Må du sælge din brugte e-bog?
TIP: Du køber en e-bog og læser den. Hvad nu? Må du sælge den læste e-bog videre? Nej, siger EU ifølge Forbrugerrådet Tænk. Se detaljerne her.
Man kan sige, at når du har købt en e-bog, er dine penge tabt for evigt – altså når du har haft fornøjelsen af at læse bogen.
EU-domstolen har nemlig slået fast, at det IKKE er lovligt at sælge sin e-bog videre. Ganske som det er med film og musik.
“Brugtsalg” af e-bøger er blevet diskuteret i årevis og egentlig er problemet simpelt: Det er ikke tilladt at fildele overhovedet. Ved fildeling krænkes ophavretsloven.
Man kan også stille det op imod en almindelig bog. Den må du gerne sælge videre, men du kan jo kun sælge den én gang, mens en e-bog i princippet kan sprøjtes ud til højre og venstre.
Ifølge Forbrugerrådet Tænk tager EU-dommen udgangspunkt i en hollandsk læseklub.
Læseklubben var i 2015 etableret af firmaet Tom Kabinet Internet BV. Mod betaling kunne medlemmerne downloade e-bøger, som firmaet havde købt eller fået af medlemmerne. Det skete uden forfatterens samtykke.
Tænk mener dog, at dommen medvirker til at priserne for e-bøger af den grund er “unaturligt høje – til skade for forbrugerne“.
Påstanden underbygges af, at e-bogs-købere ikke kan få “nettoprisen” ned på sit bogkøb; altså prisen på bogkøbet minus det man kan få for bogen ved at sælge den brugt.
En e-bog er ‘adgang’ til bogen ikke et køb af bogen
Helt grundlæggende drejer det sig om at beskytte forfatternes indtjening. Man kan forestille sig, at et værk kun sælges én gang, men læses af mange. Dermed tjener forfatteren ingen penge.
– “Det kan få konsekvenser for kunstnerne og kulturen, hvis man kunne etablere rigtig billige bogklubber, der giver adgang til store dele af e-bogsmarkedet”, siger Søren Sandfeld Jakobsen, advokat og professor i formueret på CBS til Tænk.
Ifølge dansk forfatterforening ændrer EU-dommen dog ikke på, hvordan en e-bog er blevet betragtet gennem tiden. En e-bog er nemlig ikke “et eksemplar af et værk, men adgang til et værk“. Det pointerer formanden for Dansk Forfatterforening, Morten Visby, overfor Tænk.
Med EU-dommen i hånden kan e-bogstjenesterne gå i retten, hvis nogen skulle få samme idé som den hollandske læseklub. Det er op til politikerne, om der skal være et brugtmarked for e-bøger.
PODCAST: Har bøgerne en fremtid i den digitale verden?
Mere til historien
Ifølge Christine Bødtcher-Hansen, direktør i interesseorganisationen Danske Forlag, går omkring 90 procent af forlagenes omsætning på e-bøger til streamingtjenester.