Samsung Gear VR test – spektakulær underholdning

TEST: Samsung Gear VR er nyt, fedt og anderledes underholdning, der vil få VR udbredt til forbrugerne. Læs den store Gear VR test.

Inden vi går i dybden med anmeldelsen af Samsungs første VR-produkt, så lad os lige få begrebet forklaret. Virtual Reality, også forkortet ”VR”, betyder let oversat til dansk, muligheden for at interagere med et computer-simuleret miljø, hvad enten det er ægte eller imaginært. Det nyeste på området er stereografisk display, som oftest et brille-headset man tager på hovedet og derigennem oplever det computer-simulerede miljø.

Samsung Gear VR

Samsung Gear VR

VR er løbene i 2015 blevet mere og mere aktuelt, efter at teknologien er blevet gjort mere kompakt og vores smartphones ydelse langt kraftigere. Det betyder for producenterne, lettere adgang til forbrugerne.

Området er ikke nyt, og begrebet om virtuelle oplevelser gennem stereografiske briller har været undervejs i mere end 60 år. Udviklingen har taget fart siden Oculus, nu opkøbt af Facebook, lancerede deres udviklerversion i 2013.

Det er også Oculus, der har været med til udviklingen af dagens omdrejningspunkt, Gear VR fra Samsung. Samsung har altså allieret sig med branchens, måske mest udviklede VR-platform og dermed skabt grundlaget for det, der meget vel kan gå hen at blive synonymet med VR. Gear VR er spændende, anderledes og godt på vej til millioner af forbrugere, via salget af Samsung Galaxy S7.

Forudbestil Galaxy S7’erne og få Gear VR med i købet

En lille spådom herfra er, at vi om fem år kigger tilbage på 2016 og siger at Samsung Galaxy S7 og Gear VR var startskuddet på VR-ræset – velkommen min Gear VR test.

Sådan virker Gear VR

Til dem der måske stadig sidder tilbage og tænker – men hvordan virker det? Så lad os få afklaret Samsungs bud på en VR-oplevelse.

Gear VR er designet som en blanding mellem et headset og en brille. ”Kassen”, eller den store brille om man vil, er der hvor oplevelsen starter. Et sæt linser som har den modsatte effekt af et sæt briller, er fastgjort inde i brillekassen, bag bløde skumpuder, så brillen slutter helt tæt om dine øjne når den er fastgjort til hovedet.

Disse linser skaber en stereoskopisk effekt der samler dit syn om det tilsluttede display – i dette tilfælde en Galaxy smartphone. Man monterer altså sin Samsung Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge Plus, S7 eller S7 Edge i holderen på forsiden af brillekassen, tager headsettet på hovedet, hvorefter skærmen fra din smartphone, gennem de to linser, skaber en virtuel oplevelse.

Det er altså igennem kombinationen af din Galaxy smartphone og brillerne, at VR-oplevelsen skabes. Inde i brillen sidder en række sensorer, mere præcise og hurtigere til at reagere på dine bevægelser, end den gennemsnitlige smartphone kan præstere. Dette for at skabe den bedste oplevelse med VR-brillen, uden forsinkelser mellem dine bevægelser og det du oplever.

Specifikationerne og første indtryk

Samsung Gear VR vejer beskedne 318 gram, hvilket er målt uden kombinationen med din smartphone. Den letteste Galaxy S-model er S6 Edge med sin vægt på 132 gram. Det giver altså en minimumvægt på 450 gram – ikke den letteste i sin klasse.

Samsung Gear VR

Samsung Gear VR

I brillen sidder gyro, accelerometer og nærhedssensor indbygget. På højre side af brillen finder vi en touchpad, som blandt andet bruges til at navigere i menuer og styre diverse apps og spil, i kombination med bevægelserne man laver med brillen, samt tilbage- og volumenknapperne.

På toppen finder vi et lille hjul, der bruges til at styre hvor tæt eller langt fra skærmen sidder i forhold til linserne for at give den skarpest mulige oplevelse.

– Slip af med fobier med Virtual Reality

Den første tanke der strejfede mig med brillen på hovedet, var følelsen af at have et par store og tunge skibriller fastspændt, med en overvejende vægtfordeling mod min næseryg. Heldigvis har Samsung udstyret Gear VR med behagelige puder, der hvor brillen kommer i berøring med ansigtet. Jeg kunne dog godt have tænkt mig et mere aflastende materiale omkring hvor brillen berør næseryggen.

Selv med brillens to remme godt spændt om hovedet for at aflaste næseryggen, så skal der for mit vedkommende ikke mange minutters brug til, før jeg føler en smule gene omkring på næsebenet.

Set bort fra denne gene, er brillerne ganske behagelige at have på hovedet, og efter et par gange med brillen af og på, er oplevelsen blot blevet bedre.

Når først din Samsung Galaxy S-serie smartphone monteres i brillen, registreres det automatisk og mobilen skifter til Oculus VR applikationen – første gang skal software installeres inden brug.

Brugeroplevelsen

Måden man bevæger sig rundt i menuerne, apps og spil er ganske simpel og brugervenlig. Man styrer ”musen” med hovedet, der hvor man kigger, er der hvor musen peger. For at vælge et element, ”tappes” der let på touchpadden på siden af brillen. Ønsker man at gå tilbage finder man knappen hertil lige over touchpad-området.

Samsung Gear VR

Samsung Gear VR – brugerflade

Menuerne er ganske visuelle og næsten en oplevelse i sig selv. På nogle områder minder menuerne om Microsofts Xbox One – hvilket ikke er helt skidt.

Til softwaren der styrer oplevelsen og brugerfladen, følger der selvfølgelig en app-butik, hvor man kan finde både gratis og betalingsapplikationer – overvejende det sidstnævnte.

Selvom den overvejende del af applikationer skal købes til priser fra 0,99 dollars og op til 9,99 dollars, findes der heldigvis en række demoer, så man ikke køber katten i sækken.

Udvalget er på få måneder mangedoblet, så der i dag findes på den anden side af 130 applikationer at vælge imellem i butikken.

Kvaliteten varierer

Samsung Gear VR er første generation, hvilket også afspejles i kvaliteten af de enkelte applikationer. Det spænder ganske vidt, både kvaliteten af grafikken, der i nogle apps kan stå tæt på kniv skarpt, til andre hvor alt ser grynet og uklart ud.

Dertil kommer, at brillen skal sidde helt rigtigt på hovedet for ikke at se ”skævt” igennem linserne, da dette også er med til at give en uskarp oplevelse.

– Samsung Gear 360 – optager alt omkring dig

I visse applikationer, er det tydeligt at se man ”sidder ganske tæt” på skærmen. Dermed er de enkelte pixels fra displayet til tider let at se – det er selvom opløsningen er på hele 1.440 x 2.560 pixels og pixeltætheden på hele 577 PPI.

Lyden kommer, ligesom grafikken, fra telefonen man bruger med Gear VR. Det betyder også, at lydoplevelsen ikke er bedre end den enhed man kobler til brillen. Dog har Samsung gjort plads til at kunne montere et jackstik så headset kan bruges – eller rettere sagt, nogle headsets.

For hvis plastikken omkring jackstikket er for tykt, kan stikket altså ikke komme ind, selvom Samsung har gjort plads til en hvis størrelse stik – bare ikke alle.

Sådan er indtrykket fra forbrugerne

Selvom jeg kunne skrive en side op og ned omkring de enkelte applikationer og hvordan jeg oplever brugen af headsettet, så har det for mig været interessant hvad forbrugerne tænker om Gear VR.

Samsung Gear VR

Samsung Gear VR

Derfor har jeg haft Gear VR med til adskillige arrangementer, blandt venner og bekendte, for at lade andre prøve VR for første gang og dermed bringe deres oplevelser af produktet.

Og lad mig sige det med det samme, man ser ikke køn ud med en stor brillelignende kasse om hovedet, slet ikke når man begynder at fægte med armene og dukke hovedet, når objekter i spillene kommer for tæt på.

Men til trods for hvordan man ser ud, så er oplevelserne med headsettet overvejende positive. Langt de fleste har brugte ordene ”Wouw, vildt og utroligt”, når de har beskrevet deres første oplevelse med Gear VR.  Alle har haft svært ved at slippe headsettet igen, nogle har været så fanget at de næsten har glemt tid og sted.

Samstemmigt er resultatet af de mange ”forsøgspersoners” oplevelse, at produktet er overbevisende, fangende og prissat inden for hvad de finder rimeligt.

Jeg er ofte i besiddelse af det nyeste inden for smartphones, tablets eller smartwatch, men sjældent har jeg oplevet den samme interesse for at prøve og røre, som det har været tilfældet med Gear VR. Oplevelsen overgår ofte de forventninger eller mangel på samme, som de enkelte personer sidder med, når de hører om Virtual Reality.

Den største ulempe ved Gear VR, som jeg og de der prøvede produktet oplevede, var følelsen af svimmelhed eller direkte køresyge, som produktet kan medføre under brug. Enkelte spil er så hurtige, at de kan give køresyge, mens oplevelsen af svimmelhed oftest opstod efter længere tids brug eller under brug af produktet stående.

Konkurrencen

Samsungs bud på en ”Virtual Reality”-oplevelse er ikke det eneste på markedet, og om få uger måske ikke længere det billigste, efter at LG har demonstreret et lignende koncept under Mobile World Congress.

LG Friends – et nyt univers fyldt med tilbehør

HTC er lige om hjørnet med deres bud. Det samme gælder Oculus selv og altså LG med deres 360 VR-brille. Prismæssigt, er den vejledende udsalgspris for Gear VR på 1.199 kroner. Dertil kommer at man skal ligge inde med en Galaxy S-serie smartphone, men disse kan i dag erhverves fra 3.500 kroner, altså en mindstepris på op mod 4.700 kroner.

Dette er betragteligt billigere end HTC Vive, der står til en dansk pris op mod 7.000 kroner, mens Oculus Rift koster op mod 6.000 kroner. Den danske pris for LG 360 VR er endnu ukendt.

HTC’s VR-headset solgt i 15.000 styks på 10 minutter

Produkterne henvender sig dog til to forskellige anvendelsesområder. Hvor Gear VR og LG 360 VR er mobile produkter, er HTC Vive og Oculus Rift mere stationære.

Gear VR og 360 VR kan let tages med under armen og bruges på græsplænen eller ferien, her er det mobiltelefonen der er drivkraften. Mens Vive og Rift brillerne skal bruge en high-end computer, som oftest er en stationær PC – den er ikke let at tage med på ferien.

Alle fire nævnte produkter er allerede eller er på vej til det danske marked inden for ganske få måneder.

Produktvideo med Gear VR

https://www.youtube.com/watch?v=y-nkPB8utV4

Konklusion – et produkt i udvikling

Hvis du ejer en Samsung Galaxy S-serie smartphone og mangler noget nyt til underholdning af børnene, eller har brug for ekstra underholdning til din næste fest, så bør man overvejer et Gear VR-headset.

VR er det nye og til dagspriser helt ned mod 750 kroner, er produktet ganske interessant. Gear VR tilbyder noget helt nyt og stadig ganske unikt. Produktet kan let tages med på farten og er let at starte anvende.

Oplevelserne hælder til tider til det virkelige og underholdningen er helt i top fra start til slut. De mange applikationer der allerede fås til produktet, giver mange timers underholdning og med Facebook som pengetank til Oculus og dermed også Gear VR-brillen, er jeg overbevist om at produktet kun vil udvikle sig de kommende måneder.

– Virtual Reality lader dig træde ind i spillet

På siden med ulemper, er vægten, designet og generne ved længere tids brug de overvejende argumenter mod en investering her og nu. Er man samtidig i den position ikke at eje en Galaxy S-serie smartphone, er prisen en helt anden, og dermed bør man overveje om ikke HTC Vive eller Oculus Rift kommer på banen med en endnu bedre oplevelse.

Der skal ikke ligges skjul på at kvaliteten er svingene i applikationerne der ligeså er med til at give en negativ indflydelse på vores endelige karakter.

Samsung Gear VR får point for at være blandt de første, for den nemme brugerflade, tilgængeligheden for forbrugerne og ikke mindst at holde prisen inden for det overkommelige for et gaming-produkt.

Vi ender med fire ud af seks mulige stjerner og en varm anbefaling hvis man gerne vil hoppe ud i VR og i forvejen har en Galaxy smartphone fra Samsung.

Fordele og ulemper

Fordele

+ Mobilitet
+ Pris for brillen alene
+ Suveræn underholdning og indlevelse

Ulemper

– Tung under længere tids brug
– Svingene kvalitet af apps
– Kan give svimmelhed og ”køresyge”

Mere til historien

Hvis man vil udvide sin oplevelse med Samsung Gear VR, kan man tilkøbe en Bluetooth controller, der i stedet for touch-området bruges til at navigere i spil. Dette kan give en endnu højere grad af indlevelse med headsettet. Det er desuden ikke et krav at controlleren er fra Oculus eller Samsung.

Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Samsung Galaxy A56: Alt hvad vi ved indtil videre

Den kommende prisvenlige Samsung Galaxy A56 får hurtigere opladning. Her er hvad vi ellers ved om A56.

(mere…)
Datoen for Samsung Galaxy S25-lancering er måske afsløret

Hvis man skal tro de seneste rygter, så er præsentationen af den nye Samsung Galaxy S25 serie snart på vej.

(mere…)
Mac Mini vs. Mac Studio: Kan jeg nøjes med M4-Mac Mini?

VIDEO: Jeg har testet den nye Mac Mini og Mac Studio. Se med her.

(mere…)
Endelig… Samsung Galaxy Ring er nu til salg i Danmark

Samsung Galaxy Ring er endelig landet i handlen i de danske butikker. Her er detaljerne.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram