Detox: Kan du genvinde kontrollen over dit digitale liv?

0

Smartphonen er er ikke længere et værktøj. Den kan sammenlignes med ludomani og narko. Vi skal tilbageerobre kontrollen over smartphonen, siger ekspert.

Det stigende forbrug af smartphones skaber en stigende debat om konsekvenserne.

Lægen Imran Rashid er gået et skridt videre, og siger i en artikel på universe.ida.dk, at en række store firmaer har fundet ud af, at de via smartphonen har fået “adgang til menneskers hjerne og til at få fat i menneskers opmærksomhed, og at man rent faktisk kan tjene uhyrlige summer på det”.

Imran Rashid udgav i april bogen “Sluk – kunsten at overleve i en digital verden”. Han har undersøgt, hvad det betyder for den fysiske og mentale sundhed at leve livet online og filtrere massive mængder data gennem hjernen.

I bogen giver han sit bud på, hvordan man genvinder kontrollen over sit digitale liv og bruger tid på det, der er vigtigt for sundhed og livskvalitet.

Facebook lavede en undersøgelse i 2016, hvor det fremgik, at de unge, der er født i det nye årtusinde, tjekker deres smartphone hver sjette minut af deres vågne tid.

– “Så fra at være et værktøj er det i dag mere blevet en form for spillemaskine. Det ligger der selvfølgelig en masse psykologi bagved, men det er ikke længere bare en neutral teknologi, der er i forlængelse af menneskets bevidste ønsker. Det er også en teknologi, som bruger mennesker på forskellige måder ud fra kommercielle perspektiver”, siger Imran Rashid til Universe.ida.dk.

Likes er dope

Som læge har han beskrevet, hvordan tanken om notifikationer og likes frigør dopamin i hjernen og skaber en følelse af velvære, som vi gerne vil vende tilbage til igen og igen. Imran Rashid sammenligner det med ludomani, alkohol og euforiserende stoffer.

– “Hvis du går rundt med en spilleautomat i lommen, som kan belønne dig hver sjette minut, jamen så risikerer du jo netop at udvikle ludomani. Og hvis du giver mennesker nogle digitale rammer, hvor de kan blive belønnet for at fortsætte med at vælge det digitale til, så risikerer du også at virkeligheden taber”, siger han.

I sin bog appellerer han til, at vi spørger os selv om, hvordan vi vil indrette samfundet. Og hvilke værdier det skal bygge på. Derefter skal vi se på, hvordan teknologien kan hjælpe os.

Lunkne modtagelser

Da bogen udkom blev den modtaget med ordene “tankevækkende” og “lødig og informativ”, men også som “langtrukken” og “… kommer aldrig i dybden“.

Der er dog bred enighed om, at bogens budskab er vigtigt.

– “Selv om det er dopamindejligt at forsvinde ind i cyberspace, lykkeligt ignorerende alverdens ulykker, er det på tide at vende tilbage til virkeligheden. Imran Rashid hjælper os til at holde sluknappen inde”, skrev Julie Asmussen i en anmeldelse i fagbladet Journalisten.

Mere til historien

“Sluk – kunsten at overleve i en digital verden” kan købes som en helt almindelig bog af papir – men kan selvfølgelig også erhverves som e-bog.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer