LG G3 – fantastisk flot skærm, genial telefon

TEST: LG G3 er i direkte konkurrence med Samsung Galaxy S5. Den klarer sig godt, og er en af LGs bedste telefoner, nogensinde.

De to sydkoreanske virksomheder LG og Samsung burde som udgangspunkt, have lige gode vilkår for konkurrence. Selvom de begge kan levere alt fra frysere til robotstøvsugere, står de ikke lige stærkt, i forbrugernes bevidsthed.

På smartphone-markedet er Samsung trukket fra LG, der efterlades i støvet fra den lokale konkurrent. Tro ikke LG bare finder sig i den behandling. Over de seneste to-tre år, er deres produkter gradvist blevet bedre og bedre, og selvom LG slås med et varemærke, der ikke når Samsungs højder, kan de sagtens lave gode produkter.

Sidste års topmodel, LG G2, var i forhold til LGs position i markedet, helt rigtigt prissat. Med 32 GB hukommelse var startprisen mellem 3.500 og 4.000 kroner uden abonnement. Anmelderne var vilde med LG, og jeg var en af dem, der uddelte topkarakter. Seks stjerner gav jeg blandt andet, fordi produktet til prisen var (og er) et fremragende smartphone-køb.

Nu er LG G3 her – og det ligner enhver superbrugers drøm. Desværre er prisen steget.

Særdeles kraftig hardware

LG G3 har en af markedets vildeste konfigurationer. Den største udgave har 32 GB hukommelse med 3 GB RAM. I Danmark er det dog primært 16 GB-udgaven med 2 GB RAM, LG vil fokusere på. Det handler om, at holde prisen nede.

Så mange RAM og LG G3

 LG G3LG G2
Skærm5.5” (IPS+ LCD)5.2” (IPS+ LCD)
Opløsning1440 x 2560 pixels1080 x 1920 pixels
ProcessorQualcomm Snapdragon 801Qualcomm Snapdragon 800
 2.5 GHz quad-core2.26 GHz quad-core
Hukommelse32 / 16 GB32 GB
RAM3 / 2 GB2 GB
Størrelse146.3 x 74.6 x 8.9 mm138.5 x 70.9 x 8.9 mm
Vægt149 gram143 gram
Kamera13 MP med dualton-LED, OIS13 MP med LED, IOS
Frontkamera2.1 MP2.1 MP
Batteri3000 mAh3000 mAh

Selvom motoren yder godt, kommer den samlede performance med benchmark-værktøjet Antutu, kun op på godt og vel 32.019 point. Til sammenligning scorede LG G2 32.559 point. Jeg tænker, det handler om, at den forøgede skærmopløsning- og størrelse, trækker flere resourser.

Herunder kan du se de seneste topmodeller, og hvor mange point de har fået.

BechmarktestScoreSystem
LG G332.019Android 4.4
HTC One M836.312Android 4.4
Samsung Galaxy S534.234Android 4.4
Sony Xperia Z233.042Android 4.4

Når der ses bort fra de rå ydelsestal må jeg slå fast, at LG G3 kører super godt, uden hakker. Det er en skøn oplevelse.

Sammenligning af LG G3 mod Samsung, Sony og HTC

For meget Samsung

LG har desværre lært for meget af Samsung, når det kommer til designet.

LG har gjort meget ud af historien om en metaloplevelse, eller ”Metallic Skin”, som markedsføringsmaterialet siger. Men uanset hvilke ord der anvendes, så er der fortsat tale om en telefon i plastik.

Den aftagelige bagside giver adgang til selv at udskifte batteriet, men den tynde plastik bringer mindelser om Samsung frem. Det er præcis det, at jeg ofte kritiserer Samsung for.

Når der klemmes lidt på bagsiden, frigiver plastikken nogle små grimme knirkelyde, som kun plastik kan lave – ikke meget, men nok til det overvejes, om produktet er prisen værd.

Siden LG G2 er telefonens eneste fysiske knapper, der er lokaliseret på bagsiden (Rear Key), blevet optimeret. Designet og følelsen af dem er bedre. Har du ikke prøvet Rear Key – så frygt ej. Tilvænningen er lynhurtig, og konceptet fungerer.

Den samlede følelse og kvalitetsoplevelse af mobilen er god, og med de nænsomt afrundede hjørner, og let buede bagside, er det en telefon, der taler til mig. Størrelsen synes jeg, derimod er en ulempe.

Selvom producenterne er blevet gode til at reducere pladsspildet omkring skærmen, er der stadig tale om en voldsom telefon. 146.3 x 74.6 x 8.9 mm (149 gram) fylder en hel del i både hånden og lommen. Selv med mine kæmpe-fingre er det vanskeligt, at nå fra hjørne til hjørne når G3 holdes i én hånd.

Samsung Galaxy S5 er også stor, men opleves ikke nær så voldsom som LG G3.

Læs den store test af Samsung Galaxy S5

Flot skærm med superopløsning

Skærmene bliver større og større i disse år, og hvem havde troet, at den kæmpeskærm Samsung i 2011 introducerede på Galaxy Note, skulle blive mainstream. Dengang var 5.3 tommer en KÆMPE skærm. I dag er det helt naturligt, når bl.a. LG lancerer en telefon med 5.5 tommer skærm, hvilket tilfældet er på LG G3.

Opløsningen på 1440 x 2560 pixels er kendt som WQHD eller 2K. Endnu engang skal vi høre, at man slet ikke kan se de enkelte pixels, men det sagde marketingsfolkene også dengang da 720p skærmen kom. Nu venter vi bare på telefoner med 1620 x 2880 pixels, hvor vi heller ikke kan se de enkelte pixels.

Skærmen på LG G3 er vanvittig flot. Farvegengivelsen er naturlig, men den sorte farve har et gråt skær. De pre-loadede videoer, som er optimeret, ser helt vanvittige ud – til den gode side. Det samme gør de billeder, man selv har taget.

Nu mangler vi jo sådan set bare noget materiale, der kan udnytte den enestående opløsning. I dagligt brug er min oplevelse, at det er fuldkommen lige meget, om der er tale om en Full HD skærm eller 2K-skærm. På den mere nørdede side er det derimod fedt, at have den seneste skærmteknologi med sig i lommen.

Skærmen er let at aflæse i kraftigt sollys, og lysføleren tilpasser lysstyrken ekstremt hurtigt.

LG: Simpel opbygning

”Simple is the new smart”, lyder det fra LG. Jeg medgiver LG G3 ikke er den sværeste smartphone at finde rundt i, men simpel på den simple måde, er at tage munden for fuld. Der er fortsat tale om en utrolig avanceret mobil, og nogle ting kan bare ikke gøres mere simple, end de er.

Ligesom de konkurrerende producenter har LG også et valgfrit startskærms-layout, kaldet ”Simple home”, som jeg ikke synes nødvendigvis giver bedre overblik, da de underliggende applikationer jo ikke er blevet mere simple. Trods alt er Facebook jo fortsat Facebook.

Jeg har haft lidt software-bøvl med de to startskærms-typer. Hvis jeg har haft åbnet Google Now, så spørger telefonen konstant om, der skal bruges ”Home” eller ”Simple home”, når jeg trykker på hjem-tasten. Jeg håber, LG retter dette i en kommende softwareopdatering, for det er stærkt irriterende.

– ”With the G3, LG has again created a device that puts the user first. By continuing to listen, we learned even more. We learned that what customers wanted wasn’t more complexity, but more simplicity,” lyder det i et statement fra LG.

LG G3 ikondesign og layout

LG G3 ikondesign og layout

Ovenstående udtalelse står i stærk kontrast til en række ting i produktet. LG har nemlig ikke nødvendigvis gjort det mere simpelt for brugerne, når der fortsat er to browsere (deres egen og Chrome) med på telefonen, to SMS-apps (deres egen og Hangouts), to fotogallerier (deres egen og Google Foto) samt to musik-apps (deres egen og Google Play Music).

Jeg har vanskeligt ved at forstå, hvorfor producenterne skal blive ved med, at udvikle egne versioner af ellers udmærkede programmer, som Android er født med. Her kunne resourserne sagtens bruges på noget andet.

Brugerinterfacet som LG har lagt oven på Android 4.4.2, gør brug af et flat designudtryk, som her i 2014 er det nye designhit. Det flade ikondesign uden svulmende 3D- og skyggeeffekter har vi også set på Apples produkter fra iOS 7.

Fjern selv bloatware

De såkaldte bloatware-programmer mobilen er født med, kan for de flestes vedkommende, fjernes af brugeren. Tak til LG for at introducere denne mulighed. Nu kan jeg f.eks. fjerne Quick Remote, Quick Memo, RemoteCallService m.fl. Sikkerhedsprogrammet McAfee Security er umiddelbart et af de eneste, der ikke kan fjernes. Mængden af pre-installerede applikationer er i G3 reduceret med 30 procent, i forhold til foregående modeller.

Som en nyhed har LG lavet noget, de kalder for ”Smart Notice”, som er en slags Google Now funktion, hvor brugeren præsenteres modtager forskellige informationer. Lidt om dagens vejr, fødselsdagspåmindelser og et nummer der ringer ofte, vil automatisk blive forslået, at det gemmes som en kontakt. Smart Notice er muligvis en god idé, men ofte virker det forstyrrende.

LG Health er en konkurrent til S Health. Her kan telefonen holde øje med dine skridt, løb eller cykling. Programmet er i mine øjne ikke specielt interessant. Der er mange andre sporttracker programmer, med væsentligt flere features.

Derimod er Knock Code genialt. Fra slukket skærm kan der prikkes på skærmen i et selvvalgt mønster, hvorefter telefonen vågner og låser op. Det er bare noget, der virker, samtidigt med det er super anvendeligt. Knock Code er en forholdsvis sikker låsemetode, da den indeholder mere end 80.000 forskellige kombinationer.

Screenshots fra LG G3

Lås fotos væk

LG G3 Content Lock

LG G3 Content Lock

Hvis du har billeder eller videoer, som du ikke synes vedrører andre, kan Content Lock anvendes. Her kan du i galleriet låse fotos og videoer, så kun den med adgangskoden, kan få adgang til dem.

Indholdet krypteres således, at det heller ikke er muligt at åbne billederne, når telefonen tilsluttes en computer med USB-kabel.

Godt tastatur med god tilpasninger

Tasturet i LG G3 er det bedste, LG til dato har lavet. Det tager præcist imod inputs og ordbogen er god. Der kan benyttes en swype-lignende funktion, hvor ordene skrives, uden fingeren skal løftes fra skærmen. Ordbogen lærer også af ens stavefejl. Hvis man flere gange i træk skriver ”beskid” i stedet for ”besked”, begynder ordboget selv at foreslå ”besked” når ”beskid” skrives.

Tastaturet lærer også, hvor brugeren typisk rammer på tastaturet, og giver det rigtige resultat, selvom der tastes ved siden af. LGs egne tests viser, at indtastningsfejl med dette tastatur er reduceret med omkring 75 procent.

Du kan selv bestemme om, der skal være numeriske taster på øverste linje. Derudover kan tastaturet tilpasses i højden, og gøres større eller mindre.

På nederste linje kan tasten med indstillinger og symboler flyttes rundt, i forhold til mellemrumstasten. Genialt siger jeg bare. Det kan også vælges, om det er punktum eller komma, der konstant skal være synligt.

Den eneste anke jeg har er smileys, der desværre er gemt lidt for langt væk. Den gode nyhed er, at de grafiske emoji-smileys er understøttet.

LGs egen besked applikation fungerer ligeledes godt, og leveringsrapporter vises som et lille ”flueben” ud for beskeden, når den er leveret.

Genialt kamera

Kameraet på 13 megapixels har fået den nye udgave af optisk billedstabilisator, OIS+. Kun ganske få telefoner på markedet har OIS, som ellers er en rigtig god idé, da det på hardwareniveau er med til at holde kameraet i ro. Det er særligt anvendeligt, når mørket falder på, og lukketiderne bliver længere.

Under optimale lysforhold er billederne fantastisk flotte. LG har introduceret en lille laser, som udmåler fokuspunktet til autofokus. Resultatet er lynhurtig autofokus, og det fungerer fremragende. LG siger, de har 276 millisekunders autofokus, hvilket sætter Galaxy S5 og HTC One M8 til vægs, der begge ligger på 300 millisekunder. I praksis er det dog relativt lige meget, begge dele er temmeligt hurtigt.

Laserafstandsmålingen skulle i øvrigt være LGs egenudviklede teknik, som oprindeligt er brugt til at forhindre robotstøvsugere i at køre ind i væggen.

Kameraet er i hovedtræk selvkørerende. De forskellige kameratilstande er skåret ned til fire, fremfor 14 som i den foregående model. For mig gør det ingen forskel, da LG G3 selv vælger den bedste fototilstand.

Det eneste jeg savner er den fulde manuelle indstillingsmulighed.

LG kunne godt have sparet magic-focus væk, som bare er noget software-pop, hvor fokus på et billede, kan ændres efter det er taget. HTC, Sony og Samsung har tilsvarende mulighed i deres produkter, og det er og bliver en marketingsgimmick, fremfor en reel anvendelig funktion.

Fotolyset har dual-flash LED med kold og varm diode som spiller sammen med kameraets automatiske hvidbalance, så billeder taget med fotolys bliver mere naturlige

Frontkameraet kan anvende ens hånd som udløser; vis dine fem fingre, luk hånden når du er klar, hvorefter der tælles ned fra tre. Du kan også anvende stemmen til at aktivere udløseren. Sig f.eks ”Smile” eller ”Kimchi”. Det forreste kamera har selvforskønnelses-filter, ganske som vi har set det i telefoner fra Huawei.

Test: Huawei Ascend P7

Billedkvaliteten er rigtig god, også i mørke omgivelser. Jeg er imponeret over, hvor relativt lidt billedstøjen fylder på et foto, også når det er rigtigt mørkt. LG G3 er umiddelbart den telefon, blandt årets topmodeller, der har det laveste niveau af billedstøj, og måske tager den rent faktisk også de bedste fotos.

Videooptageren klarer sig også godt. Her kan der optages videoklips i op til 4K kvalitet. Bemærk: Skærmen har fortsat kun 2K-opløsning.

Fotos taget med LG G3

Fornuftig lydkvalitet men dårlig højtaler

Lydstikket til hovedtelefoner sidder i bunden af mobilen, og der medfølger et rimelig fornuftigt in-ear headset i salgspakken.

Musikken lyder ganske fint, også når et bedre headset tilsluttes, men den indbyggede højtaler er noget træls. Der sidder en lille smal åbning på bagsiden lyden kommer ud af, og det synes jeg ikke er godt nok. Hvad med et par bedre højtalere, som i HTC One, og så lidt mindre skærmplads. Bare en idé.

TEST: HTC One (M8) – fantastisk lydkvalitet

G3 skal derimod have ros for lydkvaliteten under samtaler, der bestemt ikke kan klages over.

Telefonen er også god til at holde fast i forbindelsen til både Wi-Fi og Bluetooth headset.

På Wi-Fi trækker jeg snildt 50 mbit/s download, hvilket også gælder på 4G LTE (Telia), hvor jeg har formået at placere speedometeret omkring 40-50 mbit/s.

Virkelig god batteritid

En mobil med en så stor skærm og meget høj opløsning, kunne sagtens være en strømsluger da processoren med de mange pixels, har nok at se til.

Heldigvis er det ikke tilfældet. Der er rigeligt strøm til en hel arbejdsdag – også når lidt navigation, eller andre strømkrævende applikationer har været anvendt.

Full HD skærme bruger mellem 10 og 20 procent mere strøm, end en standard HD smartphone-skærm, netop på grund af det forøgede antal pixels der skal beregnes. Selvom en 2K-skærm bruger mere strøm har LG formålet, at holde strømforbruget i skak, så det ikke stikker af.

For at undgå misforståelser kommer her LGs egen forklaring på, hvordan strømforbruget styres.

– Adaptive frame rates, unnecessary energy consumption can be minimized. When looking at a still image, for instance, the display uses less energy than a standard Quad HD display would.

– Adaptive clocking reduces battery consumption through CPU clock optimization.

– Adaptive timing control also optimizes display energy consumption.

LG lovede i præsentationen, at LG G3 holder 10 procents længere strøm, sammenlignet med LG G2. Det er vanskeligt at validere disse oplysninger, men min oplevelse er, at G3 bestemt ikke er en uhæmmet strømsluger.

LG mener selv, at deres batteriudnyttelse er 20 procent bedre sammenlignet med andre Quad HD skærme på markedet.

Telefonen understøtter også trådløs opladning efter QI Wireless Power standarden. Det betyder, at et produkt som JBL PowerUp MD-100 med opladeplatform på toppen, fungerer fint sammen med G3.

Fremtid: Trådløs ladezone på 4.5 meter

Jeg opnåede god batteritid blot ved at anvende mobilen helt almindeligt, og jeg tog ikke nogle særlige forholdsregler i brug, f.eks. meget lavt skærmlys eller tilsvarende, for at spare på strømmen. Mine mailkonti kører også med fuld push-sync.

Læs: Stor test af Sony Xperia Z2

MereMobil topkarakter

LG G3 har fået tildelt top-karakteren 6 ud af 6 stjerner fra MereMobil.dk

Konklusion: God – men stor

LG G3 er en god telefon til film, mail og internetbrug. Du får en af verdens allerbedste (og største) skærme på mobilmarkedet, og et kamera i verdensklasse. Set i forhold til, hvor meget man får, er der selvfølgelig tale om en kompakt størrelse, da mange gode funktioner er pakket sammen på begrænset plads.

Jeg er ikke typen, der ser hele film på smartphonen, og mine øjne er ikke så dårlige, at internet-sider ikke kan læses på en mindre skærm. Så for mig er skærmstørrelsen i overkanten, ganske, som tilfældet er på tilsvarende konkurrenter.

Men LG G3 er virkelig en god smartphone, og på en række områder en naturlig udvikling, når sidste års model tages ind i betragtning.

Desværre har LG sat prisen markant op, hvilket bryder kraftigt med sidste års strategi om, at prisen skal stå i forhold til ens brandværdi. 16 GB versionen af LG G3 koster omkring 4.700 kroner. 32 GB-udgaven koster 300-500 kroner mere, alt efter hvor der kigges.

Jeg synes dog stadig, der er meget telefon for pengene, og at LG indfrier løfterne, som blev givet ved præsentationen af produktet.

Som tilbehør kan købes QuickCircle coveret, hvor den originale bagside på mobilen udskiftes med bagsiden fra coveret. QuickCircle gør det muligt at betjene SMS og opkald, uden at åbne hele coveret.

LG G3 er en god men stor telefon. Hvis du er opmærksom på størrelsen, bliver du rigtigt glad for G3.

I forhold til Samsung Galaxy S5 kan LG G3 sagtens være med. S5 har flere innovative features som fingeraftrykslæser og pulsmåler, mens LG holder sig til, at have skabt en ”almindelig” telefon.

Karakteren ender på 6 ud af 6 stjerner.

Web-TV: Se anmeldelsen af LG G3

Web-TV: Første kig på LG G3

Fordele og ulemper

Fordele

– Fantastisk flot skærm
– God batteritid og samtalekvalitet
– Utroligt godt kamera

Ulemper

– Meget stor fysisk størrelse
– God konstruktion men for meget plastik
– Høj pris

Web-TV: Her er LG G3 – unboxing

Mere til historien

Uanset om du køber LG G3 med 16 eller 32 GB hukommelse, så er der plads til mere hukommelse ved at montere et micro-SD kort. Ifølge LG understøtter telefonen op til 128 GB.

Var denne artikel noget for dig?

Tilmed dig nyhedsbrevet fra MereMobil.dk, og modtag en ugentlig opdatering på de bedste historier, samt breaking news.

Ja tak. Send mig spændende artikler…

Fik jeg en museskade af Magic Mouse? Er MX Ergo S-musen løsningen?

TEST: Jeg har prøvet om Logitech MX Ergo S kan erstatte min Apple Magic Mouse, som måske har givet mig en lille museskade.

(mere…)
Sonos Arc Ultra er fed lyd! Test

TEST: Sonos Arc Ultra er en soundbar, der skal høres og nydes. Her er min bedømmelse af Arc Ultra.

(mere…)
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Mac Mini vs. Mac Studio: Kan jeg nøjes med M4-Mac Mini?

VIDEO: Jeg har testet den nye Mac Mini og Mac Studio. Se med her.

(mere…)
Mac Mini M4 er chokerende lille og vanvittig effektiv | Test

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
17 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram