Nye bedre dækningskort fra teleselskaberne har stadig mangler

1

Nu udregnes selskabernes dækningskort på samme måde, men vores test viser, at der stadig er meget stor forskel på brugervenligheden, og det er ikke nødvendigvis lettere at sammenligne.

TDC dækningskort (Foto: MereMobil.dk)
TDCs dækningskort (Foto: MereMobil.dk)

Opdateret 4. august 2015 kl. 13:00. Telenor har oplyst os, at deres dækningskort ikke benytter den nye beregningsmodel endnu, men den skulle være på trapperne.

Hen over det seneste halve års tid har de fire store danske teleselskaber udviklet nye dækningskort, som mere præcist skal give svar på, hvor man kan forvente mobildækning. Teleselskaberne har flere gange været igennem mediemøllen med beskylder om upræcise dækningskort, som er umulige at sammenligne. Dette bliver der nu rettet op på – sådan da.

For at give forbrugerne bedre mulighed for at sammenligne teleselskabernes mobildækning, aftalte telebranchen og Erhvervsstyrelsen at udarbejde en fælles model for beregning af mobildækning.

Forskel på brugbarheden

Alle teleselskaberne beregner nu deres dækningskort ud fra den fælles skabelon, men der er dog forskel på brugbarheden af de enkelte kort. Fællesnævneren hos alle teleselskaberne er muligheden for at søge efter bestemte adresser og se den forventede udendørsmobildækning. Men derefter er der stor forskel på funktionerne og brugbarheden af de enkelte teleselskabers dækningskort.

Telias dækningskort (Foto: MereMobil.dk)
Telias dækningskort (Foto: MereMobil.dk)

Hos TDC og Telia angives den forventede hastighed på datadækningen på henholdsvis 3G og 4G. Man kan altså direkte på kortet aflæse hvilken downloadhastighed man kan forvente med hvilken teknologi (3G/4G). Denne feature er yderst bevendt, hvis man ønsker at vide, hvilken hastighed man kan forvente.

3 mangler denne feature og i stedet benytter teleselskabet forskellige farver på dækningskort for at indikere dækningen, men der er ingen forklaring på farvernes betydning på kortet, så reelt er det ubrugeligt. Tilføjet 6/8-2015: Der er rent faktisk en angivelse af hastighed på kortet, men det kræver, at man er klar over, at man skal scrolle længere ned på siden – det var ikke helt logisk for vores journalist.

Indtaster man derimod en specifik adresse, så angives den forventede hastighed på adressen, og ligesom på Telenors dækningskort angives hvad datahastigheden kan bruges til i praksis.

Telenor benytter ikke samme inddeling af hastighed som TDC og Telia, men forsøger i bedste pædagogiske stil at forklare hvilken hastighed brugerne kan forvente. Man kan ikke se hastigheden i farvede intervaller på selve kortet, som med TDC og Telia, men sætter man markøren et bestemt sted, så angives hastigheden ved den nyeste teknologi. Er der f.eks. 4G-dækning står der “4G med op til 40 Mbit” eller “3G med op til 6 Mbit”. Derudover angives på dækningskortet, hvad hastigheden kan bruges til i form af video, internet, e-mail osv.

3s dækningskort (Foto: MereMobil.dk)
3s dækningskort (Foto: MereMobil.dk)

Har jeg indendørsdækning?

Èn vigtig feature mangler dog hos TDC og 3. Telenor og Telias dækningskort viser, om der tilbydes indendørsdækning, hvilket 3 og TDCs dækningskort altså ikke viser. Mere end 80 procent af danskernes mobilbrug foregår i dag indendørs, og derfor er angivelsen af forventet indendørsdækning en meget vigtig feature.

Helt retfærdigt skal det siges, at det er forbundet med en stor usikkerhed at vise den forventede indendørsdækning, da mange faktorer spiller ind, når der skal leveres mobildækning indendørs. Bor man f.eks. i et lavenergihus med metalfilm i vinduerne, så stoppes mobilsignalerne meget effektivt, men det kan teleselskabernes bare ikke tage højde for på et teoretisk dækningskort. Der kan altså være gode grunde til ikke at vise den forventede indendørsdækning.

Telenor har ét ekstra trick i ærmet, som hverken Telia, TDC eller 3 benytter. Hos Telenor kan man indtaste ens telefonmodel, og se den forventede dækning. Forskellige telefoner understøtter forskellige teknologier (2G/3G/4G) og forskellige datahastigheder, og der er f.eks. forskel på 4G-dækningen på en iPhone 5 og en iPhone 5S, da telefonerne understøtter forskellige frekvensbånd.

Telenor dækningskort (Foto: MereMobil.dk)
Telenor dækningskort (Foto: MereMobil.dk)

Et sidste punkt hvor der er forskel på teleselskabernes dækningskort er dækning over vand. Hos TDC kan man ikke se dækning over vand, mens både Telenor og 3 viser den forventede dækning over vand grafisk på dækningskortene. Hos Telia vises dækningen over vand ikke grafisk, men hvis man flytter indikatoren rundt på kortet, vises den forventede datahastighed.

Se den enkelte dækningskort her:

Det er stadigvæk svært at sammenligne teleselskabernes dækningskort selvom udregningerne nu laves efter samme skabelon. Dette skyldes, at dækningskortene ikke benytter et ensartet farvevalg og angivelse af den forventede dækningen. Ligeledes kan man kun sammenligne dækningskortene for udendørsdækning, hvilket er en ulempe, hvis man ønsker at sammenligne teleselskabernes dækning.

Ude i virkeligheden benyttes telefonerne nemlig ofte indendørs, og selvom der er fin udendørsdækning, så kan der være himmelvid stor forskel på den oplevede indendørsdækning.

På MereMobil.dk kalder vi de nye dækningskort ét stort skridt frem og et tilbage, men hvad mener vores læsere om de nye dækningskort?

Er det blevet nemmere at sammenligne dækningen, og giver de nye dækningskort et bedre overblik over mobildækningen? Kom med din mening i kommentarfeltet under artiklen.

Mere til historien

I en ideel verden var der ét fælles uafhængigt dækningskort, hvor man direkte på ét kort, kunne sammenligne teleselskabernes dækning op mod hinanden.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer