Billige Android-telefoner overvåger dit privatliv

En hemmelig bagdør i billige Android-telefoner sladrer hjem til Kina.

Android sikkerhed

Android sikkerhed (Kilde: norebbo.com)

Android-telefoner i millionvis er måske inficeret med et kinesisk overvågningsprogram. Det lægges på allerede ved samlebåndet, skriver Ekstra Bladet med kilde i New York Times.

Softwaren kan angiveligt høste SMS-beskeder, kontaktpersoner og telefonopkald og sende det i hænderne på fremmede.

Det hele startede da en medarbejder hos sikkerhedsfirmaet KryptoWire købte en telefon i forbindelse med en udlandsrejse. Han noterede sig mystiske netværksaktiviteter og undersøgte sagen nærmere.

Synderen var et stykke software som Shanghai Adups Technology har bygget. Firmaet skriver på deres website, at de har 700 millioner aktive brugere i over 150 lande, og at mere end 400 mobilproducenter anvender softwaren. På kundelisten er ZTE og Huawei opført.

Sådan blev Sisses telefon ’hacket’

Huawei: Vi samarbejder ikke

Selvom Huawei er opført på referencelisten hos Shanghai Adups Technology, så er det ikke noget den store kinesiske netværks- og mobilproducent kender til.

– ”Det omtalte firma er ikke på vores liste over godkendte leverandører, og vi har aldrig haft et samarbejde, i nogen form, med dem,” udtaler Huawei til MereMobil.dk og Ekstra Bladet.

Huawei tilføjer desuden, at de tager sikkerhed og kundernes privatliv meget seriøst og alvorligt. Der arbejdes meget for at beskytte brugernes sikkerhed, lyder det.

MereMobil.dk har besøgt en af Huaweis produktionsfaciliteter i Shenzhen, Kina. Her spurgte vi Xue Yongbo, Cheif Supply Chain Officer, om Huawei giver den kinesiske regering adgang til deres produkter, hvilket blev afvist.

– ”Nej! Vi ville aldrig efterkomme sådanne anmodninger,” fortalte Xue Yongbo blandt andet.

Læs mere om besøget i Kina, hvor vi så nærmere på sikkerhedselementet i blandt andet produktet.

Adups vil “kvalitetssikre”

Ifølge Adups er det mobilproducenterne, der beder om den funktionalitet, som deres software leverer. Lily Lim, talskvinde fra Adups, siger til New York Times, at det er en fejl, at softwaren er endt på blandt andet amerikanske Android-telefoner.

Hun afviser desuden et samarbejde med den kinesiske regering. Det handler, ifølge Lily Lim, om “kvalitetssikring” af telefonerne samt at holde øje med uønskede beskeder og opkald.

Ifølge New York Times er overvågningssoftwaren endt på 120.000 billige BLU-telefoner, der sælges i USA, men produceres i Kina. BLU har fjernet softwaren. Desuden har Google bedt Adups fjerne deres software fra alle Android-telefoner med adgang til Google Play Store.

Brugerne er ligeglade med smartphone-sikkerhed

Mere til historien

Indse det. Vi overvåges HELT vildt. Rigtigt mange mobilbrugere installerer helt frivilligt apps, der potentielt også kan tappe telefonen. Måske vi bare skal acceptere denne præmis? På med sølvpapirshatten.

LYT: Podcast om sikkerhed – derfor skal du tage det seriøst

Læs også:
GUIDE: Beskyt dit Apple ID mod hackere

Gmail og YouTube brugere skal være opmærksomme

Selvom du har sikret din konto til Gmail og YouTube, så er det ikke nødvendigvis nok.

(mere…)
Din Messenger sikres bedre mod aflytning

Facebook Messenger bliver nu sikret bedre. Måske har du allerede bemærket ændringen.

(mere…)
Sådan beskytter du din iPhone mod tyveri

GUIDE: Du kan gøre livet meget sværere for tyven, der har hapset din nye iPhone.

(mere…)
Pas nu på dit Apple Pay

Du skal lægge mærke til denne mail, hvis du bruger Apple Pay. Jeg har efterprøvet mailen.

(mere…)
Pas på svindel fra “Skat”

Skal du have penge tilbage eller ej? Årsopgørelsen er på vej som viser dette, men pas på det fører oftest fup og svindelnumre med sig.

(mere…)
Sådan kommer du i gang med backup i skyen

GUIDE: Du kan let lave backup i skyen. Her er guiden til, hvordan du kommer i gang med at sikre dine data og hvad du skal være opmærksom på.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram