Telenor har sat strøm til langtrækkende 4G-master

Telenor og Telia er begyndt at aktivere langrækkende 4G-master rundt i landet.

Når teleoperatørerne bygger mobilnetværk er der stort set altid fokus på områder, hvor der bor flest mennesker, hvilket ud fra et cost-effektivt synspunkt er fornuftigt. Det efterlader derfor smartphone ejerne i udkantsområder med en lang, og langsom, næse.

Mobilmast, telemast, basestation

Danskerne har adgang til nogle af verdens bedste mobilnet. (Foto: TDC).

Telenor har i stilhed sat stikket i på indtil videre 50 master, der kører 4G LTE på frekvensen 800 MHz. Det har MereMobil.dk opdaget ved at granske dækningskort og mastteknologier i forskellige områder af landet.

I forhold til en telemast på 2.600 MHz har 800 MHz LTE betydeligt længere rækkevide, der teoretisk kan være op mod 20 kilometer, hvis der ikke er nogle forhindringer for signalet. Til sammenligning rækker en 2.600 MHz mast kun omkring 2.5 til 3 kilometer under optimale forhold.

Telia og Telenor netværket får hurtigere 3G

Formålet med udbygningen er at tilbyde forskellige teknologier og frekvenser, der samlet set kan forbedre kundernes oplevede hastigheder og dækning, indendørs såvel som udendørs.

Bedre dækning inde i bygninger

En af de andre fordele der er ved 800 MHz LTE er gennemtrængningsevnen i bygninger og biler, der er højere end tilfældet er, på de andre frekvenser.

– ”Den forøgede rækkevidde gør, at flere brugere kan koble sig på masten, men det udfordrer også kapaciteten på masten, da flere skal deles om den samme båndbredde,” forklarer Kim Krogh Andersen, netværkschef hos Telenor.

Han fortæller videre, at de andre LTE-frekvenser som anvendes i tættere befolkede områder, optræder i større antal, hvilket gør, at kunderne kan fordeles bedre, og dermed være med til at udligne belastningen på nettet.

Et af kompromiserne ved 800 MHz LTE er hastigheden, der teoretisk kun kan nå op på 75 mbit/s. Til sammenligning understøtter 2.600 MHz LTE (20 MHz) op til 102 mbit/s. Den teoretiske hastighed på LTE 1800 MHz (10 MHz) er 75 mbit/s.

Telenor lukker flere butikker

Virker ikke på alle telefoner

Selvom flere områder dækkes af 800 MHz LTE er det ikke alle mobilkunder, som kan få glæde af det, da det kræver en smartphone der understøtter frekvensen.

Lige nu er det blandt andet iPhone 5S, Samsung Galaxy S4 LTE og HTC One, der kan udnytte frekvenserne. På listen er også Samsung Galaxy S4 Mini, Nokia Lumia 920, iPhone 5C, Nokia Lumia 820 og Samsung Galaxy S III LTE.

Telenor vil ikke sige hvor mange af de langtrækkende master der skal sættes op, men udrulningen fortsætter i 2014.

Hvad er MINO – derfor giver det højere 4G-hastighed

Mere til historien

Telenor er ikke det eneste selskab der benytter 800 MHz LTE. TDC har dækning i en del områder, og Telia deler 4G-net med Telenor, og har således samme mulighed. 3 har ingen licens til 800 MHz.

Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
Jonas Vingegaard og “Friends”-dødsfald trak dataforbruget til nye højder

Danskerne satte igen rekord i dataforbrug. Især én dato stikker ud, skriver teleselskabet Telenor.

(mere…)
Telia taber mobilkunder – Telenor køber dem

To af de store teleselskaber i Danmark har fremlagt regnskaber.

(mere…)
Hvornår lukker 2G-mobilnettet?

OVERBLIK: Hvad sker der med 2G? Hvornår lukker teleselskaberne for 2G-mobildækningen?

(mere…)
Telia og Telenor har slukket 3G – farvel til en æra

Farvel og tak. Telia og Telenor har nu slukket for de sidste dele af 3G-netværket. Hvad så nu?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram