Motorola Moto G (2015) – G for great!

16

TEST: Motorola Moto G 4G (2015) har robust design, stereohøjtalere, vanvittig batteritid og masser af værdi for pengene.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg i et par år har haft et godt øje til Motorola. Selskabet har siden kursændringen, efter mødet med Google tilbage i 2011, skabt deres Moto-serie smartphones. Serien har budt på gode specifikationer pakket ind i robust ydre, med et prisskilt de fleste har kunne overkomme.

Motorola Moto G
Motorola Moto G

Desværre har disse enheder ikke fået den store opmærksomhed fra de danske forbrugere, hvilket har hængt sammen med, at Motorola ikke har været tilstede i det danske marked, i en årrække. Nu er skuden blevet vendt. Motorola ejes nu af Lenovo, men arbejder stadig selvstændigt med deres smartphone-brand.

– Motorola Moto G – prisstærk 4G smartphone

Den fornyede succes har betydet, at Motorola er vendt tilbage til det danske marked, sammen med deres tre nyeste enheder, Motorola Moto E, Moto G 4G (2015) og Moto X. Alle mobiler med spændende specifikationer til priser der alle ligger sig lige under eller omkring de største konkurrenter.

Vi har derfor, som de første herhjemme, fået mulighed for at kigge nærmere på mellemklasse-enheden Motorola Moto G med 4G. Vi ligger godt ud med en nem og forståelig opsætningsguide, der holder sig til den oprindelige fra Android uden de store tilpasninger fra Motorola – nemt og lige til.

Opsætning på få minutter

Det tager kun ganske få minutter at gennemføre opsætningen. Der bliver spurgt til netværksforbindelsen, opsætning af ens Google-konto samt mulighed for gendannelse af apps og udvalgte indstillinger, der overføres via skyen fra tidligere Android enheder. Kommer man fra andet end Android, hjælper Motorola med en guide til overførsel af ens kontakter og kalenderaftaler.

Kort efter opsætningen er afsluttet, begynder Motorola, at byde ind med de få tilpasninger de har valgt i deres enheder.

– Moto G er Motorolas bedst sælgende smartphone

Motorola Moto G er udstyret med Android 5.0.2 fra salgsæsken, men hvor flere konkurrerende producenter vælger at tilpasse Android med deres egne ikoner, apps og brugerflade, går Motorola en helt anden vej. Her er det den ”rene” Android-oplevelse, der er lagt vægt på – ingen store tilpasninger, kun små nytte-apps.

Fordelen ved dette valg er en langt hurtigere opdateringsfrekvens, da Motorola ikke skal bruge stor energi på at tilpasse opdateringen til deres enheders brugerflade. Det betyder også, at efter første opstart, er det kun applikationerne Assist, FM-radio, Galleri, Hjælp, Kamera, Overfør og Underretning, Motorola har installeret – begrænset ”bloatware” kontra hvad Samsung, Sony og flere andre producenter har på deres produkter.

Ikke meget nyt under hjelmen

Motorola Moto G 4G byder ikke på meget nyt, som dens forgænger ikke også var udstyret med. Processoren er stadig en 1,2 GHz quad-core Snapdragon 400 fra Qualcomm med 1 GB RAM og 8 eller 16 GB intern hukommelse. Skærmen er blevet større, med nu hele fem tommer IPS LCD-teknologi – men opløsningen er stadig blot HD (720 x 1280 pixels). Det betyder, at PPI-niveauet er blevet lavere, hvilket får skærmen til at fremstå en anelse mindre skarp.

Til gengæld har Motorola lyttet til forbrugernes ønske om mere plads til billeder, video og apps, og har derfor valgt at tilføje muligheden for udvidelse af hukommelsen med op til 32 GB MicroSD-kort.

Også kameraerne har fået en lille opgradering. Det primære kamera på bagsiden er nu otte megapixels, mens selfie-kameraet på fronten er blevet opdateret til to megapixels. Desværre kan det primære kamera stadig kun optage video i HD-opløsning.

God og stabil i dagligdagen

Skal vi se bort fra det faktuelle, så arbejder processoren med fornuftige omdrejninger, således opleves systemet både hurtigt og flydende, om end der er nogle flere pauser og ”loading”-øjeblikke, end man oplever på high-end smartphones, der vel at mærke er adskillige tusinde kroner dyrere.

Heldigvis når man sjældent at blive irriteret på ventetiden, men grafiktunge spil skal man ikke forvente at den klarer uden små hak og afbrydelser undervejs. Du skal dog ikke være bange for spil som Candy Crush Saga og des lignende, dette kører Moto G uden problemer.

– Nexus 6 test af Googles super-Android

Skærmen er måske den største skuffelse, specielt hvis man kommer fra en lidt dyrere smartphone. Skærmen opleves meget udvasket i farverne, nærmest mat. Lysstærk er den ej heller. Den kan lige gå an på solskinsdage, men har man blot en lidt fingerfedtet skærm, så er den for lyssvag til at være nyttig i direkte sollys – og fedtfingrene sætter sig nemt på skærmens overflade.

Motorola har ud over en større skærm, kameraer og lidt ekstra hukommelse også valgt at udstyre Moto G med front-vendte stereo højtalere, en kærkommen opdatering. Lyden er klart bedre end på tidligere modeller i Moto-serien, men der er stadig langt op til den oplevelse man får på topmodeller fra eksempelvis Apple, HTC, Samsung og Sony.

– Samsung Galaxy S6 og S6 Edge test

Alt i alt byder hardwaren på en god gennemsnitlig oplevelse i hverdagen, her er der ikke slinger i valsen, og man føler, der er god værdi for pengene.

Robust design

Designet på Moto G minder på flere områder om det fra de tidligere modeller i Moto G-serien. Den velkendte bule med Motorola-logoet på bagsiden passer perfekt til din pegefinger. Bagsiden er udført i et matsort plastikmateriale, der skal fremkalde en blød fornemmelse, selvom det er hård plastik man har i hænderne. Der er hverken brugt glas eller stilfuldt metal i designet, men byggekvaliteten er alligevel helt i top! Ikke på ét tidspunkt har jeg oplevet plastiklyde eller knirkende fornemmelser fra enheden. Selv i den obligatoriske vridtest med hænderne, har jeg ikke kunne fremtvinge et knirk.

På bagsiden er der, ud over den runde udhuling med Motorola-logo, også et kamera og LED-blitz centreret i midten af enhedens øvre del. Dertil skal nævnes, at hele bagsiden har en svag krumning, der får den til at ligge godt i hånden når der blandt andet skal skrives på tastaturet. På forsiden bliver man mødt med et anonymt og sort design kun brudt af de to front-vendte højtalere.

– Test af Google Chromecast

Moto G er udstyret med tre fysiske knapper placeret på telefonens højre side: Tænd/sluk, volumen op og volumen ned. Normalt kan det skabe forvirring med alle knapperne på én side, da det kan udløse fejltryk. Heldigvis har det ikke været tilfældet. Knapperne er placeret så langt oppe, at jeg personligt ikke har taget fejl én eneste gang. Placeringen har været meget naturlig. Desværre giver knapperne ikke den store feedback, og er efter min mening for bløde.

MicroUSB-stikket til opladning er vanen tro placeret i bunden af Moto G, mens stikket til høretelefonerne er placeret i toppen.

Vanvittig batteritid – gennemsnitlig kamera

Det kan næsten ikke udtrykkes tydeligt nok. Motorola har endnu engang formået, at fremstille et batteri-monster! Ikke siden 2012, da jeg anmeldte Motorola Razr Maxx har jeg oplevet så lang en batteritid. Med en aktiv skærmtid på hele 4 timer og 30 minutter, knap 18 timers driftstid og cirka en time med Spotify kørende, var Motorola Moto G næsten ikke til at kvæle – da dagen var omme, var der stadig 15 procent batteri tilbage.

Overnævnte oplevelse har ikke været enestående. Flere dage har jeg oplevet skærmtider på minimum fire timer og ikke én gang har jeg været nødt til at oplade på Moto G, for at komme gennem en hel dag inklusiv en eventuel lang aften.

– Nexus 9 test – god, bedre, bedst

Det er en sand fornøjelse, at have en smartphone på sig, hvor der ikke skal tænkes på batteriet. Det har været en lettelse ikke at skulle lade på enheden, inden man om aftenen er taget i byen, hvor en oplader ikke er lige om hjørnet.

Drejer vi fokusset over på kameraet, bliver oplevelsen en smule anderledes. Her er den ekstra mængde pixels over forgængeren, ikke med til at gøre billederne mere detaljerige eller mindre støjfrie. Til gengæld er kameraet blevet en del bedre til at indfange lys og styre autofokusset, hvilket kommer til sin ret under mørke og indendørs-forhold.

Kamera-applikationen, der mest af alt minder om den fra Android 4.4 KitKat er helt skidt. Motorola har tilføjet et par nyttige funktioner såsom mulighed for selektiv fokus og Auto-HDR. Dertil kommer muligheden for at tage et billede, uanset hvor på skærmen man trykker.

Konklusion – prisstærk batterimonster

Motorola Moto G 4G leverer i denne test en fantastisk smartphone-oplevelse for pengene. Til en aktuel markedspris på cirka 1.600 kroner uden abonnement, får man en robust, brugervenlig og god gennemsnitlig smartphone.

Enheden er udstyret med næsten ren Android-software, så chancerne for opdateringer langt ud i fremtiden er gode og værd at tage med i sine overvejelser, når der skal vælges en smartphone.

Samtalekvaliteten i telefonen er meget høj og tydelig, jeg har sjældent haft den på højeste lydniveau, simpelthen fordi lyden går så klart og tydeligt igennem. Ligeså har jeg kun fået positive tilbagemeldinger omkring samtalekvaliteten af modparten i samtalerne.

Motorola har lavet ganske få tilpasninger i Android, alle med god mening for forbrugerne. Få applikationer, der tydeligt forklarer deres funktioner, giver mulighed for at gøre sin Moto G personlig og behjælpelig i hverdagen.

Til prisen for Motorola Moto G 4G, er der kun ganske få smartphones, der kan tage konkurrencen op. Batteritiden er svær at overgå og et punkt hvor Moto G tager førertrøjen på – en sand fornøjelse i hverdagen.

Motorola Moto G 4G får ud over vores varme anbefalinger også 5 ud af 6 stjerne fra MereMobil.dk.

Video og billeder taget med Moto G 4G

Fordele og ulemper

Fordele

– Super batteritid
– Stabil og brugervenlig brugerflade
– God samtalekvalitet

Ulemper

– Skærm med matte og udvaskede farver
– Refleksiv skærm med hang til fedtede fingre
– Gennemsnitlig lyd og kamera

Mere til historien

Til Motorola Moto G kan der erhverves en række tilbehørsprodukter i form af farverige bag- og flipcovers. Motorolas enheder er værd at overveje, hvis man er ude efter en simpel brugerflade med sikkerhed for fremtidige opdateringer, til en fornuftig pris.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
16 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer