Blogindlæg: Er ubegrænset data fremtiden?

I fremtiden vil mobilbrugerne få ubegrænset dataforbrug, men hvem kommer først i Danmark? Lær om udviklingen i USA og hvorfor 'Binge On' er en tjeneste vi mangler i Danmark.

4G LTE Advanced, netværk, hastighed

Sammenligning af 4G hastighederne (Foto: Scinotions.com)

Tilbage i starten af det nye årtusinde var det Norden alverdens techjournalister kiggede på, når der skulle spåes om fremtidens mobile trends. Sådan er det desværre ikke længere. Nokia og Ericsson er i dag ikke længere brands, som forbrugerne forbinder med smarte mobiltelefoner, og de to tidligere mastodonter er i dag 'reduceret' til at være netværksleverandører.

Hvis man i dag skal se på fremtidens trends, så skal man enten kigge på Asien eller over på den anden side af Atlanterhavet til USA.

I netop USA har der indenfor de seneste par år været en intensiv konkurrence mellem de fire store mobilselskaber AT&T, Verizon, Sprint og T-mobile, og selvom det amerikanske marked på mange måder slet ikke minder om det danske, så er det alligevel et spændende marked at følge. Sagen er nemlig, at det amerikanske marked rent teknologisk er helt i front.

Amerikanerne spurter frem

Sådan var det ikke for bare nogle få år siden, hvor vi i Europa kunne grine af amerikanernes elendige mobilnetværk og dybt forældede mobilteknologi. Nogle amerikanske teleselskaber havde af historiske årsager valgt at benytte CDMA mobilteknologien i stedet for den verdensomspændte WCDMA teknologi, og det betød, at store selskaber som Verizon og Sprint stod på en brændende teknologisk platform.

Både CDMA og WCDMA er det som vi kender under betegnelsen 3G. I primært USA og en håndfuld andre lande var CDMA udbredt, men stort set hele resten af klodens lande havde valgt at benytte WCDMA.

CDMA teknologien kunne simpelthen ikke følge med udviklingen, og mens WCDMA gik sin sejrsgang kloden rundt, så sygnede CDMA teknologien hen. Der kom færre smartphones på markedet med CDMA og hastigheden på CDMA netværkene var selv med den nyeste udgave under 10 Mbit/s i maksimal hastighed. Alt i mens kunne WCDMA mobilnetværkene prale af downloadhastigheder op til 42 Mbit/s (DC-HSPA).

To af de store amerikanske teleselskaber stod altså på en brændende platform, og derfor var de tvunget til at tage nogle svære teknologiske valg. For Sprint og Verizon var det derfor bydende nødvendig at gøre noget og gøre det hurtigt. Da muligheden for 4G LTE bød sig, var valget ikke svært for de to selskaber.

Specielt Verizon var hurtig ude af starthullerne, og fik hurtigt etableret et omfattende 4G LTE netværk, og pludselig gik amerikanerne fra at være et andenrangsland, hvad angår mobiltelefoni, til at være toppen af poppen. Samtidig bliver udviklingen af fremtidens smartphones dikteret af de to store amerikanske spillere Google og Apple. Hvad der rykker i USA, det kommer vi måske til at se i Danmark nogle år senere i Europa.

Hvad bringer fremtiden?

Det bringer os til denne kommentars pointe; Hvis vi vil se, hvad fremtiden bringer, så skal vi se på USA. Netop nu raser der en intensiv konkurrence imellem de fire store teleselskaber, og alle teleselskaberne laver nye tiltag for at lokke forbrugerne til.

Et af de tiltag som allerede har været på markedet i flere år i USA er Voice over Wi-Fi eller Wi-Fi Calling, som markedsføringsfolkene yder at kalde teknologien. Den teknologi kommer meget snart til Danmark, men den har været på markedet i flere år i USA, og teknologien har allerede flere millioner daglige brugere i USA.

Voice over Wi-Fi er en game changer – derfor….

Men det spændende er ikke, hvad vi allerede ved kommer til landet, men derimod hvad amerikanerne laver lige nu, som vi i Europa måske kommer til at efterligne om 6-12 måneder.

Binge On deler vandene

I USA er det helt store emne indenfor mobilbranchen Binge On, som er et nyt tilbud fra teleselskabet T-mobile. Binge On er kort fortalt en tjeneste, som tilbyder ubegrænset streaming af video fra de tjenester, der deltager i Binge On programmet. Alle teleselskaber over hele kloden står overfor en udfordring streaming af videoindhold.

Udfordringen er, at jo højere opløsning tablets, smartphones og TV-skærmene får, jo mere data skal der overføres på teleselskabernes netværk. På et mobilnetværk er udfordringen dog ekstra stor, da man ikke altid bare lige kan tilføje kapacitet uden store omkostninger - en ekstra mobilmast er en omkostning i millionklassen.

T-mobiles løsning hedder Binge On, og du kan læse mere om Binge On her. Se eventuelt også listen over videotjenester, der er med i Binge On her.

Den kvikke læser vil måske bemærke, at YouTube ikke findes på listen over tjenester, der officielt er understøttet af Binge On, og det er fordi Binge On har skabt røre i andedammen.

Fordelen for forbrugerne er, at T-Mobile tilbyder ubegrænset streaming af video fra partnere i Binge On tjenesten, og dataforbruget tæller ikke med i forbrugerens forbrug. Dvs. forbrugerne skal ikke længere bekymre sig om størrelsen af abonnements datapakke sålænge videotjenesten er med i Binge On.

Ulempen for forbrugerne er, at Binge On "optimerer" videoindholdet til 480P - eller som T-mobile benævner det "DVD-kvalitet". Binge On låser altså indholder til normal standardopløsning, og der er intet indhold der bliver streamet i HD.

Binge On bygger på den pointe, at mange forbrugere alligevel ikke bemærker den store forskel, når de ser video på en lille mobilskærm, og efter denne journalists mening, så er det helt korrekt. Ordenlig komprimeret videoindhold vist på en lille 5 tommer mobilskærm små 40 centimeter fra øjnene ser for de fleste almindelige mennesker lige så godt ud som HD kvalitet.

Kontroversiel tjeneste

Men Binge On er samtidig en kontroversiel tjeneste. Verdens absolut største videoindholdsleverandør, YouTube, er f.eks. ikke med i Binge On. YouTube mener, at Binge On tjenesten gør forskel på videotjenesterne, og dermed overtræde princippet bag netneutralitet, hvor der ikke må gøres forskel på indhold på internettet.

Det er nemlig faldet YouTube for brystet, at man skal tilmelde sig Binge On tjenesten for at deltage. Deltagerne i Binge On får en konkurrencefordel fremfor de videotjenester, der ikke deltager, og dette mener YouTube er et brud på netneutraliteten. Problemet er altså, at videotjenesterne aktivt skal tilmelde sig Binge On.

Så lidt fylder fremtidens 4K-video – bag om videoformaterne

Grunden til videotjenesterne aktivt skal tilmelde sig er, at T-mobile kræver en kommunikation mellem teleselskabets netværk og videotjenesten.

Kunder hos T-mobile kan på den ene side glæde sig over ubegrænset streaming af video fra en hel række videotjenester. T-mobile er glade fordi Binge On nedsætter behovet for kapacitet på deres mobilnetværk og videotjenesterne er glade, fordi forbrugerne kun kan benytte tjenesterne mere på deres mobil, og derfor måske forbliver betalende kunder længere.

På den anden side står de videotjenester - med YouTube i front -  der ikke er med i Binge On, og råber ulven kommer.

Binge On er altså en kontroversiel tjeneste, men set fra en forbrugervinkel er det en positiv udvikling - og set fra teleselskabernes stol er det måske fremtiden.

Videoindhold er fremtidens udfordring

Teleselskabernes store udfordring er nemlig mængden af videoinhold som i disse år eksploderer. I takt med at flere og flere ser videoindhold fra YouTube, Netflix, YiaPlay, TV2 Play og alle de andre videotjenester, så kan det mærkes på datatrafikken på mobilnettene.

Videoindhold i høj kvalitet fylder meget, og det giver kapacitetsudfordringer når Netflix og YouTube pludselig kan streames i Full-HD  eller sågar i 4K opløsning. Skærmopløsningen på smartphones vil stige og stige, og det er ikke længere ualmindeligt at se Full-HD skærme (1920 x 1080) i moderne smartphones. Men højere opløsning på smartphones betyder også, at der kan streames i en højere opløsning, og dermed skal der overføres mere data.

Hvis mobilnettene ikke skal sande helt til, så skal teleselskaberne investere enorme beløb i flere mobilsites og markant større kapacitet i deres bagvedliggende netværk, og det kapløb vil i længden blive rigtigt dyrt for teleselskaberne.

Det er her ideen bag Binge On kommer ind i billedet. Hvad nu hvis man kan give forbrugerne en stor fordel ved at skrue ned for deres dataforbrug?

Ideen med Binge On er, at videoindholdet begrænses til 'DVD-kvalitet'. Afhængig af komprimeringsmetode så kan en videotjeneste sagtens tilbyde 'DVD-kvalitet' på under 1 Mbit/s. Til sammenligning sender Netflix i dag Full-HD opløsning i op til omkring 5 Mbit/s, mens YouTube med VP9 sender Full-HD i omkring 2,5 Mbit/s.

Ved at begrænse opløsningen til 'DVD-kvalitet' kan teleselskaberne altså spare mellem 2,5 og 5 gange kapacitet, og med et eksploderende forbrug af videoindhold, så kan det måske betale sig for et teleselskab, at tilbyde ubegrænset streaming af videoindhold - simpelthen fordi alternativet er dyre opgraderinger af hele teleselskabets infrastruktur.

Hvis vores kære læsere er blevet nysgerrige omkring betegnelsen 'DVD-kvalitet', så kan man selv danne sig et indtryk af kvaliteten på f.eks. YouTube - her et en fint lille testklip. Som standard vises klippet i 480P (DVD-kvalitet), så længe man ikke skifter til fuldskærmsvisning. Hvad siger du til kvaliteten? Kan du leve med det på en lille 5" skærm på din smartphone?

Hvis man ønsker at se, hvordan kvaliteten er på en større skærm, så tænd for dit TV og skift til DR2, DR K, Ramasjang eller Ultra. Alle disse TV-kanaler fra DR sender i "DVD-kvalitet".

Hvad så med lille Danmark?

Det bringer os til denne kommentars pointe - kommer udviklingen også til Danmark? Binge On er allerede lanceret i USA og det har været en stor succes for T-mobile. Det er en kontroversiel tjeneste, og der har været stor ballade omkring tjenesten.

Men jeg er overbevist om, at en tjeneste som Binge On kommer til lille Danmark på et tidspunkt. Formen bliver måske lidt anderledes, men fordelene opvejer mere end rigeligt ulemperne og begrænsningerne. For teleselskaberne bør det være en no-brainer.

I USA er det ikke så meget 'DVD-kvaliteten', som har fået den store opmærksomhed, men derimod mere problemerne omkring netneutraliteten. Tilsyneladende er forbrugerne godt tilfredse med 'DVD-kvalitet', når de tilgengæld får ubegrænset forbrug. Men problemet med netneutralitet er nok ikke til at komme uden om i Binge On's nuværende form.

Hvis et dansk teleselskab går med de samme tanker, så kunne alternativet være ubegrænset dataforbrug med en maksimal hastighed - altså et tilbud som ikke er begrænset til videostreaming, men derimod alt indhold.

Man kan sagtens forestille sig, at forbrugerne bliver tilbudt ubegrænset dataforbrug, men så bliver den maksimale downloadhastighed i stedet for på 1,5 eller 2 Mbit/s. Ved at lave en general begrænsning på hastigheden kommer teleselskaberne ikke i karambolage med netneutralitets princippet, og teleselskaberne begrænser stadigvæk kundernes dataforbrug på streamingtjenesterne.

Nu er det sikkert nogle 'nørder' som er ved at gå helt op i limningen, for 1,5 til 2 Mbit/s er efter dagens standard meget langsomt. Eller nej - det er faktisk ikke langsomt til mobilbrug, når man benytter et moderne 4G LTE netværk.

De fleste hjemmesider tager måske nogle få sekunder mere om at loade, men hvem kan ikke vente tre sekunder længere på at hente EB.dk, hvis fordelen er ubegrænset dataforbrug?

Personligt kan jeg ikke vente. Det første danske teleselskab, der lancerer ubegrænset data med en rimelig hastighed, får et "Shut up and take my money" fra denne journalist.

Mere til historien

Deltag i debatten herunder - hvad mener du? Er fremtiden ubegrænset data? Kan du leve med en begrænset hastighed - og hvad med netneutraliteten?

3 er overraskende gode

Ikke så ringe endda, viser en ny netværksrapport.

(mere…)
IDC: Smartphone-salget vil falde i hele 2023

Nye tal viser, at den økonomiske krise har ramt mobilbranchen. Salgstallene vil falde og køberne vil betale mindre end tidligere for telefonerne.

(mere…)
Streaminggiganter skal betale

Netflix, TikTok, YouTube og Facebook betaler ikke for udviklingen af mobilnetværkene. Det skal ændres, mener store europæiske teleselskaber.

(mere…)
Oppo har ramt plet med nye foldbare smartphones

I slutningen af 2022 sendte Oppo nye foldbare mobiler i handlen på det kinesiske marked. Disse har ramt plet hos mobilkøberne. Europa venter.

(mere…)
3 har verdens højeste upload 

Ny analyse fra netværksanalyseselskabet Opensignal viser, at danske 3 har verdens højeste uploadhastighed.

(mere…)
Så sjældent udskifter vi vores mobiltelefon

Vi beholder samme mobiltelefon længere end tidligere. Det viser ny undersøgelse fra analysefirmaet IDC.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram