Kom på besøg hos Facebook i Odense

1

GALLERI: Kom med indenfor i Facebooks enorme datacenter i Odense, der leverer data til brugere i hele verden.

Besøg hos Facebook Odense Datacenter

Facebook har sat stikket i til de første servere i Odense, der nu servicerer millionvis af Facebook- Instagram- og WhatsApp- brugere over hele verden.

De enorme haller fylder cirka 56.500 kvadratmeter, svarende til op mod otte fodboldbaner. Centeret trækker 40 megawatt strøm. Det er på niveau med strømforbruget i en mellemstor dansk by.

Faktisk hiver datacenteret 337.000 MWh om året. Altså i retning af hvad Odenses borgere og virksomheder forbruger af strøm på et helt år, oplyser Facebook.

Kom med indenfor

MereMobil.dk fik en unik mulighed for at besøge Facebook i Odense. Centeret ligger små 10 minutters kørsel fra vores kontor.

Vi fik lov til at se centeret indefra og fik indgående forklaringer om teknikken.

Efter en omfattende sikkerhedskontrol fik vi vores adgangstegn til datacenteret, som består af otte gigantiske haller. Se billederne i galleriet herunder.

Facebook holder ikke designs af datacenteret hemmelige. Designet er open source. Det betyder, at Facebook, Microsoft, Google, Apple, Amazon m.fl. deler viden om opbygningen af datacentrene. På den måde får alle glæde af de innovationer og fremskridt som gøres på området.

Danske brugere af Facebook, Instagram og WhatsApp får også glæde af beliggenheden. Facebook forsøger at placere brugernes data så tæt på der, hvor brugerne befinder sig. Derfor vil der kunne måles en mikroskopisk forskel i datahastigheden mellem slutbrugerne i Danmark og datacenteret. Men den kan formentlig næppe mærkes.

Facebook i Odense set indefra

Likes bliver til varme

Fjernvarme Fyn Facebook
Fjernvarme Fyn ligger på den modsatte side af vejen hvor Facebook ligger. På den nye varmecentral omdannes overskudsvarmen fra datacenteret til fjernvarme
(Foto: MereMobil.dk)
Infografik Sådan bliver likes til fjernvarme i Odense
Sådan bliver likes til fjernvarme i Odense
(Foto: MereMobil.dk)

Den enorme mængde varme som serverne skaber, genanvendes til opvarmning af boliger i Odense.

Fjernvarme Fyn har på den anden side af vejen, hvor datacenteret ligger, opført en topmoderne varmecentral, der behandler overskudsvarmen fra Facebook og omsætter den til fjernvarme. Datacenteret kan opvarme 6.900 husstande i Odense på årsplan.

Strømmen kommer fra 100 procent vedvarende energi, oplyser Facebook, der har investeret i vindmøller i Norge, for at gøre forbruget klimaneutralt.

Datacenteret i Odense er det eneste datacenter hos Facebook, der både er klimaneutralt og som genanvender overskudsvarmen til opvarmning.

Varmepumper Facebook Odense
En del af varmepumpe-systemet der forvandler likes til varme for op mod 7.000 husstande (Foto: MereMobil.dk)

Sådan ser området ud

Her ses Facebook i Odense fra oven. Centeret ligger i erhvervsområdet Tietgenbyen, cirka 10 kilometer fra Odense C (Grafik: MereMobil.dk / Google Maps).

Kom indenfor

Mere til historien

Facebook Odense Data Center er ét af i alt 15 datacentre på verdensplan.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer