Sammenlign lån inden du låner penge til en ny smartphone

Det er nemt at blive fristet af lån til smartphones, men det er ikke gratis at låne. Læs hvad du skal se efter inden du indgår en låneaftale.

Annoncørbetalt indhold

Låneudbyderne kender godt deres potentielle kunders behov. De ved, at det ofte er ønsket om ny elektronik som f.eks. en ny computer eller smartphone – der får os til at overveje, at optage et lån.

Du skal som forbruger dog altid huske på, at et lån er en udgift. Du ender (i langt de fleste tilfælde) med at betale væsentligt mere for varen ved at købe den for lånte penge. Det er en præmis, de fleste er bekendt med. Hvad de færreste dog kan gennemskue, er hvad det reelt koster at låne.

Derfor er rigtig god idé at sammenligne lån inden man falder for annoncetekster som ”Lån penge til ny smartphone”.

Siden lånemarkedet blev disrupted af SMS- og kviklån er mange mennesker endt i en gældskarrusel, fordi det at låne penge blev gjort nemt at praktisere, men tæt på umuligt at gennemskue. Derfor er det bedste råd, hvis du f.eks. drømmer om den nye iPhone XS Max, som hurtigt kan løbe op i 12-13.000 kroner, at sammenligne lån, inden du indgår en aftale.

Det bedste lån er altid det, som du ikke optager. Du skal bare altid, for din egen skyld, sikre dig, at du får det bedst muligt lån nu hvor du har besluttet dig for, at købe telefonen på afbetaling. Derfor bør du gøre et stort nummer ud af at sammenligne lån, inden du træffer beslutning.

Afbetaling kan være billigere end kontant – men du skal være vågen!

Som udgangspunkt vil vi altid råde til, at du ikke optager lån til en ny smartphone, men i stedet sparer sammen og køber den kontant. Det er en kedelig proces. Til gengæld slipper du for at betale mere for din telefon end den reelt koster.

Der er dog én undtagelse, hvor et kontantkøb ikke er at foretrække. Det er hvis du kan købe rente- og gebyrfrit på afbetaling. Det kræver dog at finansieringen reelt ER rente- og gebyrfri, og at den er det i hele afdragsperioden. Er den ikke det, skal du igen sammenligne og beregne den samlede udgift.

Men hvis du kan få 100 procent rente- og gebyrfri finansiering, så er det faktisk at foretrække – også selvom du har råd til at købe kontant.

Forklaringen er her

Lad os tage udgangspunkt i den pt. dyreste iPhone på markedet, iPhone XS Max med 512 GB. Den koster 13.000 kroner uden abonnement.

Det er mange penge, og for de fleste en stor afskrivning. Men hvis du kan få lov at dele betalingen op i 12, 24 eller 36 lige store stykker, bliver den månedlige andel mindre værd pga. inflation, og dermed er det en god forretning.

Det lyder kompliceret, men det er det faktisk ikke – det handler om, hvad du kan få for dine penge.

Hvis vi nu antager, at vi kan få 36 måneders rente- og gebyrfri afbetaling af vores iPhone, så skal vi dividere de 13.000 med 36 for at få det månedlige afdrag. I dette eksempel er det 361,11 kroner.

Det vil sige, at vi skal betale 361,11 kroner hver måned i de næste tre år. Men det du kan få for 361,11 kroner i dag, er ikke det samme som du kunne for tre år siden. Det er betydeligt mindre. Dine penge er med andre ord blevet mindre værd – og det bliver de formentlig også fremadrettet.

Således er 361,11 kroner i dag, mere værd end 361,11 kroner om et år, og meget mere værd end 361,11 kroner om tre år.

Husk nu at være opmærksom

Selvom denne model (med rente og gebyrfri betaling) lyder som noget, der er for godt til at være sandt, så er det rent faktisk sandt. Det kræver blot at du VIRKELIG er opmærksom på ALLE betingelser. Så du ikke ender med et eller andet skjult gebyr og/eller renter efter X antal måneder.

Sørger du for der ikke er nogen ubehagelige overraskelser, er det en rigtig fin måde at finansiere sine køb på.

Husk dog også på, at telefonen mister i værdi og de færreste har en smartphone i tre år.

Mere til historien

Når du tegner et abonnement med afbetaling på telefonen indgår du reelt også et forbrugslån i afbetalingsperioden.

Få styr på de nye energimærker

EU har ændret energimærkningen for TV og elektroniske skærme samt hårdehvidevarer. Nu er de slut med at gå efter A+++. Læs om de nye energimærker her.

(mere…)
Pas på med konkurrencer – sælger dit telefonnummer

TIP: Vind en iPad... Undlad at falde i fælden. Konkurrencerne er designet med henblik på at sælge dit telefonnummer og mailadresse.

(mere…)
Netflix-kunderne har krav på kompensation

Når Netflix skærer 25 procent af billedkvaliteten har kunderne krav på kompensation, lyder det fra en ekspert.

(mere…)
Corona-karantæne giver øget dataforbrug

Covid-19 er skyld i, at datatrafikken er steget markant de seneste dage – og formentlig ikke toppet endnu. Det viser nye tal fra et teleselskab.

(mere…)
Stor dansk netbutik ramt af pakkekaos op til jul

En tsunami af bestillinger har udløst et pakkekaos hos en stor netbutik, der har trukket både bestyrelsesformanden og direktøren ud på lageret for at pakke.

(mere…)
Se dig for når priserne går helt i sort – Black Friday 2019

Pas på priserne! Black Friday giver ikke altid de billigste priser. Se hvad danskerne jagter på Black Friday-udsalget, og hvordan du gør den bedste handel.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram