Filmbranchen vil have penge fra telebranchen

2

Producentforeningen foreslår, at teleindustrien skal betale mere end 60 millioner kroner om året til dansk film. Begrundelsen er, at teleselskaberne tjener penge på streaming af film.

film-smartphone
Smartphones bruges også til visning af film.

Dansk film er i pengemangel. Derfor foreslår filmproducenternes brancheorganisation, Producentforeningen nu, at de danske teleselskaber hvert år betaler 62,5 millioner kroner i en digital pulje. Det skriver DR.dk.

Film ses i dag ofte via streaming, hvilket gør danskerne køber hurtigere netforbindelser og teleselskaberne dermed tjener på filmene. Derfor mener Producentforeningen, at telebranchen bør betale.

– “Teleoperatørerne tjener rigtigt mange penge på datatrafik, som i stigende grad kommer, fordi kunderne ser film på nettet på både lovlige og ulovlige tjenester. Film bliver brugt til at skabe profit for teleselskaberne, og derfor skal teleselskaberne også være med til at betale for filmene,” siger Klaus Hansen, direktør i Producentforeningen.

Direktør i brancheforeningen Teleindustrien, Jakob Willer, afviser en pulje alle betaler til. Han mener i stedet, at det skal være op til det enkelte teleselskab om de vil lave andre aftaler/løsninger med filmbranchen.

– “Hvis der skal flere penge fra teleselskaberne til filmbranchen, så skal vi også have noget igen. En måde at skabe nye penge til filmbranchen er at give teleindustriens video on demand-tjenesterne mulighed for at vise nyere film på nettet. Det kunne i nogle tilfælde også være, at film kommer ud, samtidig med at de kommer i biografen, men hvor kunderne skal betale en højere pris for at se dem,” siger Jakob Willer.

Jakob Willer mener, at filmbranchen bør lade være med at tage hatten i hånden og forlange andre skal betale gildet. I stedet skal de lade sig inspirere af musikbranchen, hvor 82 procent af omsætningen nu kommer fra diverse digitale platforme.

Andre lande, Frankrig, Canada og Belgien, har lignende ordninger og flere andre overvejer det, men det gør altså ikke forslaget vækker begejstring hos teleindustrien.

Kulturminister Marianne Jelved (RV) har udtalt, at hun kun vil lovgive om en sådan pulje, hvis telebranchen selv ønsker det.

Mere til historien

Inden streaming og torrent-downloads blev almindeligt, forsøgte man at løse problematikken ved at indføre afgifter på de fysiske medier, der blev brugt til at kopiere musik og film på. Danmark har også fortsat afgift på blanke CD’er, DVD’er, Blu-Ray-skriver og hukommelseskort. Eksempelvis blev USB- og hukommelseskort pålagt en afgift på 5,13 kroner i 2013. Disse penge fordeles mellem musikere og filmskabere.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer