oplevelser.

(mere…)
Samsung Galaxy Z Fold6 – er den over 15.000 kr. værd? 

VIDEO: Samsung har denne sommer lanceret en ny generation af deres Fold-telefon. Den vilde pris får os til at spørge: Er telefonen pengene værd?

(mere…)
Samsung Galaxy Watch7 er et godt køb | Test

TEST: Kan du leve med batteritiden, så får du med Samsung Galaxy Watch7 en billig og omfattende sundheds- og motionsgadget.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram