Processor med 10 kerner på markedet i 2016

Der kommer fart over feltet når en mobilprocessorer med op til 10 kerner kommer på markedet i 2016.

Mobilprocessorer bliver hurtigere og hurtigere, men selve hastigheden og strømforbruget sætter nogle begrænsninger for CPU’erne. Det bruger simpelthen alt for meget strøm, hvis en processor skal køre med 4,9 GHz i en smartphone, og samtidig giver det en uhensigtsmæssig varmeudvikling.

Mediatek Helio X20

Mediatek Helio X20

For at modvirke dette presser chipproducenterne i stedet for flere og flere såkaldte kerner ned i processoren, ligesom det er sket med processorer til bærbare computere, desktopcomputere og grafikkort. Seneste skud på stammen bliver en mobilprocessorer med hele ti kerner. Det skriver Engadget.

Det er chipproducenten MediaTek, som med introduktionen af Helio X20 chipsættet begynder at rulle 10 kernede chipsæt ud af fabrikken i tredje kvartal 2015. Normalt betyder det, at de første reelle produkter med chipsættet kommer på markedet i 2016.

Kraftfuld chip

Helio X20 chipsættet bliver produceret i en såkaldt tri-cluster arkitetur, som består af to 2,5 GHz Cortex A-72 kerner, fire 2 GHz Cortex A-53 kerner og fire 1,4 GHz Cortex A-53 kerner. Alle kerner er baseret på 20 nm, og tri-cluster betyder altså, at processoren er inddelt i tre forskellige dele, som benyttes uafhængigt.

Alle 10 kerner vil nemlig ikke være i brug på samme tid, da smartphonen vælger selv hvilken af de tre dele der skal køre. Kræves ekstra kræfter til f.eks. spil eller tunge beregninger af video, så benyttes to de hurtige kerner på 2,5 GHz Cartex A-72, mens mere trivielle opgaver som e-mail eller musikafspilning måske kun kræver de fire 1,4 GHz A-53 kerner.

Derudover understøtter Helio X20 chipsættet 4G LTE Cat 6 carrier aggregation, som giver download hastigheder op til 300 Mbit/s.

MediaTek var også først på markedet med en otte kernet processor, og nu altså også en processor med ti kerner. Læs mere om Helio X20 chipsættet her.

Mere til historien

MediaTek er en af verdens største chipproducenter, og selskabets chips benyttes ofte i OEM produkter. hvor producenter benytter deres eget brand på et OEM produkt.


Avatar

Om Johnny K. Olesen

Johnny er freelance-journalist med en meget bred viden indenfor forbrugerelektronik. Hans speciale er netværksteknologier, og andre usynlige teknologier, der er essentielle for forbrugernes oplevelse, men som ikke altid er synlige for dem.