Bredbåndsdækning: Hastigheden stiger i yderkommunerne

Yderkommunerne står til at få hurtigere bredbånd.

Der er godt nyt til landets såkaldte yderkommuner. Energistyrelsens årlige kortlægning af fastnetbredbånd viser nemlig, at andelen af boliger og virksomheder med adgang til hurtigt internet er steget.

Således har 81 procent af yderkommunernes borgere og virksomheder nu adgang til 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload.

Det er en stigning på 18 procent i forhold til 2015.

I forhold til 2017 er det en stigning på fire procentpoint, og på landsplan har 91 procent af alle boliger og virksomheder i dag adgang til 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s.

I samme periode lå stigningen på tre procentpoint i mellemkommuner og to procentpoint i henholdsvis landkommuner og bykommuner.

I en pressemeddelelse skriver Energistyrelsen, at stigningen primært kan tilskrives udrulning af ny infrastruktur og opgradering af eksisterende infrastruktur.

En del af stigningen tilskrives desuden udviklingen af kortlægningsmetoden, og netop her kan det konstateres, at dækningen med høje hastigheder også er steget det seneste år.

I 2017 havde seks ud ti boliger og virksomheder adgang til 500 Mbit/s download. I 2018 var det tal steget til at tre ud fire.

Boliger og virksomheder med adgang til 1 Gbit/s download er steget fra 60 procent i 2017 til 73 procent i 2018.

Fakta om bredbåndskortlægningen 2018

 • 91 procent af alle boliger og virksomheder har adgang til mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload, hvilket er to procentpoint højere end i 2017.
 • Flere danskere har adgang til meget høje hastigheder. 74
  procent af alle boliger og virksomheder har adgang til mindst 500 Mbit/s download, hvilket er en stigning på 13 procentpoint sammenlignet med 2017, hvor 61
  procent havde adgang til denne hastighed.
 • Bedre bredbåndsdækning i yderområderne. Siden 2015 er dækningen af boliger og virksomheder med adgang til 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload steget fra 63 procent i 2015 til 81 procent i 2018, hvilket er en stigning på 18 procentpoint.
 • Udrulning af fiber i Læsø Kommune. 100 pct. af alle boliger og virksomheder har nu adgang til mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload, hvilket er en stigning på 64 procentpoint i forhold til 2017.
 • På regionalt plan er den største udvikling fra 2017 til 2018 sket i Region Sjælland. Her er dækningen med adgang til 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload steget med 5 procentpoint til 84
  procent.
 • Region Nordjylland, – Midtjylland, – Syddanmark og – Hovedstaden er i samme periode steget med henholdsvis 4, 1, 1 og 2 procentpoint. Region Sjælland er samtidig den region med den laveste dækningsprocent.
 • 60 procent af alle sommerhuse har adgang til mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload, hvilket er 8 procentpoint højere end i 2017.

Mere til historien

Hjemmesiden tjekditnet.dk opdateres løbende med ny information om bredbåndsdækningen i Danmark. Her er det muligt helt ned på adresseniveau, at finde ud af, hvilken hastighed der kan fås og hvilken teleudbyder, der kan levere bredbåndsforbindelsen. På hjemmesiden kan man også måle sin bredbåndshastighed – både på fastnet og mobil.

3 vil konkurrere mod fiber

Det er unødvendigt at grave endeløse kilometer af fiberkabler ned, mener 3's direktør.

(mere…)
Bliv klædt på til at bestille det rigtige internet

Prisen på hurtigt internet skal være lav. Bredbåndshastigheden høj. Inden du bestiller internet, så læse disse gode råd.

(mere…)
Har du det bedst mulige bredbånd på din adresse?

Tjek om du har det bedst mulige bredbånd på adressen, så du både får det bedste produkt men også den bedste pris på bredbånd.

(mere…)
Fastspeed klar med et lavprisselskab

Er du lidt ”ferm” og styr på bredbånd, er du måske i målgruppen for Jetnet, der vil presse priserne.

(mere…)
Det skal være lettere at skifte internetudbyder

Energistyrelsen arbejder nu på nye regler, der skal gøre det lettere at skifte internetudbyder. Nye regler kan måske træde i kraft ved årsskiftet. 

(mere…)
God mobildækning og stabilt bredbånd blev vigtigere end prisen

Stabilt bredbånd og et godt mobilnet var førsteprioritet for mange under pandemien. Prisen kom i baggrunden, viser en ny undersøgelse.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram