Lumigon T2 HD – vikingerne kommer – læs testen

TEST: Lumigon T2 HD har intern kæmpehukommelse på op til 128 GB, 13 megapixels kamera og 4,3″ skærm. Alt i alt en forbandet god smartphone fra vikingerne i Sydhavnen. MereMobil.dk bringer eksklusivt den første test af T2 HD.

Gennem årerne har jeg været en af Lumigons største kritikere. De utallige løfter om en snarlig telefon, og mange andre uindfriede punkter har ført til, at jeg på ingen måde har troet helhjertet på projektet.

Lumigons grundlægger og direktør, Lars Gravesen, og hans drømme om at lancere verdens første danskproducerede smartphone, har været ramt af flere udfordringer, end han selv havde forestillet sig.

I maj 2013 kom Lumigon T2 ud i ganske få salgskanaler. T2 var en velfungerende 3G-telefon, der på specifikationerne ikke levede op til konkurrenterne i markedet. T2 blev ikke en succes, men Lumigon fik trods alt endelig en telefon ud på markedet.

Nu er Lumigon T2 HD så klar, og man kan roligt sige, at vikingerne er klar til kamp på smartphone-markedet på verdensplan.

Podcast: Kom med bagom Lumigon

Specifikationer med høj ydelse

Ydelsen på T2 HD skal ikke aflæses i specifikationerne. Brugeroplevelsen er væsentligt bedre end det, der kan læses på de rå tal.

Processoren er 1.7 GHz Qualcomm dual-core Snapdragon med grafikprocessoren Adreno 320. Der er 2 GB RAM.

Jeg har i testperioden slet ikke haft oplevelsen af, at der kun er tale om en dual-core processor. Ydelsen ved dagligt brug er langt bedre, end vi normalt ser på telefoner med tilsvarende specifikationer.

I benchmarkprogrammet Antutu scorer Lumigon T2 HD omkring 20.000 point, hvilket er godt halvdelen af, hvad eksempelvis LG G2 scorer. G2 har dog quad-core processor.

Flot skærm, men ikke Full HD

Valget af navnet ”T2 HD” kan diskuteres, da skærmen på 4.3 tommer ikke er er Full HD, men i den lidt lavere 720 x 1280 pixels opløsning. Det er samme størrelse skærm som der sidder i Sony Xperia Z1 Compact. I dagligt brug er det dog ikke et problem, at skærmen ikke har Full HD. Grafikken på det højtopløselige skærm fremstår stadig klart og tydeligt.

I dagligt brug er 4.3-tommer et godt kompromis mellem de små og store skærme, selvom det for dem med helt små hænder, kan være vanskeligt at nå fra højre til venstre side af skærmen med tommelfingeren.

Betragtningsvinklen er god, og farverne fremstår forholdsvist naturlige. Den sorte farve er ved fuld lysstyrke over i det grålige, og hvid kunne sagtens være mere hvid end tilfældet er. Alligevel formår skærmen at balancere forholdet mellem kontrasterne på en fin måde.

Den automatiske lysføler er for aggressiv til min smag. Jeg synes, skærmlyset på ”automatisk” er skruet for langt ned, hvilket vi også tidligere har set på Nexus-telefonerne. Vi kan håbe på, at dette justeres i en kommende softwareopdatering.

Lumigon stoler i øvrigt så meget på produktet, at de udsteder en skærmgaranti. Så hvis skærmen går i stykker, kan kunden få den udskiftet én gang uden beregning, inden for de første 12 måneder efter købet. Det minder om det service-setup, at Kazam tilbyder.

Podcast: Baggrund om gode og dårlige mobilskærme

Eksklusivt kvalitetsdesign

T2 HD følger de nordiske designtraditioner, og det er efter min vurdering, et produkt der vil egne sig glimrende som repræsentant i udlandet for ”danish design”.

Front og bagside er i hærdet glas, Corilla Glass 3, fra firmaet Corning, mens siderne er beklædt med rustrit stål. På denne smartphone er der intet, som knirker, og vægten på 148 gram understreger kvalitetsfølelsen.

De fysiske mål er 127 x 64 x 8.7 mm. Altså ubetydeligt længere og tykkere end iPhone 5S, men en lille smule bredere.

Telefonenes højre side har lydstyrkeknapperne placeret i den øverste halvdel, mens der er en dedikeret kameraknap på den nederste. Godt skjult mellem de to dele er porten til nano-SIM kort.

På toppen sidder powerknappen, der samtidigt også er IR-sender/modtager. Bunden har micro-USB stik til opladning med et standard minijack-stik til hovedtelefon. Der er også et lille hul, der passer til en strop til armen. I salgspakken medfølger der faktisk to længder af stopper.

Fronten har en fysisk hjemknap. Menu og Tilbage er indarbejdet i designet under skærmen, hvilket efterhånden på andre nyere telefoner, er forsvundet og blevet en del af selve skærmbilledet.

Lige over fronthøjtaleren, der anvendes ved samtaler, finder vi den såkaldte ActionKey, som er en programmerbar knap. Dette vender vi tilbage til senere i denne test.

Mere om Lumigon

Android med få tilpasninger

Lumigon T2 HD er ikke en Android smartphone med en total erstatning af Android-systemets brugerflade. Faktisk er antallet af ændringer relativt begrænset.

Den oprindelige opkaldsfunktion, SMS-indbakke, mail, kamera m.fl. er bibeholdt fra Androids oprindelige version. Dette er en kæmpe fordel for både kunderne såvel som Lumigon, da det dermed er lettere at opgradere til kommende Android-versioner.

Lumigon har indlagt et par af deres egne widgets, blandt andet et stilfuldt ur samt dag, dato og ugeangivelse. Der er også et par baggrundstapeter.

Bundlinjen understøtter fire genveje, da den femte i midten er forbeholdt menuknappen. Når ikonerne rammer denne genvejslinje forvandles de til et sort/hvidt layout, hvilket passer godt ind i telefonens stilfulde udseende. Brugeren kan selv vælge, om der skal være farver på linjen, ligesom man også selv kan tage stilling til, om de andre app-genveje på forsiden skal have farver eller holde sig i gråtoneskalaen.

Vores testudgave af produktet kører på Android 4.3, men telefonerne der lander i butikkerne vil have Android 4.4 Kitkat. I testperioden har Lumigon i øvrigt skubbet flere systemopdateringer ud, så vi kan bekræfte, at deres opdateringssystem fungerer.

På nettet med Google Chrome

Som følge af den relativt rene Android-udgave er det også browseren Google Chrome, som telefonen er født med. Det er rart man ikke skal slås med alternative browsere fra producenten, sådan som vi ser det på andre telefoner.

T2 HD håndterer på glimrende vis selv store hjemmesider, og du er som bruger ikke udelukkende overladt til at surfe på mobiltilpassede sider.

Google har tidligere fjernet understøttelse af Adobe Flash, og derfor er dette heller ikke at finde på denne mobil. Til gengæld kan du glæde over smidig netsurf og samspil mellem Googles mobilbrowser og Google Chrome på computeren.

Data hentes via enten trådløst netværk (wi-fi 802.11 b/g/b) eller 4G LTE, hvor frekvensbåndene 800, 1800 og 2600 MHz er understøttet.

Jeg har kunne trække mellem 20 og 30 mbit/s i down- og upload via trådløst netværk, og mellem 15 og 20 mbit/s på 4G-nettet, som er testet op mod Telia. Alt i alt må vi betegne denne del som godkendt.

Lumigon T2 HD er nu en realitet

God lyd i stereo

Lumigon T2 HD har højtalere til musik og håndfrie samtaler placeret i toppen og bunden, og disse spiller hæderligt. HTC One har stadig efter min opfattelse de bedste højtalere, derefter følger iPhone. Lumigons telefon placerer sig flot på tredjepladsen; god lyd med rimelig fylde uden at være skinger.

I forbindelse med testen oplyser Lumigon til MereMobil.dk, at produktet inden salgsstarten vil have fin-tunet lyddelen yderligere.

I øvrigt smart at placere højtalerne i top og bund, og ikke på bagsiden. På den måde er det lige meget hvordan telefonen vender i bukselommen. Lyden kommer altid ud i toppen af lommen og bliver ikke kvalt dybt nede i stoffet.

Der medfølger et sæt stilfulde in-ear headsets, med mikrofon på ledningen, som matcher telefonens design. Ledningen er belagt med et stof-materiale, og man er dermed fri for, at den som de sædvanlige gummiledninger, ender i det rene filter.

Jeg har lyttet musik via tjenesterne Deezer og Spotify, med forskellige headsets. Konklusionen er, at det medfølgende gør det rimeligt, men musikentusiasten vil nok købe et andet ved siden af.

Forstærkerchippen, ICEpower, er leveret af Bang & Olufsen.

Alt i alt en god lydoplevelse, men i testen oplevede vi at equalizeren kun fungerede ved musik, der lå lokalt på enheden. Alt lyd sendes dog gennem chippen fra B&O.  Der arbejdes dog på, at indlægge en equalizer som vil fungere på alt udgående lyd i både højtaler og headset-udgang, oplyser Lumigon.

Lydkvaliteten, når TD H2 anvendes om mobiltelefon, er ganske fin, og som på andre telefoner, er der også her en ekstra mikrofon, der anvendes til støjreduktion under samtaler.

Verdens største interne hukommelse

Lumigon T2 HD har ikke plads til microSD-hukommelseskort, men det er heller ikke nødvendigt, da den interne hukommelse er på hele 128 GB.

Det mest normale i vores markedsområde er, at telefonerne i butikkerne har 16 GB hukommelse. Denne størrelse vælges primært for at holde prisen nede.

Der er 32 GB-produkter i markedet, mens kun ganske få har 64 GB. 128 GB har vi endnu ikke set i de smartphones, som sælges her i landet.

Meizu MX3 er et kinesisk produkt med denne hukommelsesstørrelse. Så de findes derude, 128 GB-telefonerne, men de er sjældne.

Point til Lumigon for at gøre denne kæmpehukommelse tilgængelig på vore breddegarder. Den største ulempe er, at det tager omkring 25 minutter at nulstille T2 HD til fabriksindstillinger. Årsagen er, at hukommelsen totalslettes. Det vil også blive muligt at foretage en hurtigsletning.

Lumigon tilbyder også en 32 og 64 GB udgave af T2 HD.

13 megapixels Sony kamera

Optikken i kameraet er leveret af Sony. Opløsningen er 13 megapixels. Både front og hovedkameraet benytter Sony Exmor RS sensor.

Udendørsfotos og fotos hvor lysforholdene er gode, kan man bestemt ikke klage over. Farverne er flotte, fokus ligger rigtigt, og kameraet rammer fokuspunktet ved makrobilleder ganske præcist.

Desværre er optikken ikke særlig lysfølsom, så når mørket falder på, eller man er indendørs i dårlig belysning, opstår der for meget billedstøj. Det er kameraets største svaghed.

På fronten sidder et 2.4 megapixels kamera, der vel kan betegnes som det perfekte selfie-kamera, da der ved siden af linsen, er en fotolys-diode – en oplagt nyskabelse i disse selfie-tider.

I kameratilstand kan der skiftes mellem videooptager og fotokamera, ved at trykke på ActionKey. Holdes knappen inde lidt, skiftes i stedet mellem front- og bagkamera.

Videoer skydes i Full HD opløsning, og det er muligt at re-fokusere på et nyt punkt, mens optagelsen kører, ved blot at prikke på skærmen hvor fokuspunktet kan være. Mens videokameraet optager, kan der tages fotosnapshots.

Billedgalleriet er velfungerende, og udover at kunne vise de billeder af forevigede motiver, er der også nogle simple med effektive redigeringsværktøjer indbygget.

Podcast: Sådan bliver du en bedre mobilfotograf

Billeder taget med Lumigon T2 HD

Fremragende til SMS og beskeder

Alle almindeligt kendte mailadresser kan sættes op på denne telefon, men når der anvendes Microsoft Exchange, savner jeg muligheden for at se mails i tråde. Brugere af Gmail kan glæde sig over Googles velfungerende mailapplikation, som vi også kender fra andre telefoner.

T2 HD har Androids standard SMS-app, men efter opstarten foreslår Android selv, at man bør anvende Google Hangouts til SMS. Mon ikke vi skal forvente, at Hangouts bliver den eneste SMS-applikation i Android på den lidt længere bane?

Der er et fremragende tastatur, der har velfungerede dansk ordbog. Der er danske karakterer på tastaturet, samt adgang til at bruge Emojismileys. Desuden er der en swype-lignende funktion, hvor ordet kan skrives ved at trække streger fra bogstav til bogstav.

Skal man ønske noget på SMS- og beskeddelen vil det være, at tastaturet også havde mulighed for T9-funktion.

Små funktioner med god mening

En af Lumigon T2 HDs helt unikke funktioner er ActionKey, der kan programmeres efter brugerens ønsker.

Under samtale kan knappen eksempelvis sætte mikrofonen på mute, aktivere højtaleren, tilføje et opkald eller parkere samtalen. I normaltilstand kan knappen f.eks. aktivere lommelygten eller åbne en app.

Der kan også sættes funktioner op i forhold til hvad der skal ske når telefonen ringer, og knappen forstår både korte og lange tryk.

Det er glimrende og kreativt tænkt, at gøre noget så simpelt som en ekstra knap, til et key-selling-point.

Ud fra samme idé finder vi QuickTouch, der aktiveres ved at trække fingeren ind på skærmen fra bunden, hvorefter brugerdefinerede genveje kommer frem. Der kan opsættes op til fem genveje.

Lumigon har også inkluderet en app, der forvandler telefonen til fjernbetjening til fladskærmen, og dermed udnyttes IR-sensoren på toppen. Faktisk skulle remoten også fungere på nyt og gammelt Bang & Olufsen udstyr, hvilket jeg dog ikke har haft mulighed for at efterprøve.

Lækker dock i salgspakken

Salgspakken indeholder også en lækker dock, der er designet i rustfrit stål. Sammen med denne introduceres Behavior Control.

Nu kan man definere, hvor docken er placeret, og hvad der skal ske på telefonen, når den sættes til hvile. Bed Room Profile kan aktivere mute, slå notifikationslys fra, justere brightness og meget andet – endda inden for bestemte dage og tidspunkter.

Har man flere docks – måske i stuen eller på jobbet, kan disse også sætte telefonen i forskellige tilstande, afhængigt af situationen.

Store point til Lumigon for at levere brugbare funktioner, som gør en dock til meget mere end bare en dock.

Derudover er der også Handwave-funktion hvor en bevægelse med hånden foran telefonen, kan udføre kommandoer. Det kan være at skifte billede i galleriet eller aktivere slumrefunktionen når alarmen ringer. Opkald kan besvares, ved at bevæge hånden over telefonen. Smart nok hvis hænderne er smurt ind i et eller andet, og man ikke vil røre mobilen, men jeg er i tvivl om, hvorvidt det er noget man i hverdagen vil benytte.

Tåler vand og støv, naturligvis

Lumigon følger tidens trend og har gjort T2 HD vand- og støvtæt. Telefonen overholder IP65-certificeringen.

Konkret betyder det total beskyttelse mod støv, men ikke i samme grad mod vand som Sonys nyeste telefoner eller Samsung Galaxy S5.

Fem-tallet i certificeringen betyder, at den tåler en vis grad af tilsprøjtning med vand, men den holder ikke til en svømmetur.

I forhold til standardiseringen fremlægges IPx5 som: ”Protected against water jets – Water projected at all angles through a 6.3mm nozzle at a flow rate of 12.5 liters/min at a pressure of 30kN/m2 for 3 minutes from a distance of 3 meters.”

For køberne er det rart, at mobilproducenterne efterhånden er ved at indse, at det giver tilfredse kunder, hvis telefonerne holder til lidt mere, end de tidligere har gjort.

Et fantastisk vellykket bud

Mobilbranchen er en benhård industri, hvor dem som ikke har volumen og penge nok, dør, inden de er kommet i gang. Man ringer ikke bare til Foxconn og beder om 10.000 telefoner, eller til Qualcomm og køber deres nyeste chipset. Det tager tid og der skal kæmpes fra dør til dør for blot at kunne indkøbe komponenterne til hardwaren.

Og mens der kæmpes og forhandles forældes komponenterne hurtigere end kontrakter kan skrives, så fra begyndelsen er man bagud – og udviklingskronerne fosser ud af kassen.

Mobilen har kendte komponenter fra Qualcomm, Sony og Bang & Olufsen. Skærmen kommer fra Sharp mens Hitachi har leveret batteriet og Elpida / Micron har stået for hukommelsesdelen.

Lumigon vil ikke fortælle, hvor kapitalen kommer fra, men i princippet er det jo også uinteressant, hvis produktet er i orden.

Jeg tager hatten af, og er oprigtigt imponeret over Lumigon T2 HD. Ikke bare er der kommet et produkt fra virksomheden i Sydhavnen, København. Det er samtidigt også fantastisk vellykket. Som danskere, og gamle vikinger, kan vi, uanset om T2 HD bliver et hit eller ej, være stolte over det bud der lægges frem.

Designet og materialevalget er genialt og telefonen er imponerende flot. Salgsæsken er en oplevelse i sig selv, og opladeren er der gjort lidt ekstra ud af.

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk anbefaler Lumigon T2 HD

Konklusion: Effektiv med få udfordringer

Lumigon T2 HD er effektiv og smidig i alle dele af produktet. Ingen spontane genstarter, ingen lags eller mystiske nedbrud i apps. Telefonen kører langt bedre, end man turde forvente med en dual-core processsor, og den store 128 GB interne hukommelse får konkurrenter med 16 GB til at ligne noget fra fortiden, selvom de netop er landet på butikshylderne.

Men der er også udfordringer. Kameraet er godt, men ikke fintunet endnu. Fysiske frontknapper og Menu / Tilbage, som en del af designet, er ”so yesterday”. Men når de nu er der, er det jo rart, at de fungerer.

Det er også godt tænkt, at front LED-dioden (samt den på bagsiden) også udnyttes til notifikationer.

Lumigon har fået nogle af teleoperatørerne til at tro på produktet, så T2 HD kommer til salg hos nogle af disse, samt via en række uafhængige webshops og salgskanaler. Det betyder uendeligt meget for et nyt produkt, at operatørerne tør sætte det på hylden. Det er trods alt via denne kanal, at de fleste telefoner sælges.

Prisen på 5.449 kroner uden abonnement, for 32 GB-versionen (inkl. dock, stropper og in-ear headset), kommer nok til at skræmme mange. Omvendt er de jo de færreste telefoner, som kan skaffes med hukommelse på op til 128 GB. Selvom det virker dyrt, vil jeg minde om, at mange gladelig smider 6.199 kroner for en 32 GB iPhone 5S eller 6.999 kroner for 64 GB-versionen.

Karakteren ender på fem store stjerner, ud af seks mulige. Derudover får Lumigon T2 HD udmærkelsen ”MereMobil.dk anbefaler”. Tillykke med en flot indsats. Jeg glæder mig allerede til næste skridt.

Web-TV: Oplev T2 HD

Se også vores web-TV anmeldelse, hvor vi går tæt på Lumigon T2 HD.

Fordele / ulemper

Fordele

– Flot design efter nordiske traditioner med gode materialer
– Vandbestandig (IP65), støvtæt medfølgende dock
– Fornuftigt kamera, godt tastatur og driftssikker

Ulemper

– Ikke Full HD skærm
– Høj pris
– Ikke i top på rå specifikationer

Lumigon T2 HD
Fik jeg en museskade af Magic Mouse? Er MX Ergo S-musen løsningen?

TEST: Jeg har prøvet om Logitech MX Ergo S kan erstatte min Apple Magic Mouse, som måske har givet mig en lille museskade.

(mere…)
Sonos Arc Ultra er fed lyd! Test

TEST: Sonos Arc Ultra er en soundbar, der skal høres og nydes. Her er min bedømmelse af Arc Ultra.

(mere…)
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Mac Mini vs. Mac Studio: Kan jeg nøjes med M4-Mac Mini?

VIDEO: Jeg har testet den nye Mac Mini og Mac Studio. Se med her.

(mere…)
Mac Mini M4 er chokerende lille og vanvittig effektiv | Test

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
13 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram