Telia og Telenor udvider med 4G på 900 MHz

Mere kapacitet og bedre dækning på vej til alle Telia og Telenors kunder. TT-netværket udbygges nu med 4G på 900 MHz.

Telia og Telenors fælles mobilnetværk har påbegyndt en større opgradering af mobilnetværket, som betyder at et stort antal master blandt andet bliver opgraderet med 4G på 900 MHz  – også kaldet LTE900.

Der er tale om en større udrulning, som i kombination af flere helt nye mobilmaster (sites) skal sikre endnu bedre dækning for Telia og Telenors kunder.

MereMobil.dk har spurgt Telenors udviklings- og netværksdirektør Peter Nødbak, hvad der sker med TT-netværket i år og hvorfor der udrulles 4G på 900 MHz frekvensbåndet.

Mobilmast telemast

Mobilmast i Jylland (Foto: MereMobil.dk)

-“Trafikken på den tredje generation af netværket 3G, som revolutionerede i starten af det nye årtusinde, er dalende, og derfor giver det god mening at udnytte vores frekvensbånd optimalt ved at flytte noget af den båndbredde, som tidligere er blevet brugt til 3G over på en 4G-båndbredde, der kan håndtere langt større mængder af data hurtigere. Vi kigger både ind i at bruge mere bånd på 2100 og 900 MHz. Langt størstedelen af vores kunder har i dag mobiltelefoner, der understøtter 4G-teknologi, hvilket giver os bedre mulighed for at udnytte 4G-spektrummet og tilbyde vores kunder en bedre oplevelse og kvalitet på vores netværk. Da TT-Netværket stadig har begrænsninger i vores 800 MHz licens, så er brugen af 900 MHz en rigtig god mulighed for at tilbyde kunderne, især på Sydsjælland, en bedre mobildækning med de langtrækkende 4G-frekvenser.” fortæller Peter Nødbak til MereMobil.dk

TT-netværket har planlagt at opgradere omkring 200 sites med 4G LTE på 900 MHz i år.

TT-netværket har en landsdækkende licens på 800 MHz, som benyttes til 4G LTE. På Sydsjælland, Lolland, Falster og i det gamle Ringkøbing Amt i Vestjylland er TT-netværket dog underlagt en begrænsning i brugen af frekvnsbåndet indtil midt i år 2020.

Det skyldes, at Boxer leverer digital TV på et frekvensbånd meget tæt på 800 MHz, og TT-netværket kan i de nævnte områder skabe forstyrrelser i TV-signalet, og TT-netværket kan derfor ikke skrue helt op for 4G LTE signalerne i disse områder.

Kapacitet er vigtigt

Brugen af 800 og 900 MHz er med til at sikre god mobildækning både indendørs og udendørs, men mindst lige så vigtigt er tilstrækkelig med kapacitet.

-“Det er vigtigt for os konstant at forbedre kapaciteten i vores mobilnetværk, så vi kan matche vores kunders galoperende brug af data. Vi kan jo tydeligt se på trafikken i vores netværk, at mobilen ikke blot bliver brugt til opkald, men at den er blevet et vigtigt redskab til mange af vores daglige gøremål, og her er 4G-signalet verdensmester i at sikre den gode kapacitet,” forklarer Peter Nødbak.

Til spørgsmålet om TT-netværket kombinerer 4G på 800 og 900 MHz frekvensbåndene svarer Peter Nødbak, at måden de to teknologier dækker på minder meget om hinanden, så udbyttet af at kombinere dem vil ikke være så stor.

Men ifølge netværksdirektøren vil der være steder, hvor 4G på 900 MHz kan blive brugt til aflastning af 4G på 800 MHz – men det afhænger helt af hvor trafikken befinder sig på den enkelte celle (område hvor mastens sender dækker).

Flere nye mobilmaster

I 2017 lavede TT-netværket over 1.500 opgraderinger af mobilnetværket på landsplan, og de fleste var 4G opgraderinger. Uden at love for meget forklarer Peter Nødbak, at det ikke er utænkeligt, at antallet af opgraderinger bliver større i år.

Men selvom TT-netværkets opgraderinger af eksisterende sites (mobilmaster) giver brugerne en bedre oplevelse af mobildækningen, så kommer TT-netværket ikke helt uden om at bygge nye mobilsites i år.

– “Vi regner med at bygge omkring 50-60 nye sites i år, der skal være med til at tætne vores mobilnetværk. Selvom vi allerede i dag har en rigtig god landsdækkende mobildækning, så vil der stadig nogle lavt befolkede områder, hvor man stadig kan finde mobilhuller. Det er nogle af de huller, at vi med disse nye sites får lukket,” forklarer Peter Nødbak.

Mere til historien

TT-netværket består af over 4.000 mobilsites, og det er dermed landets største mobilnetværk målt på antal mobilsites.

Telenor taber mobilkunder og millioner

Telenor Danmark har store forventninger til 5G.

(mere…)
Det nye Telia: Kunderne skal betjene sig selv

I det nye Telia, der kommer til at hedde Norlys, er kunderne mere på egen hånd.

(mere…)
Norlys’ køb af Telia er en realitet

Telia Danmark er en del af Norlys. Købet af teleforretningen er nu en realitet.

(mere…)
Grønt lys: Norlys opsluger Telia

Onsdag kom den længe ventede meddelelse om, at Norlys’ opkøb af Telias danske forretning er godkendt.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Jonas Vingegaard og “Friends”-dødsfald trak dataforbruget til nye højder

Danskerne satte igen rekord i dataforbrug. Især én dato stikker ud, skriver teleselskabet Telenor.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram