Apple blærer sig måske med oppustede tal

16

BLOG: Apple er ikke blege for at sammenligne sig med konkurrenterne – på deres egne præmisser. Ikke alt er dog helt så imponerende, som Apple gerne vil have det til at se ud. Vi har set på tallene

Apple er om nogen kendt for at bruge tal og statistikker, når der præsenteres nye produkter, og præsentationen i går aftes var ingen undtagelse. Her sammenlignede Cupertino-giganten ivrigt diverse tal og statistikker med de to største konkurrenter – Android og Windows. Ikke alt er dog helt så fantastisk, som amerikanerne vil have os til at tro.

Ved præsentationen var Apple hurtige om at annoncere, at der nu findes 80 millioner Mac-computere rundt omkring i verden. Desuden kunne man oplyse, at seneste udgave af styresystemet OS X – altså version 10.9 Mavericks – findes på 51 procent af disse computere, svarende til lidt over 40 millioner computere.

osx_adoption

Herefter blev der vist tal over markedsandelen for Windows 8 og Windows 8.1. De to styresystemer udgør tilsammen 14 procent af Windows-markedet, hvortil Apple-chefen Tim Cook ganske kækt spurgte ”Behøver jeg sige mere? ”

Og ja – procentmæssigt ser det umiddelbart ganske imponerende ud, men procenter fortæller sjældent hele historien.

 – Se præsentationen af iOS 8 og OS X Yosemite

Microsoft annoncerede for nogle år siden at Windows var installeret på 1,25 milliarder computere – og tallet er unægtelig steget siden. Det menes i dag at ligge på omkring 1,4 milliarder computere. Det betyder altså, at Microsofts ”sølle” 14 procent svarer til minimum 175 millioner computere, hvilket er noget mere end Apples 40 millioner computere med nyeste udgave af styresystemet.

Faktum er altså, at Microsoft har langt flere brugere på nyeste udgave af styresystemet – også selvom adopteringsprocenten er langt lavere.

Fusker også med Android-sammenligninger

Da turen kom til iOS, skulle der naturligvis sammenlignes med Apples absolut største konkurrent på området – nemlig Android.

Tim Cook lagde ud med at fortælle, at 89 procent af alle iOS-enheder kører den nyeste udgave af styresystemet, altså iOS 7. Han fortalte dernæst at blot 9 procent af Android-brugerne kører den nyeste udgave af styreystemet, nemlig Android 4.4 (KitKat). Dette tal er ganske vist en måned gammelt, men det er hvad, vi må gå ud fra, da der ikke findes nyere tal fra Google.

Android står for godt 80 procent af smartphonemarkedet, mens Apples iOS ligger lige under 15 procent. Dermed findes der altså mere end fem Android-enheder for hvert iOS-produkt. Det betyder ligeledes at den procentmæssige andelsforskel mellem de to platforme ikke er lige så markant som man umiddelbart skulle tro.

Apple har desuden en ganske speciel måde at sammenligne de to platforme på. Når det omhandler iOS 7, lader Apple til at være ligeglade med de otte opdateringer, der har været til systemet siden lanceringen i september sidste år. Apple kalder det for iOS 7 uanset om det er version 7.0, 7.1.1 eller noget midt i mellem.

Faktum er jo, at iOS 7.1-opdateringen kom med en hel del ændringer, og man kan principielt set ikke kalde iOS 7.0 for den seneste udgave af systemet, når iOS 7.1 er nyere. Det vælger Apple altså alligevel at gøre – men gad vide hvor stor en procentdel af brugerne er på den reelt nyeste udgave af systemet? Det er formentlig et stykke under 89 procent.

iOS-install-base

Android 4.0 blev præsenteret i oktober 2011, og der har siden da blot været tale om inkrementelle opdateringer af systemet – i stil med hoppet fra iOS 7.0 til iOS 7.1. Android 4.0 har lagt grundlaget for de efterfølgende mindre opdateringer, og de helt store programmeringsmæssige ændringer skete ved introduktionen af Android 4.0 – ikke ved de efterfølgende opdateringer. Hvis man følger Apples logik, burde man altså henvise til Android 4.x som seneste udgave af systemet – præcis som iOS 7.x henvises som værende nyeste udgave.

Dermed ser situationen helt anderledes ud. Android 4.0 og nyere findes nemlig på godt 83 procent af alle Android-enheder. Når vi tager højde for Androids langt højere markedsandel betyder det altså, at der findes fem Android-enheder med Android 4.x for hver eneste produkt med iOS 7.x.

 – iOS 8 er en realitet – her er nyhederne

Lyver om Android-markedsandele

Tim Cook nævnte desuden at ”over en tredjedel af kunderne benytter en Android-udgave, der er fire år gammel”. Det lyder umiddelbart ganske mærkværdigt, så lad os undersøge det nærmere…

Android 4.0 blev lanceret den 19. oktober 2011. Det betyder at det er to år og otte måneder siden lanceringen, så det kan ikke være den udgave, der er tale om. Som tidligere nævnt udgør Android 4.0 og nyere godt 83 procent af Android-markedet, så allerede her ser det sort ud for Apple-chefens postulat.

Android 2.3, der i skrivende stund udgør 16,2 procent af Android-markedsandelen, blev lanceret den 6. december 2010. Denne udgave af styresystemet så altså dagens lys for tre år og seks måneder siden, så heller ikke denne udgave af systemet er fire år gammel.

android_andele
Statistik over Android-versioner, der tilgår Google Play. Kilde: Google

Android 2.2 blev lanceret den 20. maj 2010, og har dermed lige rundet fire år – så det må være den udgave af systemet, som Cook omtaler. Desværre har Android 2.2 en markedsandel på blot én procent, og ikke den postulerede tredjedel af markedet, så det kan heller ikke være den udgave af Android.

Dermed er vi altså lidt forvirrede over hvilken Android-udgave, der specifikt blev henvist til.

Selv hvis man samler markedsandelene for de Android-udgaver, der har eksisteret i minimum tre år, kan man ikke ramme mere end blot 17 procent af markedet. Det er altså godt halvdelen af det postulat, som Tim Cook frembragte – og det er tilmed, når vi inkluderer versioner, der er et år nyere end de fire år, der blev nævnt.

Hvad siger du?

Det står klokkeklart, at Apple manipulerer med tallene og forsøger at ændre på offentlighedens opfattelse af dem. Synes du at det er god stil, når Apple fusker med tallene på den måde? Og er det i orden at bruge åbenlyst falske tal om konkurrerende produkter til den slags præsentationer?

Del gerne dine tanker i kommentarfeltet herunder.

Dette blogindlæg er skrevet af Michell Bak, som er erklæret Android-tilhænger, og som i flere år har beskæftiget sig med udvikling af Android apps.

Mere til historien

Ikke kun Apple har til vane at bruge statistik i deres præsentationer. Det gør både Google og Microsoft også når de fremlægger verden set fra deres synpunkt.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
16 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer