Skal vi overvågne børnene med GPS eller have tillid til dem?
Børn bliver sporet af deres forældre via GPS på mobilen. Børns Vilkår er imod.

Mange forældre bruger GPS på deres børns mobiltelefoner for at se, hvor de er
Ifølge en ny undersøgelse, foretaget af Epinion for DR’s børnenyhedsprogram Ultra Nyt blandt over 1000 børn i alderen 9-14 år, svarer seks ud af ti børn, at deres forældre “hele tiden” eller “nogle gange” sporer dem på deres telefoner.
Børneorganisationen Børns Vilkår synes ikke, det er en god idé. De siger, at mange børn føler, at deres forældre overvåger dem og ikke stoler på dem.
GUIDE: Her finder du de bedste børneabonnementer
Selvom hun forstår, at mange familier ser fordele i GPS-sporing, mener Ida Hilario,
børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, at det er vigtigt for børns udvikling at have mulighed for at færdes selvstændigt uden konstant overvågning.
– “Fordi det simpelthen er så vigtigt for børn og unge at øve sig i at klare tingene selv og at være på egen hånd, uden forældrene ved, hvor de er.”.
Hun tilføjer, at det også er en vigtig øvelse for forældrene at give slip og lade børnene stå på egne ben.
I nogle tilfælde har det dog vist sig, at over en tredjedel af børnene (37 procent) har løjet for deres forældre om, hvor de er eller har været. Så nogle steder er tilliden der i hvert fald ikke. Det retfærdiggør dog ikke nødvendigvis overvågning.
LÆS MERE: Mobilen stjæler forældres opmærksomhed – børn ønsker skærmregler
Undersøgelsen fra Ultra Nyt sætter dermed fokus på balancen mellem forældres ønske om at sikre deres børns tryghed og børns behov for privatliv og selvstændighed.
Børns Vilkår opfordrer til en dialog i familierne om brugen af sporing og understreger vigtigheden af tillid og gradvis frigørelse.
Mere til historien
HMD Global og Xplora har udviklet en smartphone, som skal skabe tryghed med omfattende forældrekontrol.