Svensk app godkendt som præventionsmiddel

1

Natural Cycles er, som den første app i verden, godkendt som præventionsmiddel.

Natural Cycles
Grønne dage er de sikre (Screenshot: MereMobil.dk)

Natural Cycles er udviklet af den svenske atomfysiker Elina Berglund og hendes mand Raoul Scherwizl.

Den svenske nyhedsside Veckans Affärer fortæller, at Natural Cycles netop er blevet godkendt af Tüv Süd, som er en tysk test og certificeringsorganisation, i den medicinske kategori IIb. Det betyder, at app’en er klassificeret som et klinisk testet alternativ til p-piller og kondomer.

Elina Berglund udtaler Veckans Affärer: “Det er føles utroligt spændende, at der nu findes et godkendt alternativ til traditionelle præventionsmidler, og at det er muligt erstatte medicinering med teknologi.”

Algoritme beregner de “sikre” dage

Natural Cycles skal bruges sammen med et termometer, som også er udviklet af Natural Cycles. Kvinden måler sin temperatur under tungen hver morgen, og temperaturen tastes ind i app’en.

Kvindens kropstemperatur er op til 0,45 grader varmere efter ægløsning. Bag app’en er en algoritme, som kan beregne hvornår brugeren er frugtbar ved at sammenligne den indtastede data med sit eget datasæt.

Dette vises i en kalender som røde og grønne dage. Grønne dage er, ifølge app’en, de dage, hvor man ikke behøver at bruge beskyttelse – de såkaldte sikre dage.

Fra CERN til fødselskontrol

Elina Berglund arbejdede som fysiker ved CERN – Den europæiske atomforskningsorganisation – da hun fik idéen til Natural Cycles.

Hun udtaler i et interview til Wired: “Jeg ville gerne give min krop en pause fra pillen, men jeg kunne ikke finde nogle gode former for naturlig fødselskontrol, så jeg skrev en algoritme til mig selv.”

Hun begyndte at udvikle app’en, mens hun stadig arbejde for fysiker for CERN.

Kritik af Natural Cycles

Flere fertilitets eksperter peger på, at selvom Natural Cycles har fået en medicinsk godkendelse, kan man ikke regne med at den kan forhindre graviditet.

Fertilitets eksperten Diana Mansour fortæller til avisen The Telegraph, at App’en kræver at kvinden regelmæssigt indtaster sin temperatur og har styr på de frugtbare dage. Samtidigt skal kvinden afstå fra eller benytte beskyttelse på røde dage. Hvis ikke kvinden er omhyggelig med at følge instruktionerne, risikerer hun at øge risikoen for at blive gravid.

Mere til historien

Natural Cycle har ifølge dem selv mere end 100.000 brugere verden over. App’en bliver ikke kun brugt præventivt, den kan også bruges til at planlægge en graviditet.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer