Tjek dette før du køber mobil på tilbud

GUIDE: Slagtilbud på smartphones er tillokkende, men den billigste iPhone eller Android, kan være et dårligt køb. Se her hvorfor.

Samsung Galaxy S5 Neo

Samsung Galaxy S5 Neo er et spin-off af en ældre Samsung topmodel.

Det er ikke kun de nye og dyre topmodeller der sælges i Danmark. Der ses jævnligt slagtilbud, som skal lokke kunderne ind i butikken. Desværre er mange af tilbudsprodukterne forholdsvis gamle telefoner, som for nogle kan være fine nok, men hvor man skal passe på ikke at købe katten i sækken.

En iPhone 5S er i dag en gammel telefon. Den nåede butikkerne i efteråret 2013, og vil formodentlig udgå i løbet af 2016. Forbrugerrådet TÆNK har tidligere i deres laboratorietests påvist, at antennen i iPhone 5S var væsentligt dårligere end antennen i den efterfølgende iPhone 6-model. TÆNK bedømte antennen i iPhone 5S til ”middel” mens iPhone 6 fik ”god”.

Samsung Galaxy Neo er et andet typisk tilbudsprodukt. Denne telefon er et spin-off fra slutsommeren 2015 af topmodellen Galaxy S5, som er helt tilbage fra april 2014. Altså teknologisk set et gammelt produkt.

Et andet eksempel er HTC Desire 620 fra slutningen af 2014, og som specifikationsmæssigt er langt bagud. Mest af alt er det i dag en telefon der egner sig bedst til samtaler og SMS-beskeder. Du kan måske købe den til omkring 1.600 kroner uden abonnement, men det er stadig mange penge, hvis købet er forkert.

Guide: Min telefon har fået en fugtskade! Hvad gør jeg?

3 ting du skal tjekke før tilbudskøbet

1. Mindst 2 GB RAM

På Android telefoner skal du tjekke RAM-mængden. Den skal som minimum være 2 GB. RAM er arbejdshukommelsen for systemet. En meget lille RAM-mængde kan få telefonen til at føles meget langsom eller usmidig, når du surfer på nettet eller skifter mellem apps. Processoren, altså motoren i telefonen, er til de fleste tider rigeligt hurtig – men en meget billig telefon har som udgangspunkt ofte en langsom processor

2. Tjek brugerhukommelsen?

Glem telefoner med 8 og 16 GB hukommelse, også på iPhone. Det bliver hurtig for lidt. Billeder og video fylder hurtigt pladsen ud. Det samme gør apps. Selvom en applikation kun fylder f.eks. 25 MB når du downloader den, kan du sagtens komme ud for at app’en downloader yderligere 500-800 MB første gang den startes. Husk også, at 16 GB er telefonens samlede hukommelse, inklusive styresystemet. Det er ikke den plads brugeren har til rådighed.

3. Kan telefonen opdateres?

Apple er den mest effektive producent med hensyn til opdateringer af styresystemet, men de gamle iPhone modeller bliver ofte langsommere og langsommere for hver stor iOS-opdatering der installeres. Gå derfor maksimalt to generationer tilbage når du køber iPhone på tilbud.

På Android er det stort set kun topmodellerne der modtager opdateringer til systemet, hvilket kan åbne adgang til telefonen og dine data for IT-kriminelle. Vil du have en Android telefon, der vedligeholdes længe med opdateringer, skal du købe en model med navnet Nexus.

TIP: Tjek disse 5 ting før du køber en brugt iPhone

Køb sidste års topmodel

De seneste år er smartphones konstant blevet bedre og bedre. Faktisk er de nyeste modeller så gode, at det er svært, rationelt, at argumentere for hvorfor man skal opgradere til den næste udgave.

Tag eksempelvis iPhone 6. Hvad er det gode argument for udskiftning til en iPhone 6S? Godt nok er processoren ganske meget hurtigere 6S’eren. I dagligt brug mærker du blot ikke forskellen. Kun ved brug af store spil eller mere avancerede og krævende programmer som iMovie kommer de ekstra hestekræfter til deres ret.

Præcis det samme kan siges om produkter fra såvel Samsung, Huawei og Sony.

Ser du dig lidt for, er der derfor rigtigt mange penge at spare, ved ikke at købe den absolut nyeste telefon, og i stedet jagte sidste sæsons modevarer.

Hold øje med hvornår eksempelvis Samsung lancerer en topmodel. Når den lander i butikken, kan du score sidste års hit til en reduceret pris. Dette er også gældende for andre producenter.

TIP: Forlæng tiden inden telefonsvareren starter

SE OGSÅ: Call me har ofte gode mobil tilbud Sponseret link

Mere til historien

Bruger du smartwatches, trådløse højtalere og fitnessarmbånd er det en fordel med Bluetooth 4.0 og nyere. Denne har, i forhold til tidligere Bluetooth-versioner, et lavere strømforbrug. Typisk vil du se betegnelser som ”LE” hvilket står for ”Low Energy”.

Sådan undgår du at slettede billeder dukker op igen

TIP: Læs hvordan du sikrer dig mod, at dine slettede billeder fra iPhone og iPad pludselig dukker op igen.

(mere…)
Festivalklar? Sådan vælger du den rigtige powerbank
(mere…)
Fritidsaktiviteter byttes ud med sociale medier

Det fylder mere for børn i 7. klasse, at være på mobilen eller computeren end at være sammen med vennerne fysisk eller dyrke sport.

(mere…)
Pas på smartphonen i solen

Smartphonen er ikke ligeså vild med solen, som du måske er. Husk pas på, så telefonen ikke overopheder.

(mere…)
Hvad er det bedste og billigste mobilabonnement til børn?

TIP: Børne-abonnement til telefonen! Hvad er det? Læs om priserne og mobilabonnementer til børn.

(mere…)
Sådan gør du noget ved din afhængighed af sociale medier

TIP: Flere og flere danskere bliver afhængige af sociale medier, det viser en ny undersøgelse. Her er 5 tips til at gøre noget ved det.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
14 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram