Hackere kan overtage kontrollen med din bil

2

Hackere kan få kontrol over din smartphone, vaskemaskine og bil.

hacking-trainingVi er på MereMobil.dk naturligvis rigtigt glade for smartphones og IT i hverdagen, men udbredelsen af IT i kaffemaskiner, vaskemaskiner og sågar biler kan stille os i nogle problematiske situationer.

To amerikanske hackere, Charlie Miller og Chris Valasek, demonstrerede allerede sidste år, hvordan man kan kontrollere de mest moderne biler. Og det stiller os i helt nye dilemmaer. Chris og Charlie kunne blandt andet kontrollere klimaanlæg og radio. Men langt mere problematisk er det, at de også kunne kontrollere speederen, bremsen og rattet.

Til at starte med, kunne de kun få bilen til at køre langsomt, men så forfalskede de informationerne til speedometeret, så der stod 1 eller 2 kilometer i timen, på trods af at bilen kørte hurtigt.

– Billige Android-telefoner overvåger dit privatliv

Vi har også tidligere set, at hackere har låst computere i store virksomheder og statslige styrelser, og så opkrævet penge for at låse computeren op. Det samme kan desværre ske med biler. Nemlig at tændingen bliver blokeret, efter at infotainment systemet bliver hacket gennem Bluetooth.

Mere automatiseret

– ”Biler i dag rummer adskillige computere, og desværre har de alle fejl og sikkerhedshuller,” siger Leif Jensen, nordisk leder af sikkerhedsfirmaet Kapersky Lab, til Alt om Data.

– ”Dygtige hackere kan udnytte disse sikkerhedshuller, og det er relativt nemt med simpelt udstyr at hacke centrallåsens kode og åbne dørene uden om alarm og lås. Men det er reelt også muligt at modificere vitale motordata eller i værste fald overtage kontrollen med køretøjet, bedst som du suser af sted,” siger Leif Jensen.

– ”Forbindelsen til nettet åbner samtidig adgang til private data, adresser og andre personlige oplysninger, som du måske har indtastet eller har på din mobil, der også står i Bluetooth-forbindelse med entertainment-anlægget,” fortsætter Leif Jensen.

 – Sådan blev Sisses telefon ‘hacket’

Mere til historien

Leif Jensen har som medarbejder i sikkerhedsfirmaet Kaspersky naturligvis en økonomisk interesse. Men problemstillingen er desværre reel. Flere og flere biler vil blive selvkørende. Og Internet of Things hvor alting kan kontrolleres med Wi-Fi er i stigende vækst. Funktionerne er rigtigt fede, men sikkerheden skal opprioriteres, ellers kan vi ende i et kapløb mellem hackere og sikkerhedsfolk.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer