EU reserverer 700 MHz-frekvensområdet til mobilt bredbånd

3

Nu er 700 MHz frekvensbåndet (næsten) officielt afsat til mobilt bredbånd i EU. Det vil også berøre danske operatører.

LG G4 screenshot
LG G4 screenshot. Måling via 4G (Telia)

Artiklen er opdateret 28/5-2016 med rettelse omkring kapacitet på 700 MHz frekvensbåndet.

Tilbage i 2015 besluttede Danmark, at afsætte 700 MHz frekvensbåndet til mobilt bredbånd fra april 2020, og nu følger EU trop.

EU-landenes ministre med ansvar for telekommunikation har på et møde den 26. maj beslutte, at en del af 700 MHz frekvensbåndet fra 2020 skal benyttes til mobilt bredbånd. I andre verdensdele har 700 MHz frekvensbåndet længe været afsat til mobilt bredbånd, men indenfor EU’s grænser, har 700 MHz indtil nu været afsat til udsendelse af TV-signaler.

I en pressemeddelelse skriver Energi-, forsynings- og klimaministeriet, at minister Lars Chr. Lilleholt (V) er godt tilfreds med, at EU-landene er blevet enige om at afsætte flere frekvenser til mobilt bredbånd. 700 MHz frekvensbåndet er nemlig meget velegnet til at skabe god mobildækning i yderområder og i bygninger.

– ”Det er en prioritet for regeringen, at alle danskere har en god mobil- og bredbåndsdækning. Det understøtter vækst i alle dele af landet. Samtidig kender frekvenser ingen grænser, så der er behov for, at vi i EU i fælleskab koordinerer brugen af dem. Jeg er derfor glad for, at vi har taget et vigtigt skridt mod at afsætte en del af UHF-frekvensbåndet i EU til at sikre bedre bredbåndsdækning i yderområderne”, siger Lars Chr. Lilleholt.

Den endelige officielle beslutning er dog endnu ikke kommet igennem hele EU-bureaukratiet. Dette sker først i andet halvår 2016.

Digital TV nedlægges ikke

700 MHz frekvensbåndet er en del af det såkaldte UHF frekvensbånd (470-694 MHz), som i dag benyttes til udsendelse af digital TV via antenne. Det er en del af dette frekvensbånd, som nu bliver reserveret til mobilt bredbånd. Det betyder dog ikke, at det er slut med at modtage digital TV via antenne.

EU landende er nemlig blevet enig om, at en del af UHF-frekvensbåndet forsat skal bruges til digital TV frem til 2030.

– ”Det er positivt, at vi blandt EU-landene er enige om, at vi skal skabe sikkerhed om de frekvenser, der skal anvendes til antenne-tv i tiden efter 2020. Det er vigtigt for såvel antenne-tv-seerne som udbyderne af antenne-tv”, siger Lars Chr. Lilleholt.

Kapaciteten til digital TV via antenne bliver dog begrænset i forhold til i dag, hvilket får betydning for udsendelse af digital TV via antenne i Danmark.

Mere til historien

700 MHz frekvensbåndet ligger mellem 694-790 MHz, og frekvensbåndet vil kunne bidrage med 2 x 30 MHz til teleselskaberne. Til sammenligning er der på det såkaldte 800 MHz frekvensbånd også på 2 x 30 MHz.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer