Google Project Fi – nyt teleselskab i USA

0

Med Project Fi springer Google ud som teleselskab, men det er kun for amerikanske Google Nexus 6 ejere, i første omgang.

Google Project Fi
Google Project Fi

Den store amerikanske teknologigigant Google tager nu skridtet fuldt ud som teleselskab. Google har gennem flere år allerede opbygget erfaring som teleselskab med løsninger som f.eks. Google Voice, men nu tager selskabet så skridtet fuldt ud, og bliver ‘mobile virtual network operator’ (MVNO).

En MVNO er et såkaldt virtuelt teleselskab, hvor Google selv står for den bagvedliggende infrastruktur såsom fakturering, routing af opkald og selv kan lave aftaler omkring udlandstelefoni – i korte træk alt det, som ikke lige har med mobilmaster at gøre.

Hvad er Project Fi?

Navnet på den nye MVNO bliver Project Fi, og det er en direkte henvisning til Wi-Fi, som skal gøre det nye teleselskab unikt. Project Fi bliver i første omgang kun lanceret i USA, og det er kun ejere af Google Nexus 6, som kan benytte Project Fi. Senere er det planen af flere modeller skal understøttes.

Brugerne af Project Fi kan frit vælge, om de vil benytte 4G LTE mobilnetværk fra teleselskaberne Sprint eller T-mobile. Udover at benytte ét af de to teleselskabers 4G LTE mobilnetværk, så er det specielle med Google Fi, at brugerne får adgang til et massivt netværk af offentlige Wi-Fi adgangspunkter over hele USA. Rent teknisk betegner man ofte dette som ‘Wi-Fi Offloading’, og den ide er ikke ligefrem ny, da mange teleselskaber i USA allerede tilbyder dette.

Fordelen med Wi-Fi Offloading er, at trafikken flyttes væk fra mobilnetværket, og det giver ofte højere hastigheder for brugerne, når der benyttes Wi-Fi. Set fra et dansk perspektiv, så kan dette virke uforståeligt, da de danske mobilnetværk sagtens leverer downloadhastigheder på både 20, 30 og 40 Mbit/s, men i USA er mobilnetværkene slet ikke så hurtige og udbredte som i Danmark.

Google påstår, at de automatisk kan overføre samtaler mellem mobilnetværk og WiFi netværk med en nu smart teknologi. Det lyder ganske angiveligt som standarden VoWiFi, men Google fortæller ikke hvilken teknologi de benytter.

En anden unik feature er, at Project Fi frigør ens nummer fra simkortet. Det er således muligt at benytte ens telefonnummer på flere forskellige enheder, såsom tablet eller PC, helt uden at bruge et sim-kort i disse.

Derudover får brugere af Project Fi adgang til at bruge data i over 120 lande til samme pris som i USA – det vil sige 10 dollar per GB data. Hastigheden er dog kun 256 Kbit/s i udlandet og begrænset til 3G.

Bedre priser – for amerikanerne

Project Fi er også en god nyhed for de prisbevidste amerikanere, da priserne får et hak ned af. I en dansk kontekst er priserne på Project Fi helt hen i vejret, da vi danskere har nogle af verdens bedste priser på mobiltelefoni, men da amerikanerne normalt bliver flået af deres teleselskab, så er Google Fi et attraktivt produkt på den anden side af Atlanterhavet.

Abonnementsprisen for Project Fi er 20 dollar i månedlig abonnement, og 10 dollar per GB data. I abonnementsprisen får man ubegrænset tale og SMS i USA samt ubegrænset internationale SMS’er. Udlandspriserne bliver i den lave ende, og i en amerikansk kontekst så tillader Google deling af ens internetforbindelse via Wi-Fi, hvilket ikke er en standardfeature i USA. Eventuel ubrugt data bliver tilbagebetalt ved slutningen af måneden.

Et basis abonnement med 10 GB data løber således op i små 120 dollar plus eventuelle skatter og afgifter. Det skal sammenlignes med de danske priser, hvor man for 129 kroner kan få ubegrænset samtaler, SMS og 8 GB data hos et af de etablerede lavprisselskaber (eksemplet er Oister).

De amerikanske priser er altså omkring 6-7 gange højere end standardprisen i Danmark.

Læs mere om Project Fi på selskabets hjemmeside.

Mere til historien

Muligheden for at benytte både Wi-Fi og mobilnetværk til mobiltelefoni er noget alle teleselskaber i disse år arbejder med, da det sikre bedre dækning og mere kapacitet.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer