Sådan tager du bedre billeder med din telefon

GUIDE: Det bedste kamera er det, du har på dig. Jeg har samlet tips, der kan gøre dine billeder endnu bedre.

mobilt kamera iphone
Simple tricks kan hjælpe dig med at tage bedre billeder med din smartphone. Vi har samlet nogle af dem her. (Foto: MereMobil.dk)

Smartphonen er hvermandseje og det kamera, du som regel altid har på dig.

Det er altså kameraet, der fanger de hurtige, spontane øjeblikke, når du går en tur og ser en flot solnedgang, tager et sjovt familiebillede, eller bare vil være kreativ.

Nogle gange kan det være rart at få fornyet sin viden eller måske lære noget nyt.

I denne artikel vil jeg prøve at fange begge dele med nogle tips til, hvordan du kan tage endnu bedre billeder med din telefon.

Skidt og snavs kan ødelægge ethvert billede

Det første tip er måske lidt indlysende, men jeg har desværre set flere gange, at ikke alle er lige opmærksomme på det.

Nemlig fedtede kameralinser kan ødelægge ethvert billede. Derfor er tip nr. 1 altså at huske at tørre kameralinserne af for fedtfingre eller andet snavs.

Det er næsten umuligt at undgå en fedtet linse engang imellem, men en god vane er enten at tørre den af eller i hvert fald være opmærksom på det, når der skal tages et billede.

BAGGRUND: Derfor behøver du ikke et større batteri i din telefon

Brug lyset – og forstå det

iPhone 16 Pro Max - Vidvinkel (Foto: MereMobil.dk)
Selvom det er mørkt, er der stadig masser af motiver. Det handler bare om at finde dem. (Foto: MereMobil.dk)

Noget, man også kan snuble gevaldigt over, er lyset. Hvis du sidder i en kælder med et dunkelt lysstofrør, kan billederne utroligt nemt komme til at se kedelige ud.

Det kan også ske med det naturlige lys — eller manglen på det. Hvis solen er rigtig skarp, så undgå billeder direkte mod solen. Og er det mørkt udenfor, så er chancen for et godt portrætbillede ikke særlig stor.

Men det betyder ikke, at du ikke kan tage billeder, når det er mørkt — det handler bare om at bruge omgivelserne.

Et lysende skilt i mørket kan nu se ret godt ud, så længe du bare holder dig til detaljen og ikke fokuserer særligt meget på alt det rundt om.

Undgå digitalt zoom så meget som muligt

Her bliver det måske en smule teknisk, men digital zoom er noget, du burde kende til, hvis du ikke allerede gør det.

De fleste smartphones i dag har telezoom, hvilket i praksis betyder, at kameraet kan zoome en vis grad ind på ting uden påvirkning af kvaliteten.

iPhone 16 Pro har eksempelvis 5x telefotozoom, hvilket betyder, at hvis du zoomer 10x ind på et billede, så vil en del af dette være digitalt.

For at undgå, at artiklen bliver alt for kompliceret og teknisk, skal det nævnes, at det ikke er helt sandt, at telezoom ingen påvirkning har på kvaliteten — det er dog en anden snak.

Ulempen ved brug af digital zoom er forringelse af billedkvaliteten. Hvis du zoomer digitalt ind, vil du nok også bemærke, at billedet bliver mere pixeleret, grumset eller udvasket.

Tippet er derfor at forsøge at gå tættere på motivet i stedet for. En anden mulighed er at tage billedet normalt og selv zoome ind digitalt under redigeringen — så har du i hvert fald også det “originale” billede.

Husk: Zoom ligger nogle gange i benene og ikke i kameraet.

TIPS: Få 7 gode råd til ferien i elbilen

Stående eller liggende?

iPhone 16 Pro Max, foto (Foto: MereMobil.dk)
Et stående billede kan tage meget af bredden i horisonten. (Foto: MereMobil.dk)
iPhone 16 Pro Max, foto (Foto: MereMobil.dk)
Generelt passer liggende billeder bedst til solnedgange og generelle landskabsbilleder. (Foto: MereMobil.dk)

Dette tip er en smule tricky, for der er ikke noget rigtigt eller forkert, andet end overvejelsen i situationen. Det handler nemlig om, hvorvidt billeder skal tages stående eller liggende.

Fordelen ved stående billeder er, at det passer til den måde, du normalt holder din telefon på. Ligeledes passer det godt til baggrunden på telefonen.

På den anden side har liggende billeder sin fordel, især ved landskabsbilleder, bybilleder og horisonter, der næsten altid er bedst i liggende format.

Der er dog ikke noget rigtigt eller forkert, for det kommer helt an på motivet. Alligevel har jeg et lille tip, som jeg ofte bruger, især når jeg skal tage billeder af familie eller venner.

Nemlig at gøre begge dele. På den måde er du helgarderet og kan endda bruge det samme motiv til forskellige formål. Som baggrund kan det stående familiemotiv være bedst, men hvis du vil have lidt mere baggrund med, eller blot gerne vil have det bredere, så kan du bruge det liggende.

Desværre ser jeg ofte billeder, hvor jeg selv mener, at de er skudt forkert. Især en solnedgang, der er skudt stående, kan begrænse mulighederne. Du vil som regel gerne have mest muligt ud af billedet, og det er sværere, hvis der er for meget “irrelevant” med på billedet.

Hold telefonen lige, eller rediger det lige

Måske er det et af de mere simple råd, men en skæv horisont ser ikke særlig godt ud.

Tippet her er derfor meget simpel: Hold telefonen lige. Hvis det alligevel er glippet, så kan du heldigvis nemt redigere dig ud af det ved at rotere billedet et par grader.

GUIDE: Apps på dit smart-tv er en dårlig idé

Pas på med overredigering

iPhone 16 Pro Max, foto (Foto: MereMobil.dk)
Overredigering kan ødelægge et billede gevaldigt. (Foto: MereMobil.dk)
iPhone 16 Pro Max, foto (Foto: MereMobil.dk)
Billedet her er uredigeret. (Foto: MereMobil.dk)

Hvis du godt kan lide at redigere dine billeder med de redigeringsmuligheder, der er på telefonen, så er der et lille tip.

At redigere et billede kan være en god idé, og du behøver ikke gøre det voldsomt — nogle gange er en lille justering nok.

Jeg har dog set eksempler på særligt farverige solnedgange, som nærmest bliver ødelagt, fordi man overredigerer. Derfor er tippet at holde lidt igen med netop det.

Tag mere end et billede

Vi lever heldigvis i en tid, hvor du kan tage mange billeder og ikke behøver tænke på, hvor mange film du har tilbage i kameraet.

Derfor skader det ikke at tage mere end ét billede af det samme motiv, især hvis det er portrætbilleder.

I situationen kan det være svært at se, om personen blinker eller har et uheldigt smil. Så ligesom mit tip om både at tage billederne liggende og stående, kan du også godt tage flere billeder.

Måske lige rykke et skridt til højre eller venstre for også at rykke baggrunden en smule — så har du et bedre udvalg.

TIP: Hvad koster det når mobilopladeren sidder i stikkontakten uden at oplade?

Tænk kreativt

iPhone 16 Pro Max, foto (Foto: MereMobil.dk)
Nogle gange kan det at tænke kreativt hjælpe en del — eksempelvis ved at komme helt ned på jorden og fange flere detaljer. (Foto: MereMobil.dk)

Nogle gange kan det at tænke kreativt hjælpe en del på et billede. At tænke kreativt er selvfølgelig et vidt begreb og kan nogle gange være svært.

Jeg har dog et par eksempler, jeg selv bruger indimellem, som måske kan hjælpe lidt på vej.

Ofte kan det at rykke højden gøre en hel del. Du behøver altså ikke altid at stå op og tage billedet.

Det kan give en del, hvis du fx tager kameraet helt ned på jorden og får noget af underlaget med, hvis du synes, det er spændende.

Ligeså kan billedbehandlingen også gøre en hel del. Det kan være noget så simpelt som sort/hvid, så man koncentrerer sig mere om motivet og ikke så meget om farverne på motivet eller omgivelserne.

Du ødelægger ikke noget

Et sidste tip, som jeg ville ønske, at flere gjorde brug af, er at bruge telefonens funktioner. I dag er de fleste smartphones så avancerede, at det måske er svært at få et overblik over det.

Hvad angår kameraet, skader det ikke at eksperimentere lidt med det. Udforsk gerne kameraindstillingerne, og prøv dig frem. Måske finder du en funktion, du ikke kendte til, som kan give en effekt, du kunne få brug for senere.

Det vigtigste er, at du tør prøve dig frem. Kameraet på din telefon er et værktøj, du kan udforske – du kan altid slette eller tage et nyt billede. Så leg med vinkler, lys og funktioner.

TIP: Fylder billederne for meget på din iPhone?

Var dette en spændende artikel? Få flere nyheder som denne i din indbakke. Tilmeld dig gratis her.

Mere til historien

Husker du GoPro action-kameraerne? Engang havde de nærmest monopol på det markedet, men i dag er historien en anden. Vi har dykket lidt ned i, hvad der gik galt for GoPro og hvor de er i dag.

GoPro – historien om historisk storhed til katastrofal nedtur

BAGGRUND: Engang havde GoPro monopol på actionkameraer også indenfor elitesport. I dag er historien en anden, men hvad skete der?

(mere…)
Sådan opleves iPhone efter iOS 26-opdateringen

PRØVEKØRT: Jeg har nu haft iOS 26 installeret i snart en måned. Her er min gennemgang af den kommende iPhone-opdatering.

(mere…)
Få 7 gode råd til ferien i elbilen

Her får du gode råd til, hvordan både køretur og opladning bliver en succes.

(mere…)
Apps på dit smart-tv er en dårlig idé

GUIDE: Dit smart-tv er slet ikke så smart, som du tror. Her er 5 grunde til, at fravælge apps på selve tv-skærmen.

(mere…)
Billig FM-radio til dit krisekit

OVERBLIK:  Solceller, SOS-lommelygte og powerbank skal være i ens nødkit. Denne FM-radio er særligt eftertragtet.

(mere…)
Hvad koster det at køre i en elbil

GUIDE: Er det billigere at køre elbil, når alle omkostninger regnes med? Læs her, hvad det koster i forhold til benzin og diesel.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker teknologi – fra telefoner og tablets over smarthome og smartwatches til hjemmeelektronik og elbiler. Vi skriver nyheder, baggrundshistorier og guides, men udgiver også podcasts og videoer. Vores ambition er at være din foretrukne kilde til viden om en teknologi, der har afgørende betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram