Huawei Watch test – stilrent og lækkert

TEST: Huawei Watch rammer plet med et virkeligt lækkert tidsløst design. Huawei gør hvad de kan. Android Wear er produktets største problem.

Huawei Watch (Foto: Huawei)

Huawei Watch (Foto: Huawei)

Tanken bag et smartwatch ligger muligvis lige til højrebenet, men når alt kommer til alt, er det stadig et nicheområde, der siden 2012 hvor de første smartwatches så dagens lys, har haft vanskeligt ved at finde fodfæste.

Sony og Samsung har haft ure med egen software, der ikke er slået igennem. Senest har Samsung sendt uret Gear S2 på gaden, som er baseret på Tizen-platformen, men Samsung har også ved siden af dette ur produkter med Android Wear. Hvilket også er platformen flere producenter er blevet enige om, at satse på, når det kommer til smartwatches.

Min Huawei Watch test kommer et stykke hen ad vejen til at handle om urets design og hardwaren. De udfordringer jeg har haft med Huawei Watch, er som sådan ikke noget Huawei kan drages til ansvar for, da det falder tilbage på styresystemet.

Android Wear topstyres fra Googles side, og producenterne har meget få muligheder for, at lave egne tilpasninger. Det var som sådan også fint nok, hvis ikke det lige var fordi platformen stadig ikke er god nok til en bred kommerciel satsning.

Hvor Google med den rene Android, på eksempelvis Nexus 6P, viser, hvor dygtigt et software-team de her har, er Android Wear stadig håbløst bagud.

Test: Nexus 6P – fremragende smartphone

Nu skal vi i denne sammenhæng så lige huske, at Android Wear fortsat er en ung platform. De første produkter med Android Wear så lyset i sommeren 2014 (Samsung Gear Live og LG G Watch). Derfor må vi regne med, at Google løbende tager store udviklingsskridt.

Ligner og føles som et ur

Huawei har helt tydeligt tænkt, at deres smartwatch skulle ligne og føles som et rigtigt ur, hvilket er lykkedes. Den kvadratiske æske minder om en salgsæske fra et dyrere ur, og når låget med rigtige hængsler åbnes, giver det et lille ”knap” fra sig.

Inden i, i blødt ægte læder, ligger så uret og kigger op på én når man åbner æsken. På indersiden af låget ses inskriptionen ”Timeless design, Smart within’ ”, og det passer sådan set meget godt.

Huawei Watch har en urkasse udført i rustfrit stål. Glasset er ridsebestandigt safirglas, sådan som vi også har set det på Apple Watch.

Urets diameter er 42 millimeter og tykkelsen ligger på 11,3 millimeter, mens afstanden mellem stålrammen og glasset er blot 0,5 millimeter. Den eneste fysiske knap sidder på højre side. Bagsiden har fire små connectere, der er nedsænket, og som er forbindelsen til opladeren. Det sorte midterstykke indeholder sensorer til pulsmåling.

I testperioden har jeg brugt en model med klassisk sort rem i ægte læder. Nu er jeg jo stor fan af gode materialer og råvarer, og her skuffer Huawei bestemt ikke. En lille ekstra lækker detalje er spændet, der ligesom uret er i rustfrit stål.

Remmen har standardstørrelse, som på almindelige ure, så du kan finde den remtype der passer dig bedst. Desuden forhandles Huawei Watch med forskellige typer af urkasser, så du også her kan være individuel. Det er dog ikke alle ur-varianter der kommer på hylderne i Danmark.

Galleri: Huawei Watch

Flot skærm med høj kontrast

Du får en AMOLED skærm-type med 400 x 400 pixels opløsning, og som måler 1,4 tommer. PPI er 286 – lige nu det højeste på markedet for Android Wear enheder. Huawei lover et kontrastforhold på 10.000:1, og jeg må sige, at displayet er godt skruet sammen.

Nogle gange får man faktisk fornemmelsen af, at der kunne være tale om et traditionelt ur, så god er skærmen. Tekster og grafik står virkelig tydeligt, og farverne er rigtigt gode. Med et ur-layout hvor baggrunden er sort, ses for alvor den høje kontrast. Sort og hvid står perfekt overfor hinanden – igen tror man næsten uret er analogt.

Der er kun en lille farveudvaskning når skærmen ses fra siden, men det er ikke noget der reelt bemærkes ved dagligt brug. Via Google Play Store kan du hente et utal af ur-layouts, så du får et, der passer bedst til din stil og behov.

Test: LG Watch Urbane – eksklusivt og tidsløst

Når du kommer udendørs bliver skærmen udfordret, særligt hvis man kører med en lysstyrke på tre eller derunder.

En smule vand er ok

Huawei Watch har IP67 certificering. Det betyder total beskyttelse mod indtrængen af støv, men det er kun beskyttet mod indtrængende vand på mellem 15 cm og 1 meters dybde. Med andre ord. Brug uret uden at tænke så meget over om du vasker op, går rundt i regnvejr eller arbejder i støvede omgivelser, men tag det af når du skal i bad.

Så kør bare en tur på mountainbike eller løb i det fri. Du skal også her være opmærksom på, hvad læderremmen har godt af, da læder skal behandles som sådan noget nu skal.

Uret drives af en 1.2 GHz Qualcomm processor og 512 MB RAM. Dertil kommer en intern brugerhukommelse på 4 GB. Processoren yder fornuftigt, og man oplever ikke lange vente-/svartider, men det føles heller ikke altid vildt hurtigt ved betjeningen.

Der er ingen GPS indbygget, så her må telefonen levere positionen. Kommunikationen sker via Bluetooth 4.1 BLE og Wi-Fi. Desuden gemmer sig også gyroscope og accelerometer (seks akser) samt barometer og pulsmåler i urkassen.

Brug om dagen oplad om natten

Batteriet har en kapacitet på 350 mAh og det er desværre temmelig lidt. Halvanden dags brug uden opladning er hvad du skal forvente, som det maksimale, hvis du vel at mærke sætter skærmen til at være slukket, når du ikke løfter armen. Bruger du ”always on” skærm, må kortere tid påregnes.

Som andre smartwatches viser dette også urskiven, når armen løftes og drejes så man kan se displayet. Jeg synes dog, at skærmen tænder relativt langsomt, og ikke altid reagerer når armen drejes. Sammenligner jeg med Apple Watch, som jeg netop har testet inden Huawei Watch, er Apples smartwatch meget mere præcist på dette område.

Jeg har brugt en skærmlysstyrke på tre (ud af seks) og oplever uret holder fint strøm i løbet af dagen – de fleste dage. Jeg har dog også været udsat for, at uret kun holdt strøm en halv dag, uden at være brugt synderligt meget den pågældende dag. Det er mig stadig en gåde, hvad der her er gået galt.

Her er Huawei ikke anderledes end konkurrenterne. Brug om dagen og oplad om natten, er fremgangsmåden – præcis som det kendes for de fleste med en smartphone.

Der er ingen lysføler indbygget, så du må manuelt skrue ekstra op for lyset, hvis der pludselig er høj solskin, hvilket er irriterende. Der ligger en funktion med navnet ”Brightness Boost”, som kortvarigt skruer helt op for lyset.

Jeg er ikke begejstret for opladeren. Den lader hurtigt nok, du skal være yderst præcis, når du lægger uret på den runde ladeskive, som ikke bruger induktion (trådløs opladning). De små connectere skal sidde HELT præcist, og jeg er et par gange stået op om morgnen til et fladt batteri, fordi jeg ikke her var opmærksom nok.

Android Wear er ikke voksen

Nok om hardwaren for nu. Den er i store træk godkendt. Styresystemet… Suk!

Android Wear føles, trods flere forbedringer, som en udviklerversion, der kun burde være tilgængelig for tech-eksperter. Det er genialt nok at Google har lavet én fælles platform producenterne skal følge, men den er bare stadig ikke god nok.

Jeg tager altid udgangspunkt i hvordan en enhed opfører sig direkte ud af salgsæsken, og her dumper styresystemet, hvilket er utrolig synd for Huawei. Herunder skal jeg fortælle hvorfor.

Screenshots fra Huawei Watch

Kun notifikationer

Når der kommer f.eks. en SMS vises en notifikation på uret, men når du løfter armen for at læse beskeden, vil du blot se en kvart urskive med lidt information om, hvem beskeden kommer fra. Det kræver interaktion med skærmen for at læse beskeden, hvilket jo ikke er særligt smart, da idéen med et ur netop er, at du ikke nødvendigvis har hænderne frie til betjening. Det kan være du kører bil eller står med hænderne i bolledejen.

Det skal siges, at hvis du kigger på skærmen med det samme beskeden tikker ind, så kan man rent faktisk se beskeden.

Vil du svare går det helt galt. Du kan sende nogle standardbeskeder som ”Ok”, ”Nej”, ”Ja”, osv, men du kan ikke indtale beskeder, med mindre det er på engelsk, da Google ikke understøtter dansk tale endnu, selvom selve styresystemet dog er oversat til dansk.

Nu er det ikke for konstant at fremhæve Apple i denne test, men i WatchOS løses f.eks. SMS-visning ved, at man blot løfter armen, hvorefter beskeden kan læses, uden du først skal have interageret med skærmen, og selvom det ikke fungerer optimalt, kan du trods alt besvare beskeder via indtaling på dansk.

I andre apps, som f.eks. Facebook Messenger er problematikken den samme.

Kommer der mail, om det er Outlook eller Gmail er lige meget, vises kun overskriften, og du kan således ikke læse indholdet. Nu henvises du til funktionen Open On Phone.

Hvor er min SMS?

Har du fået swippet notifikationen fra en besked væk, er den HELT væk, og du kan ikke åbne den SMS du lige har modtaget. Du skal altså her have fat i telefonen, og har ingen mulighed for diskret at tjekke hvad der egentlig stod, mens du venter på bussen.

Og sådan er det hele vejen igennem. Det man forventer, sker desværre ikke.

I store træk er Android Wear enheden således bare en besked om, at du skal se på din telefon.

Selvfølgelig findes der forskellige applikationer der kan alt muligt, og løse nogle af problematikkerne, men som udgangspunkt mener jeg produktet burde virke som forventet ud af kassen, uden nørdet specialopsætning.

Billeder: Android Wear på Huawei Watch

Konklusion: Huawei gør hvad de kan

Huawei Watch er det mest stilrene smartwatch på markedet. Safirglas, rustfrit stål og ægte læder på rem såvel som kasse trækker i den grad det æstetiske op. I brug opleves Huawei Watch, som et flot supplement til jakkesæt såvel som polo og jeans, uden det flasher ”se mig, se mig”. I forhold til Apple Watch både føles og ser det her ud, som et rigtigt ur.

Min favoritfunktion er uret. De flotte watchfaces er en fornøjelse på den lækre skærm, og man glemmer helt det er et smartwatch. Huawei ligger sig, efter min mening, med designet i kategori med TAG Heuers smartwatch, hvor netop også designet er i fokus. Det kan være de rigtige “ur-entusiater” er uenige.

Huawei har virkelig gjort, hvad de kunne. Der er lige det med den manglende lysføler og GPS samt reaktionstiden når armen drejes, for at aktivere skærmen, men det er egentlig småting.

Det store problem er Android Wear, hvor du stadig fornemmelsen af, at være testbruger hos Googles Android-team. Arh! Hvor er det irriterede! Det nytter heller ikke, at lave sin egen platform, som Samsung har gjort på Gear S2 med Tizen. Her er der nemlig også udfordringer.

Test: Samsung Gear 2 – ringen er det fede

Huawei Watch har, ifølge Huawei Danmark, en vejledende pris på 2.999 kroner, og vil være i butikkerne omkring anden uge i december.

Designet er til topkarakter, hardwaren placerer sig i mellemniveau, mens softwaren trækker pilen nedad. Huawei Watch får 4 ud af 6 stjerner. Skal vi højere op må Google stå for dette, og få gjort noget ved softwareplatformen. Det er absolut ikke Huawei, der fejler på dette ur.

Test: Apple Watch – det mest relevante smartwatch

Web-TV: Det første kig på Huawei Watch

Fordele og ulemper

Fordele

– Lækkert stilrent design og materialer i høj kvalitet
– Rigtig god skærm
– Ligner og føles som et ur

Ulemper

– For kort batteritid
– Ingen GPS og lysføler
– Android Wear har mange børnesygdomme

Mere til historien

Huawei Watch med Android Wear spiller sammen med Android 4.3 og fremefter, men kan også benyttes med iPhone på iOS 8.2 og fremefter.

Læs også:
Test: Nexus 6P – næsten perfekt på Android

Huawei Watch
Bedste projektor til prisen? Jeg har prøvet 3 budget-projektorer

Drømmer du om en hjemmebiograf, men synes det er for dyrt og besværligt? Her er løsningen.

(mere…)
Det mener jeg om Xpeng G6 – jeg har også testet selv-parkering

PRØVEKØRT: Xpeng G6 kan konkurrere med Skoda Enyaq og Tesla Model Y, men ikke alt er fedt.

(mere…)
Apple Watch SE 3 på vej i år med et “nyt look”

Mark Gurman fra Bloomberg mener, at vi i år får et nyt Apple Watch SE og det vil have et ”nyt look”. 

(mere…)
OnePlus 13: Jeg fanger chefen

PODCAST: Lyt til min dybdegående episode om den nye OnePlus topmodel, OnePlus 13, hvor jeg også fanger chefen for OnePlus i et "cold call".

(mere…)
OnePlus 13 er perfekt | TEST

(mere…)
Det læste du i 2024: Mest læste anmeldelser

Igen i 2024 havde vi MANGE forskellige produkter forbi til test. Her har vi samlet de mest læste anmeldelser i 2024.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram