Jeg har prøvet robotstøvsugeren Deebot 710
MINITEST: Deebot 710 finder væsentligt bedre vej end tidligere modeller, men nytteværdien kan diskuteres.
Jeg har et had / kærlighedsforhold til robotstøvsugere. På den ene side er de smarte. På den anden side er de helt vildt usmarte, uintelligente og bøvlede.
Over en længere periode har jeg haft modellen Deebot 710 fra Ecovacs til rådighed, som styres via en app på smartphonen – endda med stemmestyring. Den passer altså perfekt ind i mit forsøg på at opbygge et smarthome.
Jeg har tidligere haft et par modeller fra Ecovacs i hænderne, og det har ærligt talt været en dårlig oplevelse. Men med Deebot 710 er der sket noget.
GUIDE: 5 ting du skal tænke over før du køber en robotstøvsuger
Kører nu ind under sofaen
I stuen står en halvhøj sofa. Ved afprøvning af tidligere Ecovacs-produkter kunne robotstøvsugeren lige præcis ikke køre under. Skulle det ske, at den fik sig møvet ind, så hang den fast på hjemturen og kom aldrig ud igen.
En robotstøvsuger skal kunne køre overalt – særligt steder hvor jeg normalt ikke kommer med den manuelle støvsuger. Derfor er sofa- og sengetesten vigtig for mig.
Denne Deebot finder lettere rundt, end jeg tidligere har oplevet. De andre modeller jeg har prøvet tossede rundt som en høne med bind for øjnene. De torpederede gerne møblerne og farede vild mellem stoleben under spisebordet. Og selvom opladeren stod lige ved siden af den, var det langt fra altid, at den kunne finde hjem.
Heldigvis er der sket en mærkbar udvikling. Deebot 710 har Smart Navi 2.0 teknologi, og den finder markant bedre rundt. Det er ikke helt optimalt, men LANGT bedre end før.
Rimeligt rent
Robotstøvsugeren finder ikke alt på gulvet, men den finder meget. Du kan sagtens komme ud for, at ikke alle cornflakes-resterne er samlet op, men resultatet er rimeligt.
Robotten kan køre med standardsug og kraftigt sug. Jeg kører for det meste på standard, og anvender kraftigt sug, hvis der virkelig trænger til at blive støvsuget.
Uanset styrken så slipper man ikke for en manuel støvsuger ind i mellem.
Flytter fra rum til rum
Bor du i en bolig af ældre dato, så må du selv bære robotten fra rum til rum, da den ikke kan køre over dørtrin, der er særligt høje. Det er rigtigt træls!
Jeg har opladeren ét sted og bærer derfor robotstøvsugeren derhen, hvor den skal bruges. Det er da ikke særligt genialt.
Til gengæld så tømmer Deebot 710 ikke batteriet på at lede efter en ladestation, der ikke er i rummet. Den konstaterer bare, at den ikke kan finde docken. Derefter returnerer den til dens startposition.
Modellen er også bedre til at finde en vej ud mellem bordben og ting på gulvet.
Kan styres fra smartphonen
Applikationen til EcovacsHome bruges til at planlægge automatiske rengøringer, softwareopdateringer og sugestyrke. Det er også her, at du finder et virtuelt kort over hvilken del af rummet, som er blevet rengjort.
Du behøver ikke appen for at starte støvsugeren. Her kan du blot bruge en god gammeldags knap på toppen af Deebot 710.
Som om det ikke er nok, så understøtter Deebot 710 talekommandoer på dansk via Google Assistant. Dette kan særligt bruges, hvis du har en Google Home eller Google Home Mini højttaler stående. Også Amazon Echo kan styre Deebot 710.
Talekommandoerne er meget sjove, men er de brugbare? Ja… Det kan jeg ikke rigtigt blive enig med mig selv om. I lyset af udviklingen mod mere smarte hjem, så hører det naturligvis til.
Du kan blandt andet sige: “Start støvsugeren” eller “Oplad støvsugeren”.
Slut med kabler – plænerobotten er endelig blevet klogere
Tal til støvsugeren
Konklusion: En dyr hjælper
Med priser fra 2.750 kroner, Annoncelink dagspris på Deebot 710, så er robotstøvsugeren en dyr hjælpende hånd.
Jeg synes, det har været en glimrende ekstra hjælp, at jeg blot kan hente robotten og sætte den i gang i et rum, mens jeg laver noget andet. Men det er altså noget bøvl at skulle ommøblere dele af stuen, for at få støvsuget under eksempelvis spisebordet.
Tiden der bruges på at flytte rundt på maskinen, og rykke møbler, kunne jo fint bruges til manuel støvsugning.
Det optimale udnytte tror er for personer, som bor stramt møbleret i et nyere hus uden høje dørtrin.
GUIDE: Sådan gør du udendørsbelysningen rigtigt smart
Mere til historien
Robotstøvsugeren Deebot 710 fungerer på hårde gulve såvel som tæpper. Den har anti dropsensor, så maskinen ikke dratter ned af f.eks. en trappe.