Dårlig internethastighed? Sådan løser du det
GUIDE: Din hastighed på internettet er dårligere end hvad du betaler for – men hvorfor? Læs hvordan du får Wi-Fi i hjemmet, der bare fungerer.
Du betaler for en internethastighed på eksempelvis 100 Mbit/s – måske 300 Mbit/s eller mere. Når du måler på din telefon eller computer, er hastigheden måske kun 20 eller 50 Mbit/s.
Hvorfor er hastigheden så dårlig? Et opkald til kundeservice hjælper ikke og måske foreslår medarbejderen blot, at du køber en hurtigere hastighed. Det vil bare ikke virke.
I de fleste tilfælde fejler forbindelsen fra din internetudbyder ikke noget. Det er ofte dit eget udstyr, der forsager problemerne. Læs videre og få løsningen.
Kun ansvar indtil stikket i routeren
Udbyderen overholder sin aftale, hvis den hastighed du betaler for er tilgængelig i routeren, som udbyderen har opsat hos dig.
Med andre ord: Er hastigheden i orden, når du tilslutter en computer med kabel til routeren, så er alt som det skal være.
Virkeligheden er imidlertid, at vi i dag kører det meste trådløst. Her skal du have det rigtige udstyr, for at opnå høje hastigheder på din netforbindelse.
Her er fejlkilderne til dårlige internethastigheder og løsningerne
Årsagerne til langsomt internet er mange og som nævnt er det sjældent, at internetudbydere ikke overholder deres del af aftalen. Herunder er nogle af de mest åbenlyse fejlkilder og hvordan du løser dem.
Du skal også vide, at din telefon, tablet eller computer ikke nødvendigvis kan udnytte eksempelvis en 100 Mbit/s forbindelse. Det gælder også, hvis du har en PlayStation tilsluttet trådløst på netværket.
1. Routeren er placeret dårligt
Routeren fra internetudbyderen skal placeres så centralt og så højt i huset som muligt. Jeg ser ofte, at routeren er monteret i et hjørne i stuen eller eksempelvis står i boligens bryggers. Jeg har tilmed set en udbyder af fiberforbindelser placere en routeren ved siden af elmåleren. Ingen af delene er optimale.
Hvis du udelukkende vil bruge udbyderens router, skal du således forlænge tilslutningskablet, der kommer ind i boligen og trække det til en bedre placering.
Generelt er Wi-Fi forbindelserne fra disse routere ikke specielt gode. Derfor er placeringen ekstra vigtig, hvis du vil have de bedste hastigheder.
2. Forlæng dit Wi-Fi signal med en extender
Vil du ikke flytte routeren, som jeg foreslår i det første punkt, skal du i stedet benytte en Wi-Fi extender. Wi-Fi extendere er ikke en optimal løsning, da disse ofte er af dårlig kvalitet.
Du vil også komme ud for, at extenderen bliver en ny flaskehals.
Extenderen fungerer ved, at ”modtage” dit nuværende Wi-Fi signal og ”genudsende” det på en anden frekvens. I denne overførsel vil der være et tab.
Der må ikke være ret langt mellem Wi-Fi extenderen og hovedrouteren. Jo længere afstand jo dårligere rækkevidde – og dermed får du en langsommere internethastighed.
Extendere vil give et nyt netværk med et nyt navn og en kode. Du får dermed to netværk. Langt fra altid vil dine enheder skifte automatisk mellem de to netværk, når du bevæger dig rundt i huset.
Wi-Fi extendere kan fås fra under 100 kroner og op til 700-800 kroner. Prisen følger kvaliteten. Testvinder på flere forskellige hardwaresites er TP-Link RE650, der fås til omkring 800 kroner.
3. Placer små Wi-Fi antenner rundt i huset
Du kan købe dig fattig i extender-løsninger uden du får det resultat, som du forventer. Den bedste løsning til bedre internetdækning og højere Wi-Fi hastigheder er også den dyreste, men det er en investering, der holder flere år ud i fremtiden.
Du får den bedste internethastighed ved at købe en såkaldt mesh-baseret løsning. Kort fortalt får du to eller tre små accesspoints (Wi-Fi antenner), som du placerer strategisk i boligen. Disse skal blot have strøm.
Det smarte ved mesh-udstyret er, at det laver ét samlet netværk med ét navn og én kode. Når du går rundt i boligen, skifter din smartphone eller tablet automatisk mellem de enkelte ”antenner”. Systemet vil intelligent sikre dig den mest optimale dækning og hastighed.
Mesh-udstyret skifter også selv netværkets frekvenser, så systemet hele tiden benytter de optimale frekvenser.
En pakke med to accesspoint kan fås fra omkring 2.000 kroner, men det findes også billigere. Igen følges pris og kvalitet.
Selvom du synes dette lyder dyrt, så tænk på det som en langtidsinvestering. Udstyret kan også benyttes, selvom du skifter internetudbyder.
Dette Wi-Fi system er fantastisk
Anbefaling: Dette udstyr skal du købe
Når du vil have hurtigere internethastigheder og bedre Wi-Fi dækning, skal du købe et meshbaseret-netværkssystem. Et sådant system består af 2-3 eller flere enheder.
Den første tilsluttes din nuværende router med et kabel. De næste placeres med en afstand af 1-2 rum mellem hinanden og kræver kun strømtilslutning.
Gennem tiden har jeg testet forskelligt udstyr. Alt har fungeret men der er forskel på dækningen fra de enkelte accesspoints samt hvor mange funktioner systemet byder på.
Min favorit er fortsat TP-Link Deco M9 Plus (anmeldelse). Dagsprisen er cirka 2.500 kroner for en pakke med tre enheder. TP-Link vinder på grund af høje hastigheder og god dækning. Desuden har den en god sikkerhedsplatform, så du beskyttes mod malware.
Det sikre valg, hvis du er i tvivl, er Google Nest Wifi (anmeldelse). Prisen er cirka 2.700 kroner for en pakke med tre. Rækkevidden er en anelse ringere end på TP-Link og funktionerne i softwaren omkring sikkerhedsdelen er ringere.
Vil du have noget som kræver et minimum af opsætning, skal du have Strong WI-Fi Mesh (anmeldelse). Start med en to-pak. Sæt strøm til så kører det. Alt er konfigureret ud af æsken. Dette er det mest enkle system, som jeg hidtil har prøvet. Hvis ikke to enheder er nok, så køber du en ekstra til cirka 750 kroner.
Strongs Wi-Fi Mesh system har vundet adskillige priser hos blandt andet Ekstra Bladet, Tek.no og flere andre. Her på MereMobil.dk har Strong også fået udmærkelsen ”anbefaler”. I øvrigt er det Strong, som flere internetudbydere sælger sammen med deres bredbåndsforbindelser – typisk er det et ekstra tilkøb, der foretages.
Se den pædagogiske video herunder. Se også denne guide med flere tips til, hvordan du fixer din dårlige Wi-Fi dækning.
Mere til historien
Hvis du har behov for internetdækning i haven så tjek min video om Netgear Orbi Outdoor.