Bil: Gadgets kan dræne batteriet – det skal du tænke på

0

TIP: Bilen er fyldt med iPad, GPS, køletaske og mobiler. Det kan i sidste ende dræne batteriet. Her er, hvad du skal tænke på.

Bilferie
Bilferie betyder mange gadgets i bilen

Bilferien er lig med en gadget-spækket familievogn og i dag forventes det, at strømudtaget i køretøjet kan trække hele vores elektroniske arsenal. Uheldigvis risikeres et tomt batteri, hvis ikke tilslutningerne overvejes nøje.

En iPad, andre tablets og smartphones bruger forholdsvis lidt strøm, og kan køre mange timer på en opladning. Derimod kan køletasken eller en bærbar pc være en strømsluger.

Der fås forskellige typer af stik til bilen. Nogle med flere USB-udtag, andre så der kan tilsluttes både en køletaske og en mobiloplader. Moderne biler har ofte strømudtag indvendigt samt i bagagerummet. Selvom der er mange stik betyder det ikke, at de bare skal fyldes ukritisk op.

Hold styr på spændingen

Strømstikket i bilen må maksimalt belastes med 120 watt, samlet set. Dette kan tjekkes ved at købe en spændingsmåler, der kan fortælle, om 12 volt holdes og om generatoren lader på bilens batteri. En spændingsmåler kan koster omkring 170 kroner.

Der fås også forskellige typer af omformere fra 12 V til 230 volt i bilen, men uanset type, må du højest trække 120 watt. Det er forskelligt, hvor mange watt en computer trækker, men fra f.eks. 85 til 150 watt er ikke unormalt.

I sagens natur er der således ikke meget overskud, inden det maksimale watt-antal nås og en køletaske til bilen kan let trække omkring 50 watt.

Kan tømme batteriet

Nogle biler afbryder ikke strømmen på stikkene når motoren er slukket, og derfor kan en køletaske eller computer være en strømsluger, som kan risikere at dræne bilbatteriet, mens der holdes hvil på en rasteplads.

For at undgå en situation som denne og kedelige ventetid på vejhjælp, kan der købes en batterivagt, der holder øje med spændingen.

Inden en lang køretur hvor bilen er spækket med moderne forbrugerelektronik anbefaler FDM, at man får efterset remmen til generatoren. Ved høje belastninger er det vigtigt, at remmen ikke er for slap.

Mere til historien

Denne tip-artikel er skrevet med inspiration i en artikel fra avistillægget MAN:D der udgives af Fynske Medier.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer