Honor 9 test – en Huawei P10 i forklædning

TEST: Honor 9 er flot og lækker. Den er stort set identisk i brugen med Huawei P10, men har mangler omkring kameraet.

Honor 9 test

Honor 9 (Foto: Honor)

Honor 9 er en interessant efterfølger til Honor 8, der sidste år overraskede os totalt. Konkurrencen er siden blevet hårdere, og der skal mere til at imponere os.

Jeg synes, Honor 9 er en absolut vellykket smartphone, til en nogenlunde rimelig pris. En af de mest irriterede fejl fra Huawei P10, som Honor 9 er et spin-off af, er rettet. Desværre er en vigtig detalje omkring kameraet glemt i Honor 9.

TEST: Huawei P10 er lækker men overrasker ikke

Velkommen til min Honor 9 test, hvor du bliver klogere på, om Honor 9 for dig, er et bekendtskab værd, som din næste smartphone.

Den vejlede pris for den anmeldte model er 3.999 kroner, der lige nu også er Annoncelink Honor 9s aktuelle dagspris.

To sider af samme sag

Egentlig er det underligt af Huawei, at lancere deres subbrand Honor i Danmark. Specielt fordi Huawei’s produkter har rigtigt godt fat i køberne, og fordi produkterne lægger MEGET tæt op af hinanden.

Honor 9 (Foto: Honor)

Honor 9 (Foto: Honor)

I Kina er Honor lige nu det største e-brand­, og i Finland er Honor faktisk større end Huawei, målt på markedsandele. I Danmark var Huawei’s gennemsnitlige markedsandel, set over de første fire måneder i 2017 på 14,4 procent, ifølge producenten.

Honor 9, som denne test handler om, er en Huawei P10 i anden indpakning. Godt nok har kameraet ikke ”Leica” stående som et salgsargument, men når vi ser på kameraets specifikationer er det tydeligt, at begge modeller deler det samme kamera – næsten i hvert fald. P10 har eksempelvis optisk billede-stabilisator, hvilket Honor 9 ikke har.

RAM-mængden, processor og batteri er ligeledes ens. Når man har telefonerne side om side er ligheden enorm; fingeraftrykslæserens størrelse, placering af højtaler, kamera, knapper m.v.

Alt dette gør ikke Honor 9 til en dårlig telefon. Den er fremragende. Det viser bare, at hvis en smartphone ikke klarer sig godt på ét marked, så kan en næsten tilsvarende model, med et andet navn, måske sælges.

Præcis som blandt teleselskaberne. Hvis man ikke bryder sig om YouSee, køber man måske telefoni hos Telmore, med samme ejere.

Specifikationer: Honor 9 mod Huawei P10

 Honor 9Huawei P10
Skærm5,1” Full HD5,1” Full HD
Beskyttelse?Gorilla Glass 5
ChipsetKirin 960 octa-coreKirin 960 octa-core
CPU4×2.4 GHz + 4×1.8 GHz4×2.4 GHz + 4×1.8 GHz
RAM4 GB4 GB
Hukommelse intern64 GB64 GB
Udvidelse m/MicroSDJa. Op til 256 GBJa. Op til 256 GB
Dual-SIMJaJa
Kamera20 MP monokrom + 12 megapixels RGB20 MP monokrom + 12 megapixels RGB
Optisk billede stabilisatorNejJa. På RGB sensor
Frontkamera8 megapixels (f/2.0)8 megapixels (f/1.9)
StikUSB Type-C + 3,5 mm jackUSB Type-C + 3,5 mm jack
FingeraftrykslæserJa. På FrontenJa. På fronten
Batteri3.200 mAh3.200 mAh
HurtigopladningJa. Huawei QuickChargeJa. Huawei SuperCharge
Mål147.3 x 70.9 x 7.5 mm145.3 x 69.3 x 6.98 mm
Vægt155 gram145 gram
StyresystemAndroid 7.0 NougatAndroid 7.0 Nougat
ProducentversionEMUI 5.1EMUI 5.1

En rigtig hjemknap

Honor 9 (Foto: Honor)

Honor 9 (Foto: Honor)

Noget af det mest irriterede ved P10 var hjemknappen. Huawei forsøgte sig her med introduktionen af en ny betjeningsform; langt tryk på hjemknappen går til forsiden (hjem), mens et kort tryk går ét trin tilbage. Swipe fra højre mod venstre åbnede seneste programmer.

Den manglende logik gjorde, for mig, Huawei P10 virkelig irriterende ind til man fik betjeningen ind under huden. Men hurra! På Honor 9 er dette rettet. Nu er fingeraftrykslæseren igen en rigtig hjemknap. Rigtigt fedt!

Du har altså på fronten, ud over hjemtasten også tilbage samt seneste programmer. Du kan via softwaren bestemme om tilbage skal ligge til venstre eller højre for hjemknappen.

Som på tidligere telefoner behøver man ikke tænde skærmen, når mobilen skal låses op. Læg bare fingeren på sensoren, så er du inde.

Voldsomt god batteritid

På Huawei’s telefoner møder man ofte popup-beskeder med advarsler om apps og funktioner der bruger meget strøm. Selvom det er rart at kunne håndtere strømkrævende apps, så kan det også forvirre nogle brugere med disse konstante notifikationer.

Honor 9 er mere stilfærdig på dette punkt. Jeg har kun få gange fået sådan en notifikation, men jeg oplever alligevel rigtig god batteritid. Du har stadig mulighed for, at lukke apps ned, du ikke ønsker skal køre når skærmen slukkes, men det kræver nu en mere aktiv handling fra dig selv.

Batteritiden er genial. Efter over 20 timers intens brug, med godt 2 timers batteritid, havde jeg stadig 39 procent tilbage. Mange brugere vil, efter min vurdering, sagtens kunne køre to dage uden opladning.

Batteriets kapacitet er 3.200 mAh på P10 og Honor 9, men 9’eren understøtter kun Huawei QuickCharge og ikke SuperCharge. Det giver i teorien langsommere opladning, men QuickCharge er nu også ganske hurtig. Og så medfølger der i øvrigt en understøttede oplader i salgspakken samt et USB Type-C kabel.

Enkelt brugerflade med irriterede tilføjelser

Generelt er jeg glad for brugerfladen på Huawei’s produkter. Det er let at komme rundt, og tingene fungerer flydende. Honor 9 og P10 deler den samme brugerflade-tilpasning af Android, EMUI 5.1, og samme platform (Android 7.0 Nougat / sikkerhedsniveau maj 2017) men én ting irriterer.

Brugerfladen er fyldt med en masse bloatware, uønsket software, som jeg ikke har bedt om. Jeg nævner i flæng: VMall, Booking.com, Instagram, TripAdvisor, Results, eBay, Asphalt Nitro, Dragon Mania, Kingdoms, Top Games, Spider-Man Ultimate Power, AC Unity, Little Big City 2 osv.

Oven i dette kommer så Googles egne apps.

Be’ om, Huawei. Stop nu! Jeg er med på, at disse apps er en del af en forretningsmodel, men det opleves irriterende for slutbrugeren.

Konkurrenter som Samsung har tidligere været slemme til at fylde bloatware på telefonerne, men er nu begyndt at gå den modsatte vej. Det klæder virkelig produkterne, når de fremstår stilrene i softwaren.

Tastaturet til input er Huawei’s udgave af SwiftKey, som mange brugere er rigtigt glade for. Jeg er ikke gode venner med det, og skifter konsekvent til Gboard, det originale tastatur i Android. Men dette er jo en mulighed, man selv som bruger kan vælge at justere, uden det koster noget.

Screenshots fra Honor 9

Overraskende god ydelse

Selvom det er samme processor og chipset vi finder i Honor 9 og P10, Kirin 960, så trækkes der mere ydelse ud af hardware på den nyeste model.

Jeg målte oprindeligt 120.034 point med Antutu Benchmark på Huawei P10, men Honor 9 giver hele 144.281 point. Også ydelsen med 3D Mark er højere. 1.873 mod 1.704 point.

Jeg er godt tilfreds med denne ekstra optimerede og ydelseskraftige smartphone. Et overskud af ydelse taler for, at telefonen holder i længere tid, og der måske vil gå længere tid, inden du behøver at investere i en ny.

Efter Huawei P10 er blevet opgraderet til den seneste software, er ydelsesmålingerne i øvrigt faldet en smule.

Du får på denne model en Fuld HD skærm på 5,1 tommer, der opleves flot og kraftig. Selv i sollys kan du sagtens se indholdet på skærmen. Da skærmteknologien er IPS-LCD, er farvene ikke på pangniveau som på AMOLED skærme. Det skal du ikke være bekymret over.

Rigtig godt kamera med én mangel

Portrætfunktion på Honor 9 (Foto: MereMobil.dk)

Portrætfunktion på Honor 9 (Foto: MereMobil.dk)

Selvom man har fjernet Leica-klistermærket fra kameraet, behøver du ikke være bekymret. Det er stadig et fint kamera, der starter hurtigt, og tager fornuftige billeder.

Når vi sammenligner kamerasoftwaren på de to telefoner, er de stort set ens. Du får altså også portrættilstand, vidvinkelfunktion med justering af blænde osv. Derimod må du leve uden optisk billede-stabilisator (OIS).

OIS er en rigtig ærgerlig mangel, særligt i forhold til funktionen 2x hybrid zoom. Dette er muligheden for at zoome op til 2x uden tab, lyder det fra producenten. Og når man zoomer ind kræves der en rigtig rolig hånd, hvis billedet ikke skal være rystet. Her hjælper OIS én rigtigt godt på vej.

Du kan her i anmeldelsen se et par billeder taget fra samme afstand – med og uden 2x hybrid zoom.

Det dobbelte kamera udnyttes således, at monokrom-sensoren på 20 megapixels indfanger detaljer og mere lys mens RGB-sensoren på 12 megapixels blandt andet indfanger farver. Alt i alt skulle det give gode billeder. Du kan se resultatet i mit galleri herunder.

Portrætfunktion på Huawei P10 (Foto: MereMobil.dk)

Portrætfunktion på Huawei P10 (Foto: MereMobil.dk)

Derudover får du også en sort/hvid funktion så du kan udnytte monokromsensoren til rigtige sort/hvid fotos.

Jeg tager altid nogle testbilleder af vores små maskotter, og her afslører kameraet virkelig sine dårlige sider. Læg mærke til hvor meget billedstøj, der er på billederne. Honor 9 og P10 giver stort set samme resultat, hvilket jeg også forventede. Ved præcis samme lysforhold viser HTC U11, der aktuelt har verdens bedste smartphone kamera, hvordan det skal gøres.

Under gode lysforhold behøver du ikke være bekymret over om du får dårlige billeder. Her er resultatet meget fornuftigt. Det er særligt når mørket falder på, at problemerne opstår.

Herunder kan du også se et par selfies og portrætbilleder taget med henholdsvis Honor 9 og P10 og bedømme hvilke du synes bedst om.

Korte videoer med egne billeder

Sammen med telefonen får du applikationen Quik Video. Med denne kan du udvælge billeder fra samlingen, samt korte videoklips, der automatisk bliver sat sammen i en temabaseret kort video, du kan dele med vennerne.

Jeg har indsat et par eksempler sammen med denne anmeldelse.

Lyden fra telefonen er ikke synderligt god fra højtaleren, og i salgspakken må du se langt efter et headset. Lyden fra 3,5 mm jackstik udgangen oplever jeg som fornuftig, men absolut ikke prangende.

Videodemoer fra app’en Quik

Billeder taget med Honor 9

Mørkefotos: Honor 9, Huawei P10 og HTC U11

Selfie: Honor 9 og Huawei P10

Konklusion: Flot, kompakt, lækker

Honor 9 (Foto: Honor)

Honor 9 (Foto: Honor)

Honor 9 har et super lækkert design, men er også rimelig glat. Bagsiden er udført gennem en proces med 15 lag, der giver en temmelig unik genspejling af lys. Det er temmelig flot. Rammen er i sandblæst metal.

Telefonen ligger godt i hånden, og passer også fint i lommen. Alt i alt en rigtig god oplevelse på designdelen.

Funktionsmæssigt spiller det også bare. Jeg har ikke oplevet problemer hvor apps er gået ned, eller telefonen har trængt til en genstart. Brugerfladen fungerer godt, men mængden af bloatware er i overkanten.

Huawei skal have ros for, at gå væk fra den håbløst designede hjemknap i P10, og kørt den sikre linje, men ris for ikke at have bevaret den optiske billede-stabilisator. Nå ja. Ydelsen rykker.

Sidste år var jeg VILD med Honor 8, som både fik topkarakter og anbefaler-mærket her fra MereMobil.dk. Årsagen var, at Honor 8 virkelig overraskede, men siden da er der løbet meget vand i mobil-åen.

OnePlus er siden kommet på markedet, og telefonerne er generelt blevet bedre over hele linjen. Det betyder, at man skal kunne endnu mere som mobilproducent, end for et år siden, hvis vi skal helt op at ringe.

TEST: OnePlus 5 – sådan er den

Honor 9 ER en virkelig god telefon. Den fortjener fuldt ud 5 ud af 6 stjerner, som jeg også gav Huawei P10.

Fordele og ulemper

Fordele

– Lang batteritid og medfølgende hurtig oplader
– Lommevenlig størrelse. Kvalitetsdesign
– Dual SIM og 3,5 mm jackstik udgang

Ulemper

– Kameraet mangler optisk billede stabilisator
– For mange uønskede programmer er preinstalleret
– Intet headset i salgspakken.

Mere til historien

Honor 9 er ikke vand- og støvtæt. Vil du have denne funktion skal du købe Huawei P10.

Honor 9
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram