Mac Mini M4 er chokerende lille og vanvittig effektiv | Test
TEST: Mac Mini eller Mac Studio? Jeg har presset den nye Mac Mini med M4 Pro-chip til det yderste.
Mac Mini er den billigste adgang til en Mac-computer. 5.500 kroner for den billigste model gør det let for alle at komme i gang, særligt hvis man i forvejen har en skærm, mus og tastatur.
Da jeg anmeldte Mac Mini med M2-chipset, var jeg overrasket over, hvor meget computer man fik for pengene. Med den nye M4-model var jeg skeptisk; handlede det her kun om design, og ikke så meget om ydeevnen?
Lad os være ærlige. Apple kunne sagtens have valgt en ny indpakning som ”den store nyhed”. Heldigvis gik det ikke sådan.
Mac Mini M4 (2024) imponerer lige fra salgspakken. Jeg troede næsten ikke mine egne øjne, da jeg så indpakningen, og endnu mindre, da jeg fik selve computeren ud.
Hold op, den er lille! Den har et designsprog, der er en mellemting mellem Apple TV og Mac Studio.
Den egner sig til at stå på skrivebordet, så diskret og pæn er den, omend jeg godt gad, hvis Apple havde gjort en sort variant tilgængelig.
Nu er det jo ikke første gang, at jeg ser en kompakt computer. Forskellen her er ydeevnen. Dette er ikke en skrabet mellemklassecomputer, men en computer, der overgår alt andet, jeg har set i de små størrelser.
Til privatbrugere, kontorfolk og semi-professionelle
Når det handler om high-end-opgaver til særlig grafik, video, 3D, programkode osv., så er Mac Studio 2023 stadig et monster af ydeevne. Jeg tror dog, at mange semi-professionelle, eller prisbevidste professionelle brugere, bliver skræmt lidt af priserne på Mac Studio.
Startprisen på 18.999 kroner (M2 Max) er i udgangspunktet rimelig, men det er jo nok ikke den konfiguration, man køber, og på Apples pristrappe er der langt mellem trinene. Derfor forøges prisen rigtigt hurtigt.
Jeg var derfor særdeles spændt på, hvad Mac Mini med M4-chip kunne i den dyrere konfiguration – den med Pro-chippen. Altså: SKAL man købe Mac Studio eller kan man nøjes med en Mac Mini?
Lad mig først slå fast, at basiskonfigurationen af Mac Mini M4, den til 5.499 kroner, er en rigtig stærk allround-konfiguration til den almindelige kontorbruger, eller familie, der også har brug for at hygge sig med udfoldelser i grafik, video, net, tekst og lyd.
Du kan godt køre forholdsvis krævende grafiske projekter på Mac Mini M4, men arbejder du fast med den slags opgaver, vil du få glæde af mere power.
Sådan er ydelsen fra Mac Mini 2024
Jeg har testet Mac Mini 2024 mod Mac Studio 203 i nedenstående konfigurationer:
- Mac Mini M4 Pro: 14-core CPU / 20-core GPU / 16-core Neural Engine / 64 GB RAM: 18.099 kr.
- Mac Studio M2 Ultra: 24‑core CPU, 76‑core GPU / 32-core Neural Engine / 48 GB RAM: 46.999 kr.
Det er ikke en helt fair sammenligning, men det giver alligevel en idé om, hvad de store versioner giver af forskel.
Her skal det nævnes, at M4-chippen er en nyere chipgeneration, og alene her burde der være noget at hente. Og ja, så kan jeg jo kun forholde mig til de konfigurationer, som jeg har prøvet.
Her er min benchmarkmålinger fra Mac Mini M4 Pro, 2024
GB 1/2-core | GB OpenCL | Chipset | |
Mac Mini 2024 | 3.807/22.081 | 69.858 | M4 Pro |
Mac Mini 2023 | 1.954/9.014 | 27.685 | M2 |
Mac Studio 2023 | 2.726/21.802 | 135.158 | M2 Ultra |
Mac Studio 2022 | 1.777/12.327 | 59.301 | M1 Max |
Læg mærke til, hvordan Mac Mini outperformer Mac Studio 2023 på 1/2-core ydeevne. Ikke meget, men nok til, at Mac Mini føles lige lidt mere “snappy” i de dagligdags kontoropgaver med app-start, indlæsning af websites osv.
Forskellen ligger i grafikydelsen (GB OpenCL), hvor Mac Studio stadig tæsker Mac Mini over i ringhjørnet for at sunde sig.
Et 4K-videoprojekt på cirka 8 minutter kan jeg eksportere fra Davinci Resolve Studio på cirka 22 minutter med Mac Mini (M4 Pro). Denne opgave klarer Mac Studio (M2 Ultra) på lidt under 8 minutter.
Vi taler således om en signifikant forskel.
Det betyder ikke, at Mac Mini ikke kan bruges til grafisk tunge opgaver. Det betyder bare, at der skal lidt mere tålmodighed til, men der er også en verden til forskel på prisen.
Selvom jeg producerer mange videoer til min YouTube-kanal inkl. podcast med videostream, så ville jeg nok ikke købe en Mac Studio. Jeg ville drømme om den, men realistisk var det nok Mac Mini, jeg ville gå efter. I denne sammenhæng er det GPU-cores, der gør forskellen.
Selve redigeringen spiller fint, og jeg har tid til at vente på renderingen.
Du kan sagtens køre spil som Resident Evil 4 og No Man’s Sky med 60 fps i 1440p-kvalitet på M4 Pro.
Til mit brug vil jeg fint kunne lave en ganske fornuftig konfiguration af Mac Mini til 15-17.000 kroner inkl. moms. Det synes jeg er ret rimeligt.
I øvrigt har jeg noteret, at SSD-lagerpladsen på Mac Mini (M4 Pro) og Mac Studio (M2 Ultra) har nogenlunde den samme læse- og skrivehastighed.
Det bliver rigtigt spændende, hvad Apple gør med Mac Studio i forhold til M4-chipkonfigurationer. Jeg gætter på, at der er noget spændende på vej her.
Læg i øvrigt mærke til, at Mac Mini M4 Pro har højere grafikydelse end Mac Studio fra 2022 med M1 Max chipset.
En stor mangel ved Mac Mini
Jeg kan ikke hidse mig op over, at der ikke er USB-A-porte i Mac Mini. Der er til gengæld tre USB-C-porte med Thunderbolt 4 på bagsiden og to standard USB-C-porte på fronten.
Det er også rart med 3,5 mm jackstik på forsiden. Men! Hvor er SD-kortlæseren? Det er bare en irriterende mangel.
Jeg har dog fundet en USB-C-baseret hub fra Anker, som jeg nok vil bestille. Den koster godt 470 kroner. Udover SD-kortlæseren har den også adskillige andre tilslutninger inkl. 2 USB-A-porte for dem, som mangler dette. Tjek Anker USB-C hub og dagsprisen her.
Konklusion: Lille, vanvittig effektiv og ikke specielt dyr
Det er genialt, at Apple har skabt en Mac, der både henvender sig til familien eller det lille kontor med en meget lav entry-pris, men samtidigt har tilgodeset de semi-professionelle, der ikke vil op i Mac Studio-prisen.
Mac Mini yder fantastisk i basiskonfigurationen og er vanvittigt effektiv i M4 Pro-varianten.
Computeren er helt lydløs, indtil du virkelig presser den, men i stedet for en lille blæser, der hyler som en hveps, så bruges der en stor blæser i bunden, der ikke støjer unødigt. Driftstemperaturen er, som på alle M-baserede produkter, lav, og kølingen er så effektiv, at blæseren hurtigt gearer ned, når belastningen forsvinder.
Mac Mini M4 er alle pengene værd!
6 ud af 6 stjerner.
Læs også min test af Mac Studio 2023 eller se min video om M2-versionen af Mac Mini.
Aktuelle priser på PRODUKT
Herunder kan du se dagspriserne på Mac Mini M4. Her er priserne på Mac Mini M4 Pro.
Vi henter priserne. Vent venligst ⏳
Indlæses priserne ikke?
Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.
Fordele og lidt at tænke over
Fordele:
- Vanvittigt kompakt og flot
- M4 Pro chippen har vældig høj ydelse
- Kraftig ydelse fra SSD-lagerpladsen
- 16 GB RAM er standard i den mindste konfiguration
- USB-C stik og hovedtelefon stik på fronten
- 3x USB-c stik på bagsiden inkl. HDMI-tilslutning
- Lydløs de meste af tiden
- Fornuftig prissætning
Lidt at tænke over
- Ingen SD-kort læser
- Ingen USB-A porte
- Toppen af computeren bliver meget varm ved hård belastning
Mere til historien
Jeg har ikke hastighedstests fra SSD-lagerpladsen i Mac Mini M4, men i forhold til måden, Apple formulerer sig på omkring M4 Pro-versionen, tyder det på, at ydeevnen i denne konfiguration er højere.