Nokia 3310 test – skiftet fra smartphone til dumbphone
TEST DEL 1: Den redesignede Nokia 3310 er landet til test hos MereMobil.dk. Vi er nu i gang med anmeldelsen. Min smartphone er nedgraderet til en dumbphone.
Vi har valgt, at testen af Nokia 3310 bliver lidt anderledes end de anmeldelser vi normalt skriver. Grunden til dette er, at vi normalt kun primært tester smartphones og Nokia 3310 er derfor anderledes end dem vi plejer at have i hånden.
I anmeldelsen vil jeg se nærmere på det at skifte fra en smartphone til en dumbphone. Jeg vil også drage paralleller mod den originale Nokia 3310 fra 2000.
– Retro: sådan var mobilen for 10 år siden
Sidst men ikke mindst vil der selvfølgelig komme en vurdering af den nye 3310 og hvad man får for pengene.
Du læser nu DEL 1 hvor vi ser nærmere på skiftet fra smartphone til gammeldags telefon.
Bye bye smartphone – velkommen dumbphone
MereMobil.dk er med på ”moden” og har udskiftet smartphonen til en dumbphone. Vi vil nu forsøge, at leve mere simpelt. Vi er her på redaktionen så gamle, at vi husker tiden og livet før smartphonen gjorde sit indtog.
Jeg har taget mit SIM-kort ud af smartphonen, og bruger nu 3310 som mit primære device.
Hvad savner jeg mest efter at have lagt smartphonen på hylden? Hvordan fungerer livet uden at have Facebook, Messenger osv. ved hånden. For det er vigtigt at huske, at den nye Nokia 3310 kun kører på 2G-netværket. Så netbrug er stort set ikke en reelt mulighed.
– Ny Nokia 3310 – succes eller fiasko?
Første udfordring – adapter til microSIM
Når du kommer ud af butikken med din nye Nokia 3310 skal du være sikker på, at du har det rette SIM-kort. For ellers er telefonen ubrugelig.
Smartphones kører ofte i dag med Nano-SIM, men den nye Nokia 3310 benytter micro-SIM, mens den ældre (originale) benytter Mini-SIM. Det er muligt, at købe et adapterkit så du kan ”omdanne” dit Nano-SIM til Mini-SIM.
Vi har ved hjælp af en adapter fået liv i vores 3310 og ladet batteriet fuldt op. Så nu er vi klar til at komme på eventyr.
– Nokia 3310 anno 2017 – alle specifikationerne
Flere problemer
SIM-kortet er på plads og telefonen startet op. Jeg tænker fluks, at jeg vil sende en SMS. Omkring årtusindeskiftet var jeg en “haj” til SMS-skrivning og har faktisk også deltaget ved DM i SMS. Ja, sådan noget fandtes faktisk.
Her mødes jeg af et af de første problemer, som man i skiftet fra smartphone til dumbphone måske ikke lige tænker over. Jeg har nemlig mine kontakter m.m. synkroniseret fra diverse mailkonti – og IKKE på SIM-kortet. Det betyder, at kontakterne blot vises som mobilnumre i oversigten.
På en mobiltelefon som denne skal kontakterne enten være på SIM-kortet eller i selve telefonen. Det betyder altså, at de manuelt skal flyttes.
Smileys du modtager driller
Andet problem viser sig allerede ved svaret på min afsendte SMS. Jeg modtog nemlig et svar med smileys / emojis, der ikke er understøttet på Nokia 3310. Så i stedet fik jeg fire små firkanter. Hmm… øv.
Det irriterer mig, at Nokia ikke har valgt, at understøtte smileys. Skulle man vælge at få en Nokia 3310 enten som generel telefon eller for at medbringe på ferien, festival eller andet. Ja, så er det mega irriterende ikke at kunne modtage de smileys ens venner og familie sender.
I dag er smileys / emojis så implementeret i vores skrivesprog, at man risikerer at gå glip af vigtig information, når disse ikke kan vises.
Kun en 2G telefon
Med den nye Nokia 3310 (eller andre 2G-telefoner for den sags skyld) er det heller ikke ligegyldigt, hvilket teleselskab du har. Mit SIM-kort er fra teleselskabet 3. De gør ikke brug af 2G-netværket. Det betyder altså, at du kører på Telias netværk (TT-netværket) som 3 roamer med.
Blandt teleselskaberne er det på nuværende tidspunkt kun YouSee og Telmore der sælger telefonen.
Det skal siges, at telefonen fungerer fint selvom den kører på Telias netværk, via 3.
Smartphonen er nu digitalkameraet
Når du kommer fra en smartphone, så er du også vant til at have et relativt godt kamera i lommen. Der er efterhånden ikke så mange smartphones, som ikke tager ganske hæderlige billeder.
Den nye Nokia 3310 kommer også med et kamera. Men det havde måske været okay at udelade dette. Kameraet er på 2 megapixels og har LED-fotolys. Og billederne er derefter. Det eneste man kan sige er, at der er et kamera. Skal du tage et fornuftigt billede kræver det, at du holder telefonen VIRKELIG stille. Motivet skal også stå helt stille. Resultatet er så som så.
Skal du tage billeder med telefonen, så kræver det også et MicroSD-kort – dette medfølger ikke. Der kan nemlig kun være otte billeder i telefonens egen hukommelse.
Summa summarum er, at du ikke skal have de høje forventninger til kameraet. Derfor vil du i situationer, som ferier m.m. skulle medbringe et digital kamera – præcis som i gamle dage.
Internet, Facebook m.v.
Vi har i testen valgt, at tænke Nokia 3310 er en telefon, som primært er aktuel hvis man blot skal ringe eller sende SMS. Derfor vil vi kun kort komme ind på disse ”smartphone-lignende” features i den endelige anmeldelse.
Forbindelsen er så langsom, at det reelt set er lige meget om telefonen kan disse ting.
SMS med den gamle ordbog
SMS-delen fungerer ganske fint. Tastaturet er et fysisk T9-tastatur og der er mulighed for at benytte T9-ordbogen. I øvrigt er ordbogen den samme som på den originale 3310’er – inklusive de uheldige stavefejl.
Kort sagt betyder T9-tastaturet, at man skriver på nummertasterne, der hver “indeholder” flere bogstaver. Eksempelvis er 2 (abc) og 9 (wxyz). T9-ordbogen lærer dig løbende at kende, så de ord du benytter mest kommer frem først. Man kan ændre ord ved at trykke på stjerne
På # vælger man, om man ønsker, at gøre brug af T9-ordbogen – eller ønsker at skrive uden ordbog. Du kan også vælge om du vil skrive med små eller store bogstaver.
Telefonen tæller ned i takt med du skriver. Det betyder også, at du altid kan se hvor mange enkeltebeskeder din SMS fylder. Altså om det fylder mere end én besked. I dag betyder det ikke rigtigt noget. Men i 2000 var det ikke ligegyldigt. Her betalte man per afsendt SMS og havde ikke fri SMS i mobilabonnementet.
Beskederne vises i samtale-tråde og ikke i enkelte SMS’er. Så her er en stor forskel fra en gamle model.
Du går glip af super farverige SMS-tråde, som smartphone-brugere er vant til – enten i SMS-applikationen eller tjenester som Facebook Messenger.
Hvad savner jeg mest…?
Det er uden tvivl meget forskelligt, hvad man savner mest med den nye Nokia 3310 kontra det man er vant til fra nutidens smartphones. Personligt er noget af det, som jeg på nuværende tidspunkt savner mest, kameraet. Jeg er vant til, at have et kamera ved hånden og hurtigt og nemt kunne forevige billeder. Dette er rart med småbørn i huset eller hvis man er ude og opleve nogle sjove ting.
Skal man leve med en dumbphone “for good”, så må man jo vænne sig til andre løsninger. I dette tilfælde at have et digital kamera i nærheden.
Det værste ved Nokia 3310 er egentlig, at den ikke understøtter nutidens netværk – som minimum 3G. Vi må jo nok se i øjnene at 2G-nettet ikke bliver her for evigt, omend en nedlukning ikke lige er undervejs. Så det er uambitiøst at Nokia ikke på denne del er mere moderne.
En anden ting jeg savner er muligheden for at tage screenshots. Dette benytter jeg ofte – både i privat- og arbejdsøjmed.
Og så har jeg flere gange savnet muligheden for at benytte MobilePay. Selvom jeg i det daglige ikke anser mig for en, som bruger mobilbetaling vildt ofte, er det alligevel blevet mere og mere i takt med flere steder tager imod det. Jeg har i testperioden haft en af de dage, hvor jeg kom afsted uden mit dankort og her plejer min mobil at kunne redde mig. Men det gør en 3310 altså ikke.
Fordelene ved en dumbphone vs. smartphone
Man oplever en masse ro med 3310 som sin primære telefon. Der er ikke hele tiden noget, som bimler og bamler. Modtagne mails, notifikationer fra Facebook eller Instagram, beskeder på Messenger og alt andet er væk.
Jeg har tænkt lidt over hvordan det var i gamle dage. Dengang fastnettelefonen var den eneste livline, og forstyrrelserne ikke konstant væltede ind. Sikke en ro. Det sjove er, at selv den ældre fastnet-generation i høj grad dropper de kablede forbindelser, og bliver mobile. Endda med smartphones. Nogle trendsettere i digital-generationen forsøger at gå modsat, ved at lægge smartphonen på hylden, og i stedet benytte en mobiltelefon – netop for at få mere ro.
Os der er vant til en smartphone ved hånden 24/7 har måske godt af lidt ro. Der tales meget om, at smartphonen er med til at give stress både til yngre og ældre fordi man altid skal være tilgængelig. Det er man ikke på samme måde med en Nokia 3310 eller en anden lignende telefon, der ikke har alle smartphones muligheder.
Vigtigt at huske…
Vi synes, at det er yderst vigtigt at huske på, det nu er 17 år siden den original 3310’er blev lanceret. Dengang var kravene til en mobiltelefon anderledes. Smartphonen som vi kender den i dag har ikke mere end omkring 10 år på bagen.
Eksempelvis er det 10 år siden, at Apple introducerede den første iPhone, som end ikke kom til Danmark. Mens applikationer først kom i 2008.
– Apple skabte en ny industri med App Store
Anden del af anmeldelsen
Jeg har nu brugt Nokia 3310 i to døgn uden opladning. Det er lidt svært at bedømme på grafikken, men jeg har vel cirka 40-50 procents strøm tilbage på batteriet. Det tegner godt.
Læs mere om telefonen i DEL 2 af Nokia 3310 anmeldelsen.
Mere til historien
Har du valgt at gå ”all in” i skiftet fra smartphone til dumbphone og eksempelvis valgt den originale Nokia 3310, så er du så heldig, at der stadigvæk kan købes batterier og opladere. MereMobil.dk har en original Nokia 3310, hvor vi gik ind i en butik i Odense og købte et nyt batteri. Helt uden problemer. Ældre telefoner kan være SIM-låst til den operatør, som telefonen i sin tid var købt ved. Derfor er det vigtigt, at tjekke den ikke er SIM-låst hvis du køber en brugt.