Danskernes adfærd skal tjekkes med data fra mobilnettet

Data om danskernes mobilbrug kan komme til at spille en stor rolle i bekæmpelsen af coronavirus. Statens Serum Institut vil nu have adgang til teledata.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og den øvrige regering, samt diverse myndigheder er klare i spyttet: ”Bliv hjemme”.

Alligevel har mange danskere nydt det gode vejr i alt for store forsamlinger, da man ikke må samles i grupper på mere end 10 personer.

Danskerne savner deres nære – brugen af FaceTime fordoblet

Statens Serum Institut vil nu via lokationsdata fra danskernes mobiltelefoner se om det overholdes. Mobiltelefonerne registreres på mobilmasterne, når vi bevæger os rundt. Disse data kan nu komme til at spille en rolle i bekæmpelsen af coronavirus på vores breddegrader.

-”Vi har fået en henvendelse fra Statens Serum Institut (SSI) om, hvorvidt vi kan assistere dem med teledata, der kan underbygge deres analyser for at begrænse udbredelsen af Covid-19 og vurdere om regeringens tiltag virker. Det har vi svaret positivt på, men vi vil sikre os, at det sker på et klart juridisk grundlag,” siger direktør for brancheorganisationen Teleindustrien (TI) Jakob Willer til DR.

Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, bekræfter, at de har henvendt sig til teleselskaberne, dog ønsker han ikke at uddybe instituttets henvendelse.

Det er så tidligt i processen, at selvom det bliver en realitet er det for tidligt at sige noget om, hvordan det vil ske i praksis.

Vores mobiltelefoner afsætter spor over alt hvor vi bevæger os. Oplysninger fra mobiltelefoner og mobilmaster hjælper teleselskaberne med at optimere netværkene til daglig. De forskellige teledata kan politiet også benytte som efterforskningsværktøjer. Derfor er det et krav, at teleselskaberne gemmer disse oplysninger.

Lokationen kan opgøres med en vis præcision, dog er der også en række usikkerheder. Men det kan give en indikation af, hvem og hvor mange der har været i et område på et bestemt tidspunkt.

Ikke først med brug af teledata

Hvis Statens Serum Institut får lov til at få fat i danskernes teledata i kampen mod coronavirus, så følger Danmark i fodsporerne på flere andre lande, som har taget lignende initiativer i brug.

Tyskland har eksempelvis gjort brug af det og i Østrig har teleselskabet A1 på eget initiatv videregivet deres oplysninger til regeringen.

I Kina har det statslige nyhedsbureau Xinhau lanceret en app, der har data om bevægelsesmønstre og kendte sygdomstilfælde. Her kan de vurdere om borgere har været i nærheden af nogen, som er testet positive for coronavirus.

Kinesiske myndigheder har også brugt nummerpladescanning til at identificere og karantænesætte personer, der har kørt ind i områder, hvor smitterisikoen vurderes at være stor, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Teleselskaberne i Danmark har allerede hjulpet myndighederne med, at få kontakt til danskere, som befinder sig udenfor landets grænser. Så flest mulige har kunne komme hjem til Danmark.

Teleselskaber har hjulpet med at få danskere hjem

Senest i weekenden har teleselskaberne afsendt en besked til alle danske mobilnumre med politiet som afsender.

Politiet udsender vigtig SMS til alle danske mobilnumre

VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig fire gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Alle de oplysninger, som mobiltelefonerne afgiver, gør blandt andet at man kan se hvilke telefoner, der har anvendt de forskellige telemaster.

Der skal være færre mobilnetværk i Danmark

Bedre dækning er en af fordelene, hvis flere mobilnetværk i Danmark bliver til ét.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
Hvornår lukker 2G-mobilnettet?

OVERBLIK: Hvad sker der med 2G? Hvornår lukker teleselskaberne for 2G-mobildækningen?

(mere…)
Apple og Google går sammen for at forhindre sporing af brugere

Uønsket sporing af personer via Bluetooth-trackingenheder er et problem. Nu vil Apple og Google sætte nye standarder.

(mere…)
Telia og Telenor har slukket 3G – farvel til en æra

Farvel og tak. Telia og Telenor har nu slukket for de sidste dele af 3G-netværket. Hvad så nu?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram