Teenagere opfinder biografapp til ordblinde

7

Det kan ofte være en kamp, at se film i biografen med undertekster, hvis man er ordblind. En ny app løser problemer.

Popcorn (Foto: Pixabay)
Popcorn (Foto: Pixabay)

Teenagerne Alexander Gram Jensen og Anders Thuesen vil gøre livet nemmere i biografen for ordblinde. Det kan nemlig tage en del af begejstringen, hvis filmen er på et fremmedsprog og underteksterne er afgørende. Så er biografen ikke en fornøjelse, som det ellers skal være.

I samarbejde med biografen Panorama i Middelfart har de to teenagere udviklet en applikation, der læser underteksterne op for ordblinde biografgængere. Det skriver TV 2 Fyn.

 – Be My Eyes hjælper blinde til at se

Applikationen Subreader skal downloades på biografgæstens smartphone. Ambitionen er at app’en skal gøre alle biograffilm tilgængelige for ordblinde.

Biografgængeren skal blot downloade den gratis app og scanne en QR-kode til den pågældende film når de går ind i salen.

– ”En af udfordringerne har været at få oplæsningen til at foregå 100 procent synkront med filmens handling, men det problem skulle nu være løst,” fortæller Lars Broen, indehaver af Panorama, til Fyens Stiftstidende.

Biograf ((Foto: Pixabay)
Biograf ((Foto: Pixabay)

Ordblind lillebror endte med app-idé

Alexander Gram Jensens lillebror Simon er ordblind. Derfor har deres mor ofte været med, når han skulle se en fremmedsproget actionfilm, da hun har læst underteksterne for ham.

Simon glæder sig også til, at han kan undvære moderens oplæsning af underteksterne i fremtiden.

– ”Så tror jeg det er meget nemmere. Og så falder mor ikke i søvn mere. Nu kan jeg se film alene,” siger Simon til TV 2 Fyn.

Biografen i Middelfart gik med i projektet, da de ser store muligheder for applikationen i fremtiden.

 – Lyset fra tablets kan ødelægge det biologiske ur

Alexander Gram Jensen og Anders Thuesen håber app’en i fremtiden kan hjælpe ordblinde i alle landets biografer, på museer og i andre offentlige rum. Og det var netop det store udviklingspotentiale, som var årsagen til biografen i Middelfart gik med i projektet.

– ”Det er meget interessant, når unge mennesker bruger deres viden, faglighed og deres begavelse på, at hjælpe en minoritet til at få nogle fælles oplevelser sammen med os andre,” siger Lars Broen til TV 2 Fyn.

Der blev lørdag den 14. januar 2017 budt på en mindre verdenspremiere på den nye app – netop i Panorama i Middelfart. Det er i første omgang også kun muligt, at benytte applikationen i biografen i Middelfart.

Mere til historien

Brugen af applikationen bringer også mobiltelefonen ind i biografen. Et sted hvor den ellers normalt ikke er velkommen.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer