Google: Derfor skal du slå 2G fra på din telefon

Du bør deaktivere 2G-forbindelsen på din Android-telefon, hvis du vil undgå denne type SMS-svindel.

2G-netværk Google
2G-forbindelsen kan bruges af kriminelle til at omgå teleoperatørernes netværksbaserede beskyttelse mod f.eks. SMS-svindel (Grafik: Google)

Interesseorganisationen GSMA har via deres “Fraud and Security Group” udsendt en orientering til medlemmerne, som blandt andet tæller teleoperatører over hele verden.

Her skriver de, at operatørerne skal være opmærksomme på såkaldte Stingrays – falske basestationer (mobilmaster, red.), som svindlere anvender til at sende falske og usikre SMS-beskeder til telefonerne.

De falske basestationer bruges til at tvinge telefonerne i nærheden til at skifte til et 2G-netværk fremfor de sædvanlige 4G, 5G eller 3G-forbindelser.

Via 2G, som er kommunikationsstandarden, der kom før 3G, kan de kriminelle sende SMS-beskeder til telefonerne. Beskederne er forfalskede og ser ud, som om de kommer fra et legitimt nummer og en valid afsender. Det kan f.eks. være, at modtageren tror, at det er en god ven, et kendt firma eller en myndighed, som har sendt beskeden.

I modsætning til de sædvanlige rundsendte SMS (phishing) beskeder, fanges disse ikke af operatørens svindel- og spamfiltre.

Google har netop rejst problemstillingen og opfordrer til, at man deaktiverer 2G-forbindelser på telefonerne, hvilket har været muligt siden Android 12.

Stingrays, eller SMS Blasters, som kan være transportable, sælges over nettet og kræver ikke særlig teknisk ekspertise at finde, købe og bruge. Derfor er denne form for svindel i stigning, lyder det fra GSMA.

Du deaktiverer 2G-forbindelsen via indstillingerne for mobilnetværk, der typisk ligger gemt under punktet “Forbindelse” i telefonen.

Det skal siges, at Google Beskeder på Android-telefoner har et indbygget sikkerhedslag, som kan identificere og blokere SMS-spam, men disse er jo ikke altid helt sikre.

Tidligere i år lancerede teleselskaberne i Danmark en fælles beskyttelse mod SMS-svindel på netværksniveau. I vores podcast kan du høre mere om tiltaget. Tryk her.

LÆS MERE: Værn mod SMS-svindel er hullet

VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig tre gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.


Mere til historien

GSMA (Global System for Mobile Communications Association). Det er en global organisation, der arbejder på at forene mobiløkosystemet for at fremme innovation. GSMA repræsenterer mobiloperatører og virksomheder over hele verden og arbejder med at udvikle standarder og politikker for mobilkommunikation.

MobilePay advarer mod falske pengeanmodninger

KORT NYT: MobilePay er ude med en advarsel, da der netop nu opleves svindel med pengeanmodninger.

(mere…)
AI bruges i stigende grad af hackere

I Danmark oplever virksomheder i stigende grad malwareangreb, hvor kunstig intelligens spiller en større rolle.

(mere…)
Google Pixel 9-serien kommer ikke med Android 15

KORT NYT: Modsat normalt kommer Pixel-telefonerne i år ikke med den absolut nyeste Android-version.

(mere…)
Cyberkriminelle går efter guldet under OL i Paris

Med 15 millioner turister ved OL i Paris, er risikoen for phishing-angreb og svindel med billetsalg og boligudlejning øget.

(mere…)
Her er Apples nye Password-app – vi har prøvet den

PRØVEKØRT: Vi har set nærmere på Apples nye Password-app, som kommer i efteråret 2024.

(mere…)
Microsoft mener EU bærer “skylden” for omfattende IT-nedbrud

Nu er Microsoft ude med riven, og mener, at EU bærer noget af skylden for CrowdStrike nedbruddet.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram