Hvad er forskellene på “ren” Android, Android One og Android Go?

BAGGRUND: Android finder vej til at hav af enheder. Derfor tilbyder Google forskellige udgaver. Få styr på forskellene i Android One, Go og “ren Android”.

Artiklen er baseret på oplysninger fra Android Authority.

Googles Pixel 2 XL er udstyret med det mange kalder “ren” Android. (Foto: Venture Beat)

Vi starter med fællestrækkene. Alle Android-udgaverne er open-source, men Android som vi kender den på vore breddegrader, har fået Googles apps og tjenester lagt ned over open-source versionen.

Det betyder altså, at eksempelvis Android 8.0 Oreo er tilgængelig i tre udgaver: “Ren” Android, Android One og Android Go.

Fra Cupcake til Oreo – Android historien gennem 10 år 

Her kommer definitionerne.

“Ren” Android

Denne udgave af Android findes på Pixel-enheder. Her får du den fulde Android-oplevelse med alle de features, som Google har bygget på. Det betyder også, at denne Android-version stiller visse krav til hardwaren.

Oftest vil det være denne udgave af Android, som nogle af telefonproducenter vælger at modificere. Det gælder eksempelvis Huawei, der videreudvikler den “rene” Android til EMUI – deres brugerfladeoverbygning på Android.

Android One

Som nævnt stiller den “rene” udgave af Android en del krav til hardwaren. Det betyder, at de billigste telefoner ikke nødvendigvis kan køre Android på en tilfredsstillende måde. Det opdagede Google i 2014. Derfor udviklede man en særlig udgave af Android, der var henvendt til telefoner med langsomme processor, minimale mængder RAM og yderst sparsom lagerplads.

Moto E5 er vildt billig – læs om Motorola lavpris Android her

Resultatet af Googles projekt blev Android One, der var henvendt til billige telefoner til det indiske marked. I foråret 2018 skete der dog en rebranding af Android One. Derfor finder man i dag Android One installeret på Nokias topmodel Nokia 8 Sirocco samt Motorola Moto X4, der heller ikke er en lavpristelefon fra den nederste hylde.

I dag er Android One i praksis næsten det samme som “ren” Android, da der kun er meget små forskelle på softwaren mellem en Nokia 8 Sirocco og Googles Pixel 2.

Android Go

Billige telefoner skal også have Android, og når Android One i dag findes på topmodeller har Google valgt at lancere Android Go. Android Go skal finde vej til markedets billigste telefoner. Og netop det er en udfordring, da billlige telefoner mangler RAM og processor-kraft.

På grund af langsom hardware er Android Go-telefoner udstyret med skrabede udgaver af eksempelvis Maps og Gmail. På den måde kan Google tilbyde sine tjenester til selv de mest skrabede modeller.

Android Go er en light-variant af Android

Android Go adskiller sig også på et andet punkt: Det er ikke Google, der står for udviklingen. I stedet er det den enkelte mobilproducent, som ændrer den “rene“ udgave af Android og optimerer den til deres budgettelefon.

Mere til historien

Fordi Android er open source kan alle i princippet ændre i kildekoden. Servicelaget med Googles tjenester som Maps, Gmail osv. er ikke open source. Her bestemmer Google det hele selv.

Google Pixel 8a – de seneste rygter om den billigere Pixel

Specifikationerne er afsløret på den kommende Google Pixel 8a i netop lækkede oplysninger.

(mere…)
Google Gemini skal måske drive AI-funktionerne i iOS 18

Måske får iPhone i iOS 18 indbygget AI-funktionalitet, som er leveret af konkurrenten Google Gemini.

(mere…)
Google I/O 2024 datoen – hvad skal du forvente?

Google har netop offentliggjort datoen for dette udviklerkonference. Her er, hvad du skal forvente.

(mere…)
Android 15 vil tillade tracking når mobilen er slukket

Når Android 15 frigives er en af nyhederne, at en enhed kan findes, selvom den er slukket.

(mere…)
Google klar med nye funktioner til Pixel

Google har frigivet deres seneste Pixel Feature Drop, som indeholder en masse nye funktioner.

(mere…)
Besked-appen på udvalgte Android-telefoner får chat-robot

Googles AI-værktøjer dukker op i Besked-appen på udvalgte Android-telefoner.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram