Kom på besøg hos Facebook i Odense

GALLERI: Kom med indenfor i Facebooks enorme datacenter i Odense, der leverer data til brugere i hele verden.

Besøg hos Facebook Odense Datacenter

Facebook har sat stikket i til de første servere i Odense, der nu servicerer millionvis af Facebook- Instagram- og WhatsApp- brugere over hele verden.

De enorme haller fylder cirka 56.500 kvadratmeter, svarende til op mod otte fodboldbaner. Centeret trækker 40 megawatt strøm. Det er på niveau med strømforbruget i en mellemstor dansk by.

Faktisk hiver datacenteret 337.000 MWh om året. Altså i retning af hvad Odenses borgere og virksomheder forbruger af strøm på et helt år, oplyser Facebook.

Kom med indenfor

MereMobil.dk fik en unik mulighed for at besøge Facebook i Odense. Centeret ligger små 10 minutters kørsel fra vores kontor.

Vi fik lov til at se centeret indefra og fik indgående forklaringer om teknikken.

Efter en omfattende sikkerhedskontrol fik vi vores adgangstegn til datacenteret, som består af otte gigantiske haller. Se billederne i galleriet herunder.

Facebook holder ikke designs af datacenteret hemmelige. Designet er open source. Det betyder, at Facebook, Microsoft, Google, Apple, Amazon m.fl. deler viden om opbygningen af datacentrene. På den måde får alle glæde af de innovationer og fremskridt som gøres på området.

Danske brugere af Facebook, Instagram og WhatsApp får også glæde af beliggenheden. Facebook forsøger at placere brugernes data så tæt på der, hvor brugerne befinder sig. Derfor vil der kunne måles en mikroskopisk forskel i datahastigheden mellem slutbrugerne i Danmark og datacenteret. Men den kan formentlig næppe mærkes.

Facebook i Odense set indefra

Likes bliver til varme

Fjernvarme Fyn Facebook
Fjernvarme Fyn ligger på den modsatte side af vejen hvor Facebook ligger. På den nye varmecentral omdannes overskudsvarmen fra datacenteret til fjernvarme
(Foto: MereMobil.dk)
Infografik Sådan bliver likes til fjernvarme i Odense
Sådan bliver likes til fjernvarme i Odense
(Foto: MereMobil.dk)

Den enorme mængde varme som serverne skaber, genanvendes til opvarmning af boliger i Odense.

Fjernvarme Fyn har på den anden side af vejen, hvor datacenteret ligger, opført en topmoderne varmecentral, der behandler overskudsvarmen fra Facebook og omsætter den til fjernvarme. Datacenteret kan opvarme 6.900 husstande i Odense på årsplan.

Strømmen kommer fra 100 procent vedvarende energi, oplyser Facebook, der har investeret i vindmøller i Norge, for at gøre forbruget klimaneutralt.

Datacenteret i Odense er det eneste datacenter hos Facebook, der både er klimaneutralt og som genanvender overskudsvarmen til opvarmning.

Varmepumper Facebook Odense
En del af varmepumpe-systemet der forvandler likes til varme for op mod 7.000 husstande (Foto: MereMobil.dk)

Sådan ser området ud

Her ses Facebook i Odense fra oven. Centeret ligger i erhvervsområdet Tietgenbyen, cirka 10 kilometer fra Odense C (Grafik: MereMobil.dk / Google Maps).

Kom indenfor

Mere til historien

Facebook Odense Data Center er ét af i alt 15 datacentre på verdensplan.

Snapchat klar med stor ændring: Gem for altid

En stor ændring er på vej. Brugerne vil inden længe få mulighed for, at gemme samtaler for altid.

(mere…)
Der skal kontrol med aldersgrænsen på sociale medier

Regeringen og Medierådet for Børn og Unge mener, at der skal kontrol med børns alder og aldersgrænserne på de sociale medier.

(mere…)
Politiker om nye regler for reklamer målrettet børn: Vi er ikke i mål

Det er ikke længere tilladt at målrette reklamer til børn og unge på digitale platforme ved for eksempel at bruge data om deres likes og netværk.

(mere…)
Universal Music vil fjerne sange fra TikTok

Musik er vigtig for videoerne på TikTok, men det kan snart blive uden artister fra pladeselskabet Universal.

(mere…)
Facebook lockout og lidt om Galaxy S24+

Mød Henrik, der blev hacket og smidt ud af Facebook. Hør, hvordan han genvandt kontrollen og adgangen til Facebook.

(mere…)
Instagram strammer reglerne

Instagram strammer reglerne for beskeder, men er det godt nok? Nej! Det mener jeg ikke.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram