Mobilen skal smides i komposten

0

Fremtidskig: Tyske forskere er ved at udvikle elektronik, som kan smides i komposten, når der købes nyt.

Nokia 8210 (Foto: Nokia)
Gamle Nokia 8210 mobiler – der måske kunne være at finde i elektronikaffald (Foto: Nokia)

Som det er i dag, så skal elektronik-affald sorteres for sig selv, men i fremtiden kan den gamle mobiltelefon måske bare smides ud med køkkenaffaldet.

Tyske forskere arbejder i hvert fald på, at udvikle nye former for elektronik, som er bionedbrydeligt og ufarligt for miljøet. Bliver dette en realitet betyder det måske, at mobiltelefonen i fremtiden vil kunne smides i skraldespanden sammen med det øvrige køkkenaffald – eller måske fladskærmen blot smides ned på kompostbunken i haven, når den ikke kan mere. Det skriver DR.dk.

Udviklingen af den nye form for elektronik sker på blandt andet Karlsruher Institut für Technologie (KIT). I Tyskland smider de hele 2 millioner tons elektronik til affald hvert år. I Danmark smider vi 125.000 tons elektronikaffald i skraldespanden om året. Det er 22 kilo per indbygger. Det oplyser Affald.dk.

Det er dog en proces, som vil tage lang tid og i første omgang vil det kun være udvalgte komponenter, der kan produceres miljøvenligt. Eksempelvis displays til hylder i supermarkedet eller lignende.

Udviklerholdet i Karlsruhe har haft held med at udvikle printplader, hvor selve pladen er lavet af stivelse eller cellulose. De tester også strømledende ”blæk” af planteudtræk. Ligesom også gelantine-materialer har vist sig at være anvendelige.

Forskerne gætter på, at de er klar med de første bionedbrydelige, komposterbare elektronik-komponenter, om tre år.

Men indtil der er nyt på den front, så bør man huske at skille sig af med gammel elektronik på forsvarlig vis.

Mere til historien

Det er ikke første gang der er forsket i udviklingen af elektronik, der kan nedbrydes. Tilbage i 2012 skrev Science Magazine om et lignende projekt på Tufts University. Her var fokus på medicinske apparater, der kunne implementeres og efterfølgende opløses i kroppen uden skadelige bivirkninger.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer