Hvad siger du til internetforbindeler fra rummet?

Måske bliver din næste faste internetforbindelse leveret fra en satellit med lav lantency.

Satellitinternet har med rette haft et dårligt ry, men det bliver der måske ændret på indenfor de næste par år.

Internet via satellit er dyrt, langsomt, datamængden i abonnementerne er alt for små og svartiderne (latency / ping-tid) er alt for høj til f.eks. online spil.

Fordi satellitinternet er så dyrt, og har så mange ulemper, så er det også gået trægt med udrulningen af satellitinternet til privatbrug. Men måske skal vi til at revurdere satellitinternet til individuelt privat brug, for der sker nemlig en rivende udvikling indenfor satellitinternet i disse år. Udviklingen er anført af selskaber som SpaceX og OneWeb samt et par af de gamle store satellitoperatører.

De enkelte selskaber har forskellige strategier, men det mest interessante er de nye spillere OneWeb og SpaceX, som planlægger at opsende flere tusinde små satellitter.

Disse små satellitter bliver positioneret relativet tæt på jorden, og det betyder, at de hver satellit dækker et geografisk lille område og forbindelsens latency bliver samtidig kun omkring 25-35 millisekunder. Det bliver altså så lav, at den kan i praksis sammenlignes med en almindelige kablet xDSL forbindelse eller en 4G LTE forbindelse.

Lavere højde er bedre

Det sidste nye er, at SpaceX har indsendt en ansøgning til de amerikanske telemyndigheder, FCC, hvori selskabet beder om tilladelse til at opsende 4.425 satellitter i ikke geostionære baner i en højde af kun 550 kilometer. Tidligere forventede selskabet, at satellitterne skulle opererere i en højde af 1.125 kilometer. Det skriver FierceWireless.

Til sammenligning sender de store TV-satellitter fra en geostationær position af omkring 36.000 kilometer. Med en højde på kun 500 kilometer vil satellitforbindelsens latency også blive mindre. SpaceX taler om en latency ned til 15 millisekunder.

Satellitterne vil benytte Ka-båndet på 20/30 GHz og Ku-båndet på 11/14 GHz for global internetdækning. Mindst halvdelen af satellitterne skal være i drift senest den 29. marts 2024. De første satellitter vil efter planen blive opsendt i slutningen af 2019.

Hele verden skal med

Så tænker vores bagkloge læsere sikkert, hvad de dog skal med en satellitforbindelse, når nu fiberselskabet Norlys har gravet fiber ned i det meste af Danmark.

Satellitinternet bliver måske ikke det store hit i lande som Danmark, men i mange andre lande er infrastrukturen slet ikke så veludviklet som i her i landet. Her vil satellitinternet være med til både at bryde lokale monopoler samt sikre grundlæggende adgang til internet.

Satellitinternet vil være relevant lige fra små tropiske øer over bjergbyer i Alperne til Australiens outback eller dybt inde i Amazons jungle. Mange små lysbåde vil kunne få leveret internet langt ud på havet ligesom uheldige danskere i Nordsjælland, vil kunne få leveret lynhurtig internet, der hvor TDCs kobbernet ikke slår til.

SpaceX har endnu ikke offentliggjort priser og hastigheder på deres kommende satellitinternet produkter, men det siges mellem linjerne, at satellitinternet vil kunne levere hastigheder og priser, som vil kunne konkurrere med kablede forbindelser.

Hvis SpaceX vitterligt kan få prisen ned på niveau med almindelige kablede forbindelser og samtidig levere et produkt som hastigheds- og kapacitets-mæssig kan konkurrere med kablede forbindelser, så er det på globalt plan et enormt uopdyrket marked, hvis værdi årligt kan måles i hundredvis af milliarder kroner.

Så måske din næste internetforbindelse bliver leveret fra en satellit? I slutningen af 2019 bliver vi måske klogere, når de første kommercielle satellitter fra SpaceX går i kredsløb.

Mere til historien

Satellitter benyttes allerede i stor stil til større telenetværk, skibe og passagerfly. F.eks. benyttes O3b Satellitterne, der flyver i en 8.000 kilometer høj geostationærbane, både til at levere internet til krydstogtskibe i Caribien og ø-samfund som Cook Island i Stillehavet. O3b har dog en latency på omkring 140 millisekunder.

TDC slukker ADSL-forbindelserne

Hvis din internetforbindelse er baseret på ADSL-teknologi, bliver den lukket.

(mere…)
Hiper har åbnet for mange nye sydfynske husstande

Nu kan ca. 23.000 husstande og erhvervsadresser i og omkring Svendborg Kommune, samt på Langeland, købe fiberprodukter fra Hiper.

(mere…)
4,3 mia. mennesker ejer en smartphone

Rapport afslører store globale forskelle i udbredelsen af smartphones. Millioner bruger stadig mobiler med trykknapper.

(mere…)
Prisnedsættelse på 5G-bredbånd fra 3

En router med frit dataforbrug, hvor du blot skal sætte stikket i, er blevet billigere hos 3.

(mere…)
Er krigen mellem 5G og fiber udsat?

For et år siden meldte teleselskabet 3 krig mod det kablede internet. Og var ikke i tvivl om, at “fremtidens internet er trådløst".

(mere…)
Netgear Orbi 960 test | Effektivt WiFi 6E mesh-netværk

TEST: Virkelig god Wi-Fi dækning i hele boligen og lynhurtige hastigheder. Jeg har prøvet Netgear Orbi 960.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram