Dansk app redder liv hos nyfødte og mødre i udlandet

0

En dansk app hjælper jordemødre i Etiopien med at redde mødre og nyfødte i komplicerede fødsler.

Foto: Maternity Foundation, Safe Delivery
Foto: Maternity Foundation, Safe Delivery

Vi mennesker har født børn i adskillige tusinde år, men alligevel kan det sagtens være en svær fødsel, og desværre også fatal for mødre og babyer verden over. En stor del af dødsfaldene kan undgås hvis hjælpen er kompetent nok, men ofte mangler man den rette viden i u-lande.

En danskudviklet app guider derfor jordemødre i komplicerede fødsler til at redde liv. App’en “Safe Delivery” er lavet i samarbejde mellem Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Maternity Foundation, der er en dansk non-profit organisation.

App’en har været en stor succes i Etiopien og den skal nu udbredes til endnu flere udviklingslande.

– App’en har allerede vist rigtigt gode resultater i Etiopien, og vi glæder os over, at den nu rulles ud på tværs af Afrika og Sydøstasien, siger Anna Frellsen der er chef for Maternity Foundation.

App’en indeholder en række videoer og animationer om de mest normale situationer, ligesom der også er integreret en quiz og liste over de medikamenter som kan bruges til fødsler. Safe Delivery er dermed både et undervisningsværktøj og en app der hjælper i nødsituationer.

App’ens betydning er endnu ukendt, men Christina Bräuner, der er jordemoder og Ph.D. studenderende på Århus Universitet, følger fremskridtene. Selvom studierne fra Etiopien ikke er helt færdige og gennemanalyseret, er der gode takter og app’en skal udbredes til andre steder i verden.

I dag har halvdelen af verdens befolkning en smartphone og helbreds-apps på smartphones, populært kaldet mHealth, er i stigende vækst. I 2020 forventer man at der er 3,8 milliarder smartphones i udviklingslandene. App’en kan installeres så det ikke er nødvendigt med netværk, hvis kvalitet kan svinge meget hvis man kommer uden for storbyerne.

Du kan se gennemgang af app’en herunder.

Mere til historien

I disse dage er der konference for kvinderettiger i Danmark hvor HKH kronprisesse Mary kick-startede konferencen i Bella Center, København.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer