Kazam Trooper X5.0 – for langsom og måske for billig

TEST: Trooper X5.0 er en spændende 3G-smartphone med 5 tommer skærm. Mobilen er desværre alt for sløv, og måske er der sparet lidt for meget på udviklingsomkostningerne.

I efteråret 2013 så en ny europæisk spiller på smartphones dagens lys. Kazam, som varemærket hedder, vil lancere et stort udvalg af forskellige telefoner, der alle har det til fælles, at de sigter mod et lavpris-segment. Derudover har alle af Kazams smartphones plads til to SIM-kort, kendt som dual-SIM.

En af de første telefoner der nåede butikshylderne hos udvalgte forhandlere, var Kazam Trooper X5.0. Her får køberne en telefon med 5 tommer skærm (480 x 854 pixels) for omkring 1.400 kroner.

Kazams strategi falder fint i tråd med tidens trend om, at hvis flere mennesker skal med på smartphone-bølgen, er der nødt til at være fornuftige produkter til en pris køberne kan og vil betale. Andre producenter som Samsung og Nokia er også yderst opmærksomme på dette, og har mange produkter i de forskellige prisområder.

Baggrund: Kazam vil skabe succes med lave priser

Fylder og vejer godt

Kazam Trooper X5.0 fylder meget i lommen, og er i det hele taget en smule kluntet. Årsagen skal blandt andet findes i, at telefonen er relativt tyk. Desuden er der forholdsvis meget plads over og under skærmen, der ikke går så tæt mod kanterne, som det ses på andre konkurrerende produkter.

Hjørnerne og bugningen mod bagsiden er afrundet på en lækker facon, men plastikken er meget glat, så der skal holdes godt fast, hvis ikke Tropper X5.0 skal smutte ud af hånden, når den benyttes. De fysiske mål er 140.23 x 72.64 x 11.15 mm.

Vægten på vores testmodel er hele 173 gram. Til sammenligning vejer Samsung Galaxy S4, der også har fem tommer skærm, 130 gram.

Rimelig skærm, men ikke på toppen

Kazam Trooper X5.0 har en fem tommer skærm, med en fornuftig opløsning på 480 x 854 pixels. Altså ikke en HD-opløsning, men omvendt skal man jo til 1.400 kroner, ikke forvente det helt vilde.

Skærmens kvalitet er rimelig når den betragtes i dagligdags brug, men vippes den en smule er det tydeligt, at farvernes ægthed sættes på en prøve. I forvejen afslører en farvetest, at farverne ikke er særligt præcise. Resultatet bliver ikke meget bedre, selvom man i indstillinger sætter farverne til ”Naturlig”.

Læsbarheden er kun optimal, hvis brugeren holder telefonen rimeligt præcis foran øjnene.

Alt i alt er skærmen jo stor, men dens performance er under hvad man burde forventes på en telefon, også i denne priskategori.

Podcast: Skærme – hvad er op og ned?

Ren og enkel Android

Kazams telefoner kører med Googles Android-styresystem. I Trooper X5.0 er versionen Android 4.2.2 Jelly Bean.

 – Over halvdelen af Android-brugere har Jelly Bean

I forhold til de konkurrerende producenter markedsfører Kazam sig på, at deres smartphones benytter en ren udgave af Android. Det er relativt få ting, der er pillet ved i systemet, og det er godt for både Kazam og kunderne, da telefonerne fremadrettet er lettere, billigere og hurtigere at opdatere til kommende versioner.

Den rene Android betyder også, at det er Googles standardapplikationer der anvendes til SMS, mail, kontakter og kalender. Alt det virker fint, og man undres over behovet for hos konkurrenterne, for at udskifte disse dele.

Der er nogle enkelte justeringer i systemet, som jeg ikke har set før. Men det hænger sandsynligvis sammen med understøttelse af to SIM-kort, der får SMS og opkaldsdelen til at opføre sig lidt anderledes.

Dual-SIM funktionaliteten er let at anvende, og i SMS-indbakken samt opkaldslisten er det tydeligt, hvilket telefonnummer man har været i kontakt med. Ved både opkald og SMS’er kan der uden problemer vælges SIM-kort og dermed nummer. Brugeren kan også sætte op, hvilket SIM-kort der anvendes til hvilke funktioner. Smart og lige til.

Support direkte ind på telefonen

Selvom Kazam er et nyt mobilbrand betyder det ikke mangel på support. Producenten lover, at kunderne kan kontakte et dansktalende servicecenter, hvis der er spørgsmål eller problemer.

På telefonerne er programmet Rescue. Dette kan sætte telefonen i forbindelse med en supportmedarbejder, der efterfølgende har mulighed for at navigere rundt på telefonen. og hjælpe kunden.

Kazam kan fjernstyre alle funktioner, afinstallere programmer og ikke mindst punkt for punkt vise brugeren, hvordan man gør forskellige ting. Dette er et aboslut unikt setup på mobilmarkedet.

I nedenstående web-TV indslag kan du se, hvordan funktionen virker.

En anden ting til adskiller Kazam fra markedets øvrige producenter, er skærmgarantien. Kunder har ret til én gratis skærmudskiftning det første år, hvis man skulle være så uheldig at smadre glasset.

Jeg synes, det er forfriskende, at ny mobilproducent lancerer et anderledes service-setup. Det er i hvert fald et godt salgsargument over for dem, som ønsker, at prøve om produkterne kan det, man forventer til prisen.

Dræbende langsom

Jeg har brugt Kazam Trooper X5.0 over en længere periode. Telefonen fungerer godt og kører stabilt. Der er god lydkvalitet ved samtaler, og netværksforbindelserne som Bluetooth og Wi-Fi kører lige som godt, som på dyrere konkurrenter.

Når man bevæger sig rundt i menuerne og styresystemet er det meste smidigt og hurtigt. Det samme gælder den udvidede topmenu der kommer frem, når topgardinet trækkes ned med to fingre.

Desværre går der ikke længe inden man rammer hovedet mod loftet. Noget så simpelt som at åbne et Facebook-opslag fra en notifikation, kan tage dræbende lang tid, også når telefonen er tilsluttet trådløst netværk.

SMS-indbakken kan være mellem 4-6 sekunder om at indlæse beskedoversigten, og 1-2 sekunder om at åbne en af beskederne. Beskedtastaturet og den danske ordbog er god, men du skal ikke skrive ret hurtigt, før fingrene overhaler indholdet på skærmen. Ingen her er den for langsom. Når det kommer til at skrive beskeder, så bør telefoner til 1.400 kroner fortsat kunne følge med, det er trods alt en af de basale funktioner.

Internet browserne er ligeledes lang tid om at åbne, og indlæsningen af websites sker med sneglefart. Desuden følger skærmindholdet ikke ens finger, når man scroller ned over en side, hvilket er  meget irriterende.

Motoren i telefonen er en 1.2 GHz dual-core processor, der formodentlig sveder og gør hvad den kan, men desværre er det ikke godt nok. Jeg skal ikke kunne sige, om mine oplevelser med brugeroplevelsen skyldes manglende processorkraft, eller andre ting.

Trooper X5 ender på 10.440 point i benchmark-programmet AnTuTu. Det bringer den under en model som Samsung Galaxy S II i ydelse.

Podcast: Kom tæt på Kazams strategi

Utrolig lang batteritid

En af de gode nyheder ved telefonen er batteriet, der trods kun at være på 2.000 mAh yder temmelig godt. Omkring 16 timers drift og stadig 25 procent strøm tilbage, har i testperioden ikke været unormalt.

Der er helt klart tale om en telefon, hvor der er god kontrol over batteriforbruget.

Med til historien hører også, at ingen af de Kazam-telefoner der præsenteret i 2013, kommer med 4G, hvilket har en positiv indflydelse på batteriforbruget, da 4G bruger mere strøm.

Jeg har i øvrigt ikke oplevet det som et problem, kun at have 3G-forbindelse på telefonen, da man ofte er i nærheden af trådløse netværk. Kazam har fortalt til MereMobil.dk, at de i løbet af 2014 er klar med 4G-mobiler.

Konklusion: Ikke godt nok

Kazam Trooper X5.0 har mange gode sider, men desværre også dårlige.

Det fem megapixels kamera (4 megapixels ved brug af 16:9 fotos) kan næsten kun betegnes som en gimmick, da resultatet ofte er ufokuseret eller fyldt med billedstøj. Dertil kommer, at det tager lang tid at starte op, og ikke mindst er telefonen længe om at gemme billedet, hvilket nok vil trække meget i den negative retning, for mange købere.

Jeg er klar over, at denne smartphone kun koster omkring 1.400 kroner, hvilket er meget billigt for en fem-tommer skærm. Men uanset hvor meget jeg har forsøgt at holde af telefonen, har det været en tung omgang at teste den.

Jeg har normalt ingen problemer med at skifte fra topmodeller til lavpris-telefoner, og tage højde for hastigheds-forskellen, men i Kazams tilfælde er springet bare for stort. Jeg føler mig sat tilbage til tiderne med HTC Hero fra 2009 – og det er ikke godt nok i 2013 / 2014.

Kazam Trooper X5.0 kan jeg ikke anbefale nogen at købe. Jeg er dog ikke i tvivl om, at Kazam bliver ganske interessant at holde øje med, når Thunder Q4.5 med 1.3 GHz quad-core processor begynder at komme i butikkerne.

Trooper X5.0 ender på 2 ud af 6 stjerner.

Et alternativ, hvis man kan undvære dual-SIM, er HTC Desire 500 til omkring 1.700 kroner. Lidt højere pris, men også en meget bedre telefon.

Læs også:
Test: HTC Desire 500 – et godt køb til fair pris

 

Fordele

– Lang batteritid, god lyd
– Dansk support og gratis skærmudskiftning
– Dual-SIM og ren udgave af Android

Ulemper

– Mange funktioner virker langsomt
– Ikke optimal skærmkvalitet
– Stor og tung

Web-TV – flere Kazam produkter

Kazam Trooper X5.0
iPad Pro 2024 er fortryllende lækker

TEST: Du ønsker dig iPad Pro i 2024-modellen, men det er nok ikke den, at du køber. Læs her min 13-tommer iPad Pro test.

(mere…)
Motorola Edge 50 Ultra test | Gør næsten alt rigtigt

TEST: Denne telefon rammer alt det, som du vil elske. Læs detaljerne i min Motorola Edge 50 Ultra test.

(mere…)
Roborock S8 MaxV Ultra er vasker og støvsuger vanvittigt overbevisende

TEST: Robotstøvsuger- og gulvvaskerobotten S8 MaxV fra Roborock er en af de mest overbevisende rengøringsrobotter, som jeg har testet.

(mere…)
Skal du købe Pixel 8a? …måske!

VIDEO: Se med her hvis du vil vide, om Google Pixel 8a er værd at købe.

(mere…)
Husqvarna 410XE NERA test | trådfri robotplæneklipper med kantklipning

TEST: Dobbelte knivsæt og ingen kantråd. Men fungerer kantklipningen og hvordan er satellit- og appstyringen på Husqvarna 410XE Nera.

(mere…)
Her er en solid allround-telefon med mangler

VIDEO: Motorola Edge 50 Pro er en ret solid telefon, der blot mangler store rettelser via softwareopdateringer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram