Politikere vil indføre pant på mobiler

De svenske socialdemokrater vil indføre et pantsystem, som gør det attraktivt at aflevere den gamle mobiltelefon ved køb af en ny.

Stort set alle danskere ejer en mobiltelefon. Det kunne DR notere på ti-årsdagens for lanceringen af iPhonen. Det var 29. juni 2017. I dag er det tæt på 90 procent af befolkningen som har en mobiltelefon, og tal fra TDC Group viste for nylig, at stort set alle mobiltelefoner i dag er smartphones.

Men hvor er alle de gamle mobiltelefoner blevet af?

Mange er blevet samlet op i salgskampagner, andre er givet videre til andre lande, mens en hel del ligger i skuffer og bliver bare ældre og ældre i stedet for at blive skrottet og genanvendt.

Således sagde den svenske socialdemokrat Åsa Westlund for nylig til Aftonbladet, at “der er mere guld pr. kilo i mobiltelefoner end i guldmalm”.

Hun konstaterede efterfølgende, at “vi har ikke råd til at lade gamle mobiltelefoner ligge i skufferne”.

Pant som på flasker

Åsa Westlund er de svenske socialdemokraters talsmand indenfor miljøpolitik, og på vegne af partiet slår hun nu på tromme for et pantsystem, som det kendes med flasker og dåser.

– “Vi er nødt til at holde op med at leve som om vi har fire glober og drage større fordel af de ressourcer, vi bruger. Så vi foreslår blandt andet, at vi skal indføre en pant på mobiltelefoner og måske endda andre små elektroniske apparater”, siger Åsa Westlund til Aftonbladet.

Formålet er dels at genbruge stoffer som guld, sølv og kobolt, men også for at reducere børnearbejde i de miner, hvor stofferne hentes.

– “Derudover ved vi, at der er mange udviklingslande, hvor der dumpes farligt elektronisk affald. Et pantsystem kan styre det”, siger Åsa Westlund.

Attraktiv pant

Hvordan et system med pant kan skrues sammen er ved at blive undersøgt, men idéen er, at forhandlerne skal håndtere systemet, hvor pant vil blive en del af købet af en ny mobiltelefon, skriver Aftonbladet.

Åsa Westlund tilføjer, at panten skal have en størrelse, som gør det attraktivt at indløse den.

Mere til historien

Om pant-forslaget bliver til virkelighed afhænger af flere faktorer. Socialdemokraterne sidder i dag på statsministerposten, men regerer lige nu i en mindretalsregering sammen med Miljöpartiet. Der er valg til Riksdagen 9. september.

Den bedste smartphone i 2023

Mobilbranchen har netop kåret den bedste smartphone i 2023. Er du enig?

(mere…)
Sociale medier forbydes for mindreårige

Et flertal i en amerikansk delstat har stemt for, at sociale medier skal forbydes for børn under 17 år.

(mere…)
Rekordsalg af high-end smartphones i 2023

Sidste år blev der solgt et rekordhøjt antal smartphones i high-end-kategorien, hvis man skal tro tal fra analysefirma.

(mere…)
Hvad er din yndlings-telefon?

VIDEO: Hvilken telefon er din 'go-to' telefon - og hvorfor?

(mere…)
De 5 bedste gamle smartphone-funktioner, vi savner

Ville du ikke hellere have gode højttalere og et udskifteligt batteri end en foldbar skærm?

(mere…)
Den bedste smartphone – mine 2023-favoritter

TOP-3: Jeg har valgt den bedste smartphone for 2023 – min personlige favorit. Hvad var din?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram