Derfor behøver du ikke et større batteri i din telefon

BAGGRUND: Løsningen på dine batteriproblemer er ikke nødvendigvis et større batteri.

Telefon opladning batteri
Vil du have et større batteri i din telefon eller blot en telefon, som oplader hurtigere og er mere energieffektiv? (Foto: StockSnap)

I gamle dage kunne telefonen snildt holde strøm hele ugen. I dag er to døgn oftest det maksimalt opnåelige.

Større batterier må være løsningen? Ikke nødvendigvis. Det ville blive noget af en klods at gå rundt med, da vægten og den fysiske størrelse bliver kraftigt forøget. Er dette virkelig ønsket?

Sagen er, at vi siden Nokia-dagene nu anvender vores telefoner på en helt anden måde. Det er både en informationscentral, underholdningsenhed, navigation, musikbibliotek og biograf samt MEGET andet på samme tid.

RETRO: Disse 10 ting har din telefon erstattet

Brugsmønsteret har udfordret batterierne, som trods alt over tid har fået mere kapacitet. Tag en iPhone 6 (2014), der havde 1.810 mAh batterikapacitet, sammenlignet med iPhone 15 med 3.249 mAh. Det samme ses hos Samsung. I 2015 kom Galaxy S6 med 2.550 mAh. I dag har Galaxy S24 en kapacitet på 4.000 mAh.

I den samme periode er vores skærmtid eksploderet, og mobilen er blevet omdrejningspunktet for alt fra styring af smarthøjttalere til oplåsning af bilen.

Opladningshastigheden er vigtigere

I lighed med elbiler er det vigtigt for mobilejerne at kunne få strøm på lynhurtigt. Her er særligt de kinesiske producenter foran.

Med telefoner fra Motorola, Xiaomi og OnePlus er det intet problem at oplade til fuld kapacitet på en halv time, og bare 10 minutter i opladeren giver en vældig stor strømmængde.

I sammenligning er Apple, Samsung og Google utroligt konservative – også kaldet langsomme. Forklaringen fra Samsung er, at det skader batteriernes holdbarhed på den lange bane, hvis man skruer op for hastigheden.

Uanset hvad, så er jeg ikke i tvivl om, at det betyder noget i dagligdags brug, at man på cirka et kvarter kan oplade fra 15 til 65 procent. Det ændrer fuldstændig den måde, man tænker opladning på. Tro mig! Har du først oplevet ægte hurtigtopladning, så opleves en iPhone eller Samsung bare utroligt langsomme.

Trådløs opladning er også en faktor

Hastigheden på trådløs opladning er langsommere end kablet opladning, men det har nogle andre fordele, som blot at kunne lægge telefonen fra sig på opladepladen i bilen eller på kontoret. Dertil kommer et bjerg af tilbehør til soveværelset, hvor du kan oplade smartwatch, telefon og headset samtidigt..

På trådløs opladning har særligt Apple med MagSafe-magnetpladen vist, hvordan det kan gøres mere stabilt, da opladepladen ‘snapper’ sig på plads og sikrer den bedste forbindelse og mest effektive opladning.

Opfindelsen af MagSafe er nu en del af standarden Qi2, som betyder, at også Android-telefoner vil kunne bruge MagSafe-lignende løsninger uden at overtræde Apples rettigheder.

I dag har også mange headsets og smarthøjttalere trådløs opladning. I årevis har teknologien desuden været anvendt i elektriske tandbørster.

Powerbanks er blevet bedre

Ved strømpanik kan powerbanks anvendes. Over årene er kapaciteten blevet meget større, og også output-effekten er forøget betragteligt.

I dag kan du finde powerbanks med 100 watts output. Der findes desuden powerbanks med trådløs opladning og flere tilslutninger, så flere enheder kan oplades samtidigt.

Den gode nyhed er, at disse trådløse stikkontakter også er blevet mindre og lettere.

Desuden findes der i dag powerbanks, som kan oplade bærbare computere og tablets. Eller hvad med en powerstation, som kan trække en fryser?

VIDEO: Denne powerstation er perfekt til nødstrøm eller shelterturen

Skal vi så have større batterier?

Naturligvis skal batterierne følge med udviklingen, men det betyder ikke nødvendigvis større batterier. Teknologien i f.eks. telefonerne skal også blive mere energieffektiv.

Det mest spændende eksempel i nyere tid er, da Apple droppede Intel-chips i MacBook og udviklede deres eget chipset-serie M1, der senere er fulgt op af M2 og M3.

Ved at lave en ny struktur lykkedes det Apple at udvikle et chipset, som bruger betydeligt mindre strøm og udvikler markant mindre varme, mens ydelsen er forøget.

Det er sådanne tiltag vi har brug for; mere energieffektiv elektronik.

Og VIL du have et større batteri, så findes der batterier, du kan sætte bag på din telefon.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Når du køber en god oplader, så husk at kablet også er vigtigt. Det skal nemlig kunne understøtte den højere effekt. På de kinesiske telefoner er lynopladning kun understøttet med den medfølgende oplader og kabel.

Sådan undgår du at slettede billeder dukker op igen

TIP: Læs hvordan du sikrer dig mod, at dine slettede billeder fra iPhone og iPad pludselig dukker op igen.

(mere…)
Festivalklar? Sådan vælger du den rigtige powerbank
(mere…)
Hvad er det bedste og billigste mobilabonnement til børn?

TIP: Børne-abonnement til telefonen! Hvad er det? Læs om priserne og mobilabonnementer til børn.

(mere…)
Sådan gør du noget ved din afhængighed af sociale medier

TIP: Flere og flere danskere bliver afhængige af sociale medier, det viser en ny undersøgelse. Her er 5 tips til at gøre noget ved det.

(mere…)
Advarsel mod iPhone-oplader er igen i omløb

Har du en ældre oplader til din iPhone, så kan den være farlig. Gammel historie har fået nyt liv.

(mere…)
Sirenen – dette skal du vide om beredskabsmeddelelser på mobilen

BAGGRUND: S!renen er systemet til beredskabsmeddelelser i Danmark. Her er, hvad du skal vide.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram