For meget skærmtid skader småbørns sprog

En dansk forsker i børnesprog mener, at for meget tid foran skærmen – hvad enten det er fjernsyn, smartphone eller tablet kan skade sproget.

Baby med tablet

Baby med tablet (Foto: MereMobil.dk)

Børnelæge og forsker Cathrine Birken er en af flere bag en ny amerikansk undersøgelse, hvor der fra 2011 til 2015 er fulgt 900 børn. Børnene er blevet observeret med deres sproglige udvikling og indhentede viden om deres skærmbrug indtil de fyldte to år.

Forskningen viser, at der er en sammenhæng mellem de små børns sproglige kunnen og den tid, som de har brugt foran en skærm. Kort sagt: Jo længere tid børnene bruger foran skærmen, jo dårligere er deres ordforråd og udtale.

 – Forældre overlader små børn til sig selv på internettet

Dorthe Bleses, der er forsker i børnesprog ved Aarhus Universitet, fortæller at det ikke er overraskende for meget skærmtid kan give børn et dårligere sprog. Særligt hvis de sidder med skærmen alene. Det skriver Nordic Parenting.

– ”Det er helt afgørende for et barn, at det er sammen med voksne, der interagerer med det, og at barnet også selv er aktiv,” udtaler Dorthe Bleses.

Men et moderat skærmbrug behøver ikke være negativt for børnenes sprogudvikling. Eksempelvis kan en tablet bruges på samme måde, som en fysisk bog. Samt man også taler med barnet om, hvad der sker på skærmen.

Det er dog utrolig vigtigt, at man taler til og med barnet fra det er spæd. Børn tager nemlig ved lære længe før de selv kan tale.

– ”Børn lærer en hel masse, mens de stadig er for små til at sige noget. De lærer sprogets lydsystem og forstår gradvist, at der er en relation mellem det voksne og børn sammen retter opmærksomheden mod og det, der siges. Men ikke mindst lærer børnene, at sproget er et redskab til at kommunikere med. Derfor er interaktionen vigtigt, fra de er helt små,” lyder det fra Dorthe Bleses.

 – Smartphones og tablets har det hårdt i børnefamilier

Hvad man præcis skal tro er svært. Der har også været forskning, som viser for meget skærmtid ødelægger børns motorik – samt forskning der viser det stimulerer deres leg og fantasi.

 – Forskning: iPads stimulerer børns leg og fantasi

Mere til historien

Ifølge undersøgelsen brugte børn på 18 måneder omkring 28 minutter foran skærmen dagligt. Men for hver 30 minutter ekstra øges risikoen for forsinket sprogudvikling med 49 procent. Det skriver Jyllands-Posten.

Video: Ekspert: Treårige må gerne bruge en iPad

Kunstig intelligens skaber bekymring hos forældre

En ny undersøgelse viser, at forældre er bekymrede for børns brug af kunstig intelligens.

(mere…)
5 billige hovedtelefoner med ledning til børn

GUIDE: Mine børn skal have et sæt billige hovedtelefoner med ledning til skolebrug. Her er 5 headsets, som jeg har overvejet at købe.

(mere…)
Online med Anders And – god viden til børn

Danske børns digitale kompetencer er nedadgående - måske "Online med Anders And" kan rette op på det?

(mere…)
Trods øget skærmtid er de digitale kompetencer dårligere hos danske børn

(mere…)
Kunstig intelligens i legetøj: Eksperter advarer om etiske dilemmaer

AI er nu også i legetøj til små børn, mens de større børn har AI-venner. Eksperter er bekymret og advarer om etiske dilemmaer.

(mere…)
AI rykker ind på børneværelset

PLAYi er klar med en interaktiv bamse, som med hjælp fra AI kan fortælle historier.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram