Engang kunne et radioprogram lamme telefoncentralerne

0

RETRO: Radioprogrammet “De ringer, vi spiller” fik 17.000 opkald på én time. Telefonselskaberne klagede fordi det generede de øvrige kunder.

Jørn Hjorting "De ringer - vi spiller"
Det var Jørn Hjorting, der grundlagde “De ringer – vi spiller” i 1968 – og blandt andet fandt endetal via et lykkehjul. (Foto: DR)

Der var engang, hvor en sludder om hverdagen og lette og svære spørgsmål var medvirkende til at lægge telefoncentraler i Danmark ned.

Det var i storhedstiden for det legendariske radioprogram “De ringer, vi spiller”. Dengang hvor værten bag mikrofonen og ved telefonrøret hed Jørn Hjorting.

Programmet blev sendt første gang i 1968 og kan nu fejre, at det er 50 år siden, at DR sendte programmet første gang.

17.000 opkald på én time

Det var Jørn Hjorting, der tog røret første gang programmet gik i æteren. Den nu 87-årige pensionerede, men fortsat legendariske radiovært, var et fænomen den gang i slutningen af tresserne.

Fra første sekund fangede programmet lytternes interesse for at deltage og for at få spillet en ønskeplade. Det fik telefoncentraler til at bryde sammen, fortæller Jørn Hjorting til DR:

– “De ringer, vi spiller’ var en succes fra begyndelsen, og det var en del af problemet. I det første program var det folk fra det daværende 08-område – det vil sige Nordjylland, som måtte ringe ind. Det lagde centralen i Aalborg ned. Ugen efter skete det samme på Fyn, og efter den tredje udsendelse fik vi klager fra telefonselskabet KTAS, fordi der var kommet 17.000 opkald på én time, og fordi vi fik skyld for at genere deres erhvervskunder”, husker Jørn Hjorting.

For ikke at genere telefoncentralerne for meget blev det indført, at lytterne skulle ringe ind tidligt om morgenen, hvis man ville være med i programmet. Det blev også indført, at man kun kunne ringe, hvis man havde dagens udvalgte tocifrede endetal.

LÆS OGSÅ: Disse retromobiler bruges stadigvæk

Hjorting var vært i 28 år

ørn Hjorting "De ringer - vi spiller"
“De ringer – vi spiller” i 1968 (Foto: DR)

Jørn Hjorting løftede telefonrøret i 28 år. I dag hedder værten Peter Sten. Han har taget telefonen, sludret og spillet plader på P5 onsdag formiddag siden 2011.

Gennem tiderne har blandt andre også Keld Heick, Jørgen de Mylius og Vagn Pilegaard været værter på programmet, og programmet har vandret fra P1 over P3 og P4 til P5.

Fødselsdagsfejringen for “De ringer, vi spiller” kan høres på P5 onsdag den 5. september fra klokken 10.03-12.00.

RETRO: Her er de gadgets alle ønskede sig for 40 år siden

Mere til historien

Det var en en svensk radiovært der præsenterede Jørn Hjorting for “Ring, så spelar vi”, som Sveriges Radio havde lanceret med succes i april 1968. Den dag i dag sender P4 i Sverige fortsat programmet hver lørdag morgen.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer